Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Pop-kulturne preporuke za dane i sedmice (samo)izolacije

AUTOR: Zoran Janković 24 Mar, 2020
Pop-kulturne preporuke za dane i sedmice (samo)izolacije

U doba sveopšteg karantina, većina nas ima slobodnog vremena napretek. Između turobnih vesti o pandemiji korona virusa, nije loše iskoristiti slobodne trenutke za opuštanje uz zanimljivu knjigu, dobru muziku, omiljenu seriju ili možda čak prenos opere. Pogledajte u nastavku sve naše preporuke za dane i sedmice (samo)izolacije, bar kada su u pitanju (pop)kulturni sadržaji.

Knjige

Alfred Kubin Druga strana

I suštinski nisu posebno važne odrednice „pionira književne distopije” i „Kafke pre Kafke” koje počesto idu uz priču o književnom opusu austrijskog slikara Alreda Kubina (1877-1959). Ono što je daleko značajnije jeste čitalački sud koji govori da je njegova Druga strana (kod nas u prevodu s nemačkog Nikole Jordanova i u izdanju Lagune) istinski podvig i duha i mašte – upečatljiv i otrežnjujući prikaz ratnog, pa i šireg košmara u koji ovaj naš svet svako malo oseti poriv da ponovo zaroni. A uz to, ova Kubinova proza u sebi nosi i lako uočljiv zametak preteče psihodeličnog doživljaja sveta na stranputici bez mogućnosti povratka.

Dubravka Ugrešić Štefica Cvek u raljama života

Svaki novi susret s ponajboljim stavkama u pripovedačkom i književnom opusu zasluženo glasovite Dubravke Ugrešić mora da predstavlja radost ne samo za novopridošle generacije ambicioznijih čitalaca. Štefica Cvek u raljama života (ovog puta u izdanju kuće Booka) jeste vrhunska postmoderna igrarija na temu mogućnosti naracije i šire shvaćenog književnog izraza, ali u isti mah je i proza čiji su vitalni sastojci takođe: iskrena empatija, šarm, vrhunski humor, te istinski neodoljiv i zanimljiv centralni lik kao odraz htenja, nesigurnosti i nedostatnosti gotovo svih nas bez izuzetka.

Svetlana Doroševa Vilinski vodič kroz mitski svet ljudskih bića

Reč je o možda i trenutno najlepšem i (za početak) vizuelno najfascinantnijem i najneodoljivijem novijem izdanju kod nas; Vilinski vodič kroz mitski svet ljudskih bića Svetlane Doroševe (s ruskog prevela Tijana Petković, objavila beogradska kuća Dereta) magično je viđenje magije u, nazovimo to tako, rikverc – na stranicama ove knjige, zapravo ovog superiorno ilustrovanog brevijara zatičemo tekstove magičnih stvorenja Mara koji su se lično uverili da ljudi ipak nisu mitska bića! Ali su usput spoznali i izoštrili i ljudima prekopotrebna umeća empatije i razumevanja specifičnosti onog drugog i drugačijeg.

Filip Rot Američka pastorala

Filip Rot, zaslužni dobitnik Pulicerove nagrade za književnost, ponovo je osetnije zastupljen u ponudi ovdašnjih izdavača i knjižara; nedavno nam je stigao i prevod njegove čuvene Američke pastorale (prevela Jovana Živanović, objavila Laguna). U ovom, još jednom Rotovom velikom američkom romanu (a ne mogu li se baš sva njegova dela podvesti pod tu stilsku i kvalitativnu odrednicu?) zatičemo sunovrat i propast jedne isprva srećne, uvek srednjački postavljene i snađene porodice, kad se kćerka nađe na putu političkog terorizma. Rot na oko pet stotina stranica teksta odrešito i istinoljubivo prikazuje, između ostalog, i to kako je sreća kao društveno uslovljavanje možda jedan od najtežih amova.

