Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Aktuelne izložbe u Evropi

Nakon godine zatišja tokom koje su mnoge izložbe odložene, muzeji privremeno zatvarani, a kontakti sa publikom uglavnom održavani putem onlajn programa, sada se stvari polako menjaju. Mnogi evropski muzeji i galerije su otvorili vrata posetiocima, predstavili i najavili veoma zanimljive izložbe. Svakako ih vredi posetiti ako se nađete u blizini.

Retrospektiva Džordžije O Kif

U muzeju Tisen-Bornemisa (Museo Thyssen-Bornemisza) u Madridu je otvorena prva retrospektivna izložba Džordžije O Kif (Georgia O’Keeffe), začetnice američke moderne.

Do 8. avgusta moći će da se pogleda impresivna postavka – selekcija od oko 90 radova koja predstavlja uvid u živopisni svet autentične autorke. Uzbudljivo putovanje počinje radovima koji su nastali između 1910. i 1920, slikama na kojima su cvetni motivi i prizori Njujorka. Slede i poznata dela iz kasnije faze – pejzaži Novog Meksika, plod fascinacije prelepim prizorima i kulturološkim odrednicama tog dela Amerike.

Muzej Džordžije O Kif koji se nalazi u Santa Feu u Novom Meksiku organizovao je ovu veliku retrospektivnu izložbu u saradnji sa muzejom iz Madrida, centrom Pompidu i fondacijom Bejeler. Nakon Madrida izložba će biti predstavljena i u Parizu i u Bazelu.

Ulaznice su 13 evra.

Epski Iran

U muzeju Viktorija i Albert (Victoria and Albert Museum) u Londonu se do 12. septembra može pogledati izložba koja odmotava istoriju Irana – 5.000 godina unazad. Postavka Epski Iran istražuje umetnost, dizajn i kulturu Irana osvetljavajući najznačajnije domete jedne od najvećih drevnih civilizacija, monumentalna umetnička dostignuća iz prošlosti, ali i najznačajnija dela savremene umetnosti.

Čak 350 eksponata raspoređenih u 10 celina čini ovu izložbu, a zanimljiv je i njen imerzivni dizajn. Sve je osmišljeno kao grad koji ima kapije, bašte, palatu, biblioteku. Kulturološko istraživanje Irana počinje 3200. godine pre n. e, u drevnom Persijskom carstvu, nastavlja se kroz periode različitih vladavina, zatim i kroz period kada je ustanovljena islamska religija – sve do danas.

Na postavci Epic Iran može se videti i horoskop Iskandera Sultana iz 1411, zatim i nakit iz 500-330 pre nove ere, narukvice pronađene na teritoriji današnjeg Avganistana. Među eksponatima koji su hajlajt izložbe su i keramičke flaše i činije iz 1180-1220, zanimljiva je i odeća iz 1800. godine – ženske jakne, savremene slike i skulpture.

Posebna tema izložbe je književnost – jedan segment posvećen je poeziji i retkim, ilustrovanim rukopisima. Predstavljeno je i epsko delo iz 11. veka – Shahnameh (Knjiga kraljeva). Neki od izloženih rukopisa pozajmljeni su iz kolekcije Sarikhani iz Oksfordšira, kao i iz Britanske biblioteke.

U poslednjem delu izložbe mogu se videti dela modernih i savremenih iranskih umetnika – Parviza Tanavolija, Monira Farmanfarmaijana, Shirin Neshat…

 Ulaznice su 18 funti i mogu se rezervisati na sajtu muzeja.

Direrova putovanja

U muzeju u nemačkom gradu Ahenu, blizu granice sa Belgijom, 18. jula se otvara izložba koja pruža pogled na radove i inspiraciju čuvenog renesansnog slikara Albrehta Direra. Izložba u Suermondt-Ludwig muzeju nazvana je – Dürer was here. A journey becomes legend.

Direr je u 15. i 16. veku putovao po Evropi, u potrazi za idejama, i tehnikama, ostvarujući kontakte sa drugim slikarima, i naručiocima slika. Izložba prati ova putovanja kroz umetnikove slike, crteže, grafike i pisma. Predstavljene su skice malog formata sa raznim motivima – pejzažima, ljudima, biljkama, životinjama. Tu su i značajna, poznata dela kao što je Portret svetog Jeronima iz Lisabona.

Izvor: bpk | Staatliche Kunstsammlungen Dresden

Tim kustosa impresivne izložbe predstavio je 140 dela, crteža i slika, koja je Direr uradio tokom svog putovanja 1520/21. Istražena su Direrova putovanja po Alpima, Italiji, i Holandiji. Objašnjeno je kako su kretanja velikog slikara podstakla njegovu radoznalost i kreativnost, omogućila razmenu ideja sa drugim holandskim i italijanskim umetnicima, te uticala na uvećanje Direrove slave širom Evrope.

Direrovi radovi za ovu izložbu pozajmljeni su iz Nacionalne galerije iz Londona, bečkog muzeja Albertina, pariskog Luvra, Britanskog muzeja, Kraljevske kolekcije iz Vindzora, kao i iz galerije Ufici iz Venecije. 

Izložba je otvorena do 24. oktobra, a ulaznice su šest evra.

