Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Grupna izložba „U zdravom telu“ u Galeriji Novembar

AUTOR: Sanda Kalebić 22 Jul, 2021
Grupna izložba „U zdravom telu“ u Galeriji Novembar

Grupna izložba Letnja treperenja, koja se svakog leta tradicionalno održava u Galeriji Novembar, ove godine nosi naziv U zdravom telu, i za cilj ima da ukaže na novi rakurs posmatranja tela, i na mogućnosti da ga prihvatimo i vidimo kao „zdravo” bez obzira na različitosti i nametnute diskurse.

U doba pandemije, kada su fizičko i mentalno zdravlje u žiži naše pažnje, vreme je da se zapitamo i o konceptu zdravlja kao društvene norme. Nekada su nenormativna tela, ponašanja, seksualnosti ili psihičke strukture bile diskursom označivane kao „bolest” „ludilo” ili „nenormalnost”. U tom kontekstu kvir osobe su obeležavane kao „bolesne”, a homoseksualnost kao seksualna praksa smatrala se devijantnom, te su stoga i njihova tela bila posmatrana stigmatizovana tim oznakama. Borba kvir zajednice za oslobođenje od ovog diskursa bila je duga, i nažalost i dalje traje.

Ova izložba, na kojoj će biti prikazani radovi Anastasije Pavić, Aleksandre Branković, Dunje Đolović, Koste Đurakovića i Nikole Dimitrovića, predstavlja doprinos toj borbi i propagira mogućnost prihvatanja našeg tela u novom kontekstu zdravlja koje donosi prihvatanje i ljubav prema sopstvenom telu. Kustoskinja izložbe je Ana Simona Zelenović.

Naslovna slika: Dunja Đolović „Wisdom of the body series“

Grupna izložba „U zdravom telu“

Kursulina 22
22.Jul 2021
29.Aug 2021
Galerija Novembar