TV serije

Deputy

Autori i producenti nove serije Deputy u kojoj Stiven Dorf glumi beskompromisnog šerifa u kovitlacu sukoba narko-bandi i jataka su, kanda, svesni da je iz gomile potrebno izdvojiti se nečim barem prividno osobenim. Deputy je pitka i možda i preterano dinamično ispripovedana serija u slavu mačizma i mita o ljudima od reči i jakog kodeksa časti u zlo vreme, a posebno je zanimljiv taj spoj starostavnosti u postavci i upliva svežijih motiva (američkog antimigrantskog zanosa, LGBT likova na ne toliko očekivanim pozicijama javnih službenika…). Deputy bi se mogla posmatrati i kao nešto bleđa zamena za okončanu seriju Justified.

Deadwater Fell

Ova nova britanska serija u osvežavajuće kratkom obimu od samo četiri epizode od po 45 minuta nanovo dokazuje da je nakon sada već dobro znane serije Broadchurch upliv snažnog i sveobuhvatnog uticaja nordic noir izraza nešto što se u slučaju i ostrvskih TV radova naprosto podrazumeva. A analogija s Broadchurch je ovde dvojaka – kao prvo, tu je taj okvir priče o zločinu koji pokaže licemerje života u idiličnom gradiću sveopšteg spokoja, a tu je i dokazani Dejvid Tenant u jednoj od glavnih uloga. U celini gledano, ovo je možda predvidljivo, ali i dovoljno zanimljivo i sasvim funkcionalno.

Breeders

Reč je o novoj dramediji (organskom spoju ključnih karakteristika drame i komedije) iz ponude kanala FX a na temu porodičnog života i iz ugla roditelja koji pak pate od nikada dosegnute istinske zrelosti. Oca na ivici nervnog sloma, sasvim očekivano, precizno a neusiljeno glumi Martin Frimen, a osnovna poenta je zdravorazumska – da roditeljstvo sa sobom nosi podosta blefiranja, kao i stalnog preispitivanja, hrpu nesigurnosti i osećaja suštinske nemoći, a što sve predstavlja plodno tle za raznorazne vidove histerije. Ovde je sve na mestu, samo nije sasvim jasno zašto je isti emiter ovom zamenio već postojeću seriju gotovo istovetnog duha i tona (reč je o ukinutoj seriji Married).

The Pale Horse

Uprkos javno iznetim obećanjima BBC je početkom ove godine ipak vidno „usitnio” na planu sugerisanih novih ekranizacija dela Agate Kristi; ipak, nedavno je iz te kuhinje stigla dvodelna serijska adaptacija romana The Pale Horse. Reč je o minornom i manje voljenom romanu Agate Kristi, koji, međutim, poseduje taj zanimljiv aspekt blago nadnaravnog, što ga u dovoljnoj meri izdvaja od ostatka opusa. Ova ekranizacija je sasvim prikladna i vidno ambiciozna, a pojava uvek magnetičnog i pouzdanog Rufusa Suela u značajnoj roli ovoj mini-seriji daje nešto od iluzije filmskog/bioskopskog izraza. A tu je prelepa i nadarena Kaja Skodelario.

Nova muzika

Tennis Swimmer

Alajna Mur i Patrik Rili, odnosno dvojac nazvan Tennis, i na novom, petom po redu albumu, naslovljenom jednostavno Swimmer, pokazuju da su kadri da (ovog puta kroz samo devet numera) pokažu svoj vanserijski dar za domišljato variranje i nijansiranje modernog pop izraza indie podusmerenja. Ima tu i čistokrvnog popa, i retro-štimunga, i nešto saharinske sentimentalnosti, pa i nagoveštaja plesnog popa… Kraljnji utiisak je provereno zadovoljavajući, a najbolji trenuci na albumu su numere Need Your Love, Echoes, How to Forgive, Swimmer.

Pet Shop Boys Hotspot

I uz samo nekoliko kontraargumenata koji stoje nasuprot tom čvrstom i osvedočeno tačnom sudu, veterani Pet Shop Boys ne znaju za promašaj na planu dugosvirajućih, albumskih izdanja, a taj gabarit je za mnoge mlađe i dalje nesavladiva prepreka. Album Hotspot, ponovo u raznovrsnoj i nadahnutoj produkciji bezgrešnog Stjuarta Prajsa, nova je zbirka vrhunskg savremenog plesnog elektro-popa, a i ovim izdanjem PSB iznova dokazuju da s puno osnova nose znakovitu odrednicu dance with brains (ples uz upotrebu i mozga). Uz sve to, ovo je i iznimno duhovit album. Najsjajniji biseri ovog izdanja su pesme: The Monkey Business, Will-o-the-Whisp, Burning the Heather, Dreamland.