Botičelijeva laboratorija

Pariski muzej Jacquemart-André 10. septembra predstaviće remek-dela Botičelija, oko 40 radova koji su pozajmljeni iz kolekcija u Americi i Evropi. Moći će da se vide Madona sa detetom (Madonna and Child) iz 1467-70, slika koja je u kolekciji Luvra, Povratak Judite u Betuliju (The Return of Judith to Bethulia) iz 1469-70, vlasništvo Muzeja umetnosti u Sinsinatiju, delo Judita napušta Holofernov šator (Judith Leaving the Tent of Holofernes) iz 1497-1500, iz holandskog Rijksmuseum-a, kao i Portret Đulijana Medičija (Portrait of Giuliano de’ Medici) iz 1478-80, vlasništvo italijanske fondacije Akademija Karara.

Botičeli je bio jedan od najvećih umetnika u Firenci, a njegova karijera svedoči o dubokim promenama koje su se dogodile u vreme vladavine Medičijevih. Izložba će ilustrovati Botičelijev stilski razvoj, veze između njegovog dela i tadašnje kulture, kao i uticaj koji je veliki slikar izvršio na druge firentinske umetnike.

Organizatori navode da će Botičeli na jedinstvenoj izložbi biti predstavljen i kao – dizajner, šef velikog studija u Firenci koji proizvodi slike, ali i crteže za vezove, intarzije, grafike i svetiljke. Postavka će pokazati i kako je veliki renesansni umetnik naizmenično proizvodio jednokratne slike i stvarao dela u serijama, te kako je sarađivao sa brojnim asistentima. I dočaraće Botičelijev atelje kao tipičan renesansni kutak koji je istovremeno bio i laboratorija ideja i centar za obuku umetnika.

Cena ulaznice koja obuhvata obilazak stalne postavke pariskog muzeja i aktuelnu izložbu je 15 evra.

Novi sjaj Vermerovih remek-dela

U galeriji Gemäldegalerie Alte Meister u Drezdenu najavljuju izložbu odabranih dela velikog holandskog slikara iz 17. veka, Johanesa Vermera. Hajlajt izložbe je slika Devojka koja čita pismo pored otvorenog prozora (Girl Reading a Letter at an Open Window), koja je nastala oko 1659, a koja je nedavno restaurirana i očišćena tako da otkriva sliku unutar slike.

Skrivenu sliku Kupidona otkrili su, naime, rendgenski snimci pre četiri decenije. Smatra se i pretpostavlja da je ovo preslikavanje uradio sam Vermer, a jedno drugo istraživanje ukazalo je na to da je preslikavanje dela slika urađeno mnogo godina nakon Vermerove smrti. Kako god, restauratori su na slavnom platnu počeli da rade tek 2017. godine, uklanjanjući pažljivo slojeve boje da bi otkrili nagog Kupidona koji je na slici bio skriven čak 250 godina.

Devojka koja čita pismo pored otvorenog prozora deo je stalne postavke Rijksmuseum iz Amsterdama, a pored ove slike posetioci galerije u Drezdenu imaće priliku da vide i druga slavna Vermerova dela – među njima i – Young Woman Standing at a Virginal (iz 1670-72), iz londonske Nacionalne galerije. Biće predstavljeno i još 40 radova drugih holandskih slikara iz vremena renesanse.

Izložba se otvara 12. septembra, a cena ulaznice je 12 evra.

Najčitanije

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Jedina slika koja treba da obiđe svet posle subotnjeg prajda, a nije golišavi lik pored crkve

Još jedan prajd je došao i prošao. Puno je izrečenih stvari, puno nezadovoljstva, kontraverzi ali i lepih sećanja i trenutaka…

Detalj koji na glavi nosi partnerka Ane Brnabić će danas nositi sve žene na sahrani kraljice, osim jedne

Sahrana kraljice Elizabete II će se održati danas u Vestminsterkoj opatiji, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je stigla…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Najnovije - Kultura

60 godina Džejmsa Bonda na velikom platnu

Voleli ga ili mrzeli, čini se da je Džejms Bond neuništiv i da će ova franšiza još dugo vremena biti…

Tolerance project na Weekend Media Festivalu powered by Direct Media

Jedna od trenutno najvećih i najuticajnijih izložbi na svetu pod nazivom “Tolerenacija” otvorena je na Weekend Media Festivalu u Rovinju.…

Isuse! Našli smo staru fotku sa snimanja filma kog svi volimo, a opis joj je genijalan

Film “Štefica Cvek: U raljama života” Rajka Grlića je jedan od omiljenih i najoriginalnijih filmova jugoslovenske kinematografije, koji nema možda…

Četrdeset godina jednog od najgledanijih domaćih filmova, koje mnogi potajno vole, a plaše se da priznaju

Voleli vi ovaj film ili ne, smatrali da je prost, jeftin i laka zabava, 40 godina kasnije postao je deo…

Nova decenija TAKT Festa

Nakon uspešne prošle godine, TAKT Fest se i ove godine održava u Novom Sadu od 23. do 25. septembra. Ovogodišnja…

Fedis je objavio nominacije za najbolje iz prethodne televizijske sezone

Serije “Kljun” i “Vreme zla” u produkciji “United media” dobile su čak jedanaest nominacija za “Zlatnu antenu” u 12 kategorija…