Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Izložba „Nigde određeno” u Domu omladine Beograda

AUTOR: CityMagazine 12 Jan, 2022
Izložba „Nigde određeno” u Domu omladine Beograda

Samostalna izložba umetnika Konstantinosa Patelisa Milićevića pod nazivom Nigde određeno, prva je postavka u novoj, 57. izlagačkoj sezoni Galerije Doma omladine Beograda. Biće otvorena u utorak, 18. januara u 19 časova, a posetioci će moći da je posete do 30. januara. Kustoskinja izložbe je Jovana Trifuljesko.

Ulaz u Galeriju DOB je slobodan, radno vreme od utorka do subote je od 12:00 do 21:00 čas, nedeljom od 12:00 do 18:00 časova, a ponedeljkom Galerija ne radi.

Izložba Nigde određeno predstavlja svojevrsnu aluziju na univerzalnost problema kojima se umetnik bavi. U ovom neodređenom mestu gde smo nemoćni pred birokratijom, otuđeni jedni od drugih, ali i od sebe samih, tamo gde se igramo da je sve u redu, Konstantinos Patelis Milićević preuzima ulogu aktivnog posmatrača. Hipersenzitivan na svoje okruženje, on izdvaja scene iz gradskog prevoza, sistemske frustracije i globalne probleme, koji su puka svakodnevnica velikom broju ljudi. Njegovi radovi imaju potencijal da dotaknu sve nas, i ukazuju na teme koje se svih nas tiču.

Konstantinos Patelis Milićević – Koreni / Foto: Promo

Najčešće polazeći iz ličnog iskustva, anegdotalnog i sirovog, kroz transformaciju dela, oni polako postaju primenjivi na svakoga. Situacije za koje verujemo da samo moramo nekako da preživimo, stvari koje se nemo trpe, Konstantinos Patelis Milićević slaže u jedan koncept koji je lak za razumevanje, duhovit, ali uvek kontemplativan. Dajući postament i velike razmere malim stvarima na koje smo svi već navikli, on nas navodi da razmišljamo o strukturi društva u kojem se nalazimo i o (ne)mogućnosti izlaza.

Bespomoćnost i preopterećenost koju čovek oseća u savremenom svetu, nemogućnost pronalaska rešenja i odgovora, odražavaju se kroz anksioznost, tugu, bes. Po definiciji, ovo su izuzetno teške emocije, ali kao kontratežu Konstantinos svojim šaljivim pristupom ostavlja utisak lagodnosti i jednostavnosti koji se oseti pri susretu sa njegovim radovima. Umetnička dela koja stvara nisu namenjena da teškom rukom obruše realnost na nas, nego suprotno, ona su tu da realnost učine podnošljivom.

Nigde određeno, zapravo predstavlja mesto gde prestaju nacionalne podele, kulturološke nesuglasice i granice zemalja. To je mesto univerzalnih problema koji nas spajaju. Gde god da živimo, faliće nam jedan papir kada krenemo u birokratski boj, pitaće nas odakle smo i čiji smo, pomagaće nam i odmagaće nam. Ono što čini ove radove posebnim je što nisu vezani za jednu naciju, jedan identitet. Oni su globalni u svom sagledavanju nepravde.

Konstantinos Patelis Milićević – Bonton / Foto: Promo

Konstantinos Patelis Milićević rođen je 17.6.1997. u Iraklionu na ostrvu Krit u Grčkoj. Diplomirao je 2020. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na Vajarskom odseku u klasi profesora Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića. Završio je Master studije 2021. godine na istoimenom fakultetu. Trenutno je student interdisciplinarnih master studija, smer Umetnost i dizajn video-igara na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. 

Dobitnik je nagrade za skulpturu Sreten Stojanović, profesor ALU 2021. godine. Koristi se skulpturom kako bi na satiričan i ironičan način predstavio, često bolnu svakodnevnicu. U svojim radovima on se bavi aktuelnim društvenim problemima, ali i samorefeleksijom, međuljudskim odnosima i identitetom. U radu kombinuje raznovrsne materijale poput metala, kamena, gipsa, drveta, ali i već gotove predmete iz svakodnevnog života koje obrađuje shodno temi.

Foto: Promo

Naslovna slika: Konstantinos Patelis Milićević – La Dolce Vita / Foto: Promo

Izložba „Nigde određeno” u Domu omladine Beograda

Makedonska 22
18.Jan 2022
30.Jan 2022
Galerija Doma omladine Beograda

Najčitanije

7 načina da primenite švedski princip za sreću i balans u domu

Na Skandinavce možemo da se ugledamo u raznim pogledima, a jedan od njih je i uređenje doma. Nisu bez razloga…

Ovo su znaci po kojima bračni terapeuti predviđaju razvod

Bračni terapeuti nakon dugogodišnjeg iskustva brzo uoče koji parovi su na putu da se raziđu, jer više ne postoji zajednički…

Ovo su znaci da vam nedostaje vitamin B12

Često se smatra da samo vegani imaju manjak vitamina B12. S istim problemom se, međutim, suočavaju i drugi ljudi, a…

Znate li koji je vaš cvet prema mesecu rođenja?

Da li ste znali da je svaki mesec u godini povezan sa nekim cvetom i da svaki od njih ima…

Ovaj 4-nedeljni plan hodanja je idealan za mršavljenje

Hodanje ostavlja mnoge pozitivne posledice na naše telo i um. Kada ovu aktivnost upražnjavamo često i u dužim vremenskim periodima,…

Ovako bi filmske zvezde iz ’90-ih izgledale danas da se u međuvremenu nisu podvrgle modernim estetskim zahvatima

Moderni kozmetički proizvodi, estetska hirurgija i ostale kozmetičke i medicinske tehnike za podmlađivanje mogu da učine da decenijama izgledate kao…

Najnovije - Kultura

Danijel Krejg otkriva kako je biti Džejms Bond u besplatnom dokumentarcu

Čini se da je bilo kao juče kada je Danijel Krejg predstavljen kao novi Džejms Bond, uzimajući tako štafetu od…

Koji filmski trendovi nas očekuju ove godine?

Iako je teško predvideti koji i kakvi će sve filmovi stići pred gledaoce ove godine, bilo u bioskopu ili preko…

5 najskuplje prodatih slika svih vremena

Teško je proceniti novčanu vrednost remek-dela. Koliku cenu bi, na primer, ostvarila Mona Liza Leonarda da Vinčija da je na…

„Heroji radničke klase“ Miloša Pušića premijerno na Berlinskom filmskom festivalu

Nova režija Miloša Pušića, film Heroji radničke klase koji je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije i u kome glavnu…

Osluškivanje muzike i publike – Mala škola bontona/Kako se sluša koncert

Svake poslednje subote u mesecu, u velikoj dvorani Kolarca organizuje se program za najmlađe – Mala škola bontona/Kako se sluša…

5 primera inteligentnih glumačkih sugestija koje su doprinele snimanju nezaboravnih filmskih scena

Pojedini glumci i glumice toliko savršeno tumače neke likove, da ne možemo da zamislimo da se u ovim ulogama nađe…