Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovaj umetnik pravi neobične portrete lomljenjem stakla

AUTOR: CityMagazine 03 May, 2021
Ovaj umetnik pravi neobične portrete lomljenjem stakla

Umetnik Sajmon Berdžer stvara portrete na veoma kreativan način. On, naime, sedi na komadu stakla i svojim čekićem lupa pa njegovoj površini, praveći tako pukotine nalik paukovim mrežama koje oblikuju lica ljudi koje želi da prikaže svojim portretima. Kada na istu pukotinu blago lupi više puta, ona postaje sve belja i belja, što je način na koji stvara različite nijanse ove boje.

Berdžer je godinama usavršavao ovaj neobičan metod. „Prvu sliku na staklu napravio sam 2016, tokom procesa eksperimentisanja sa različitim materijalima“, izjavio je on za sajt My Modern Met i dodao: „Kada mi je to pošlo za rukom, bio sam pun entuzijazma jer sam uvek želeo da pronađem nove načine za prikazivanje stvarnosti. Osim toga, meni se veoma dopada koncept stvaranja lepih stvari destrukcijom“.

U međuvremenu, Berdžer je napravio velike portrete koji su izloženi u galerijama i krase prozore prodavnica, a njegovo poslednje delo je posebno privuklo pažnju javnosti. Naime, svojom neobičnom tehnikom on je za samo jedan dan napravio portret Kamale Haris, sadašnje potpredsednice SAD. Portret se nalazi u Nacionalnom molu u Vašingtonu, što je velika čast za Berdžera.

Izvor: My Modern Met