Various artists Songs from Australia

Album koji je zapravo začet kao dostojanstven vid pomoći najmanjem kontinentu u nevolji nakon infernalnih požara, zahvaljujući daru i naporu okupljenih autora i izvođača, u ogromnoj je meri prerastao taj inicijalni humanitarni okvir. Songs for Australia je vrlo dobra zbirka međusobno brižno usklađenih i komplementarnih obrada znamenitih i voljenih pesama australijskih autora u izvođenju kolega i iz drugih delova planete. Već sada je nemoguće zamisliti ovaj svet bez maestralne obrade Sijine Chandelier u viđenju uvek fenomenalnog Damiena Rika, a tu su i doprinosi za koje su zaslužni: The National, Joan as Police Woman, Kurt Vajl, Sem Amidon, Marta Vejnrajt…

Talk to Her Love Will Come Again

Jedno od najprijatnijih, najartikulisanijih i najmilozvučnijih iznenađenja u ovih nekoliko meseci 2020. na ovom polju je dugosvirajući prvenac Love Will Come Again italijanskog benda Talk to Her (što je, podsetimo, i naziv jednog od Almodovarovih boljih filmova u ovom veku). Talk to Her su neprikriveni baštinici novotalasnog zvuka u prilično širokom stilskom zamahu i rasponu, i njihovo viđenje muzičkog nasleđa osamdesetih svetlosnu je godinu daleko od pukog mimetizma, pa njihove pesme zvuče ubedljivo i proživljeno, slično kao u slučaju iskusnijeg a srodnog ruskog benda Motorama. Podvizi na ovom izdanju su pesme: Ibisco, Truth, No Other View, Hollow.

Korisni sajtovi

Vintage Everyday

Sve i da niste srčani i upućeni ljubitelj fotografije kao izraza, nema sumnje da će vašim umovima i očima prijati ono što istrajno nudi Vintage Everyday, sajt posvećen fotografskom poimanju i praćenju sveta s izričitim naglaskom na prohujale dane i nekadašnje pojave i navike. Ono što Vintage Everyday nudi dâ se podvesti i pod eklektičnu istoriju privatnih života i živopisan prikaz evolucije lepog, estetike, nekada uvreženih stilova i potreba. A ima tu i sočno zabavnih ekstravaganci, poput, recimo, istorijata teksas i drugih šortseva Džona Bon Džovija.

Za ljubitelje filma

Ukoliko nas internet i dalje bude pouzdano služio, dane, sedmice… (nećemo dalje!) možemo da iskoristimo da temeljnije proučimo i inače prilično bogatu ponudu značajnijih i vrednijih filmskih dela koja se mogu pogledati legalno i besplatno na za to posebno i zvanično određenim kotama sreće i poslastica.

Sovjetski i ruski filmski klasici: www.openculture.com/2011/05/50_classic_russian_films.html

Dokumentarni filmovi iz ponude festivala IDFA u Amsterdamu, najznačajnijeg i najopsežnijeg festivala te sorte na tlu Evrope: www.idfa.nl/en/collection/free

Kratkometražna ostvarenja u sklopu misije vickasto nazvane My Darling Quarrantine: www.talkingshorts.com/festivals/my-darling-quarantine-short-film-festival

Nightly Met Opera Streams

Met Opera on Demand u danima karantina otvara svoja vrata i besplatno nudi uživanje u vrhunskim izvedbama najpoznatijih operskih dela. Projekat nosi naziv Nightly Met Opera Streams i svako veče predstavlja jednu od opera iz kolekcije u poslednjih 14 godina. Streaming je besplatan i dostupan svima, ići će svako veče (s tim što morate paziti na vremensku razliku).

