Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Kvaka 22 – letnja gradska oaza

Alternativni umetnički prostor u Ruzveltovoj, nekoliko stotina metara od Vukovog spomenika, plod je inicijative i dugotrajnih napora da oronula i zapuštena zgrada dobije novu namenu. Umetnički centar Kvaka 22 postoji od 2017, realizuje zanimljive programe tokom čitave godine, a ovog leta je mini kulturna oaza koja nudi drugačiji provod.

U najavi

Filip Marković iz Kvake 22 najavljuje za 15. avgust akustičnu svirku. U pitanju je indi rok, na bini će biti Tankman (akustična gitara i vokal) i Stroberiz (električna gitara i vokal). Ovaj koncert će se održati unutra, besplatan je, a donacije su dobrodošle.

U avgustu će se nastaviti i rad bioskopa na otvorenom, na terasi. Ulaz je takođe besplatan, a donacije namenjene razvoju Kvake 22 mogu se ubaciti u kutiju na ulazu.

Od početka leta jednom ili dva puta nedeljno prikazivali se se zanimljivi filmovi. Publika je mogla, pored ostalih, da prisustvuje projekciji In the Mood for Love kineskog reditelja Kar Vai Vonga, ili kultnog ostvarenja reditelja Džima Džarmuša Coffee and Cigarettes, ili začudnog, i potpuno pomerenog meksičkog filma The Holy Mountain Alehandra Hodorovskog.

Tokom avgusta će prijatan prostor terase na krovu zgrade u Ruzveltovoj predstaviti ciklus muzičkih filmova, ostvarenja posvećenih značajnim rok autorima. Ciklus je krajem jula otvorio film Control Antona Korbijna o frontmenu čuvenog post-pank benda Joy Division, Ijanu Kertisu. Film o Kertisovom usponu i padu zasnovan je na memoarima njegove žene Debi Kertis.

Tokom avgusta, u terminima sredom i četvrtkom, moći će da se pogledaju filmovi o grupama Pink Floyd, The Doors, o muzičarima Reju Čarlsu i Bobu Dilanu…

Mesto za kontakte, razmenu i saradnju

Kvaka 22 je jedinstveni gradski alternativni umetnički prostor koju je kreirala grupa mladih autora. Jedinstveni kulturni centar zamišljen je kao mesto gde bi se okupljali mladi umetnici, razmenjivali ideje, te prezentovali i stvarali svoje radove. Prostor služi kao platforma za ostvarivanje različitih umetničkih projekata i edukativno-praktičnih radionica, kao i za povezivanje i saradnju mladih umetnika iz Beograda, regiona, Evrope, i sveta.

U razgovoru za City Magazine, Filip Marković navodi da je publika Kvake 22 raznolika.

„Profil publike dosta zavisi od večeri – drugačija publika dolazi na indi rok, drugačija na džez koncerte. Imamo stalnu publiku, a stalno viđamo i nove ljude, što je zanimljivo, i lepo.”

Filip se priseća i da je na nedavno održanom džez koncertu (moderni džez svirao je sekstet koji čine iskusni džez muzičari) bilo oko 150 ljudi, te da je posebno bio uzbudljiv džem sešn održan na kraju svirke – zajedničko muziciranje sa ljudima iz publike.

I dodaje i da su bioskopske projekcije na terasi ovog leta veoma posećene (kapacitet ovog prostora je od 70 do 80 ljudi).

U planu za septembar i jesen su, navodi još naš sagovornik, raznovrsni i uzbudljivi programi. Zainteresovana publika o detaljima moći će da se informiše na fejsbuk stranici Kvaka 22. Na ovoj stranici možete i da pošaljete poruku urednicima Kvake 22. Oni, naime, naglašavaju da svako ko želi da doprinese ostvarivanju njihove ideje – kroz donacije, predloge ili saradnju može da ih kontaktira na fejsbuku, ili da im piše na mejl – artcentar.catch22@gmail.com.

Foto: Kvaka 22

Ruzveltova 39
062 8110071