Foto: Jonathan Tichler/Metropolitan Opera

Ostanite kod kuće i gledajte pozorište

Određena pozorišta emitovaće na internetu snimke svojih predstava.

Pozorište Bora Stanković iz Vranja će svakog utorka i petka od 20 časova na svom YouTube kanalu emitovati snimak neke od predstava sa njihovog reperotara. Nakon toga, snimci će ostati dostupni svima koji žele da ih pogledaju u bilo koje vreme.

Pozorište Atelje 212 će i tokom vanredne situacije biti sa svojom publikom. Svakog utorka, četvrtka i subote na fejsbuk kanalu pozorišta emitovaće se snimljene predstave u terminima od 20 časova. Ovo će biti jedinstvena prilika da najmlađa publika Pozorišta Atelje 212 prvi put vidi neke predstave, a starija publika se podseti predstava koje su nekada bile na repertoaru.

Narodno pozorište u Beogradu povodom prekida igranja predstava pred publikom, najavljuje besplatan streaming svojih operskih, baletskih i dramskih predstava na YouTube kanalu Narodnog pozorišta.

Pozorište lutaka Niš će i tokom vanrednog stanja biti sa svojim malim i velikim gledaocima. Na YouTube kanalu emitovaće predstave u uobičajenim terminima predviđenim za igranje, četvrtkom u 18.00 i nedeljom u 11.30.

Pozorište mladih želi da svojim repertoarom upotpuni vreme koje provodite kod svojih kuća. Putem sajta Pozorišta mladih našoj najmlađoj publici omogućeno je gledanje predstava iz svojih domova. 

Pozorište lutaka „Pinokio“ će igrati predstave bez prisustva publike u svom redovnom terminu svake subote od 12.00 i prenosiće ih uživo preko društvenih mreža – YouTube, Facebook-a i Instagram-a.

Aleksinačko Pozorište „Duka Jovanović“ najavilo je da će na Facebook stranici pozorišta podeliti linkove ka svim snimanim predstavama.

Pozorište „Boško Buha“ u narednom periodu svake nedelje od 17 časova objaviće snimak jedne predsave.

Najčitanije

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Jedina slika koja treba da obiđe svet posle subotnjeg prajda, a nije golišavi lik pored crkve

Još jedan prajd je došao i prošao. Puno je izrečenih stvari, puno nezadovoljstva, kontraverzi ali i lepih sećanja i trenutaka…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Ovaj napitak smanjuje anksioznost za samo nedelju dana

Svi znamo da je magnezijum veoma bitan za zdravlje i da ga treba unositi redovno bilo kroz hranu, bilo putem…

Najnovije - Kultura

Tolerance project na Weekend Media Festivalu powered by Direct Media

Jedna od trenutno najvećih i najuticajnijih izložbi na svetu pod nazivom “Tolerenacija” otvorena je na Weekend Media Festivalu u Rovinju.…

Isuse! Našli smo staru fotku sa snimanja filma kog svi volimo, a opis joj je genijalan

Film “Štefica Cvek: U raljama života” Rajka Grlića je jedan od omiljenih i najoriginalnijih filmova jugoslovenske kinematografije, koji nema možda…

Četrdeset godina jednog od najgledanijih domaćih filmova, koje mnogi potajno vole, a plaše se da priznaju

Voleli vi ovaj film ili ne, smatrali da je prost, jeftin i laka zabava, 40 godina kasnije postao je deo…

Nova decenija TAKT Festa

Nakon uspešne prošle godine, TAKT Fest se i ove godine održava u Novom Sadu od 23. do 25. septembra. Ovogodišnja…

Fedis je objavio nominacije za najbolje iz prethodne televizijske sezone

Serije “Kljun” i “Vreme zla” u produkciji “United media” dobile su čak jedanaest nominacija za “Zlatnu antenu” u 12 kategorija…

Preminula je poznata britanska književnica Hilari Mantel, autorka bestselera „Vučje leglo“

Hilari Mantel, britanska književnica najpoznatija po svojim istorijskim romanima, preminula je 22. septembra u 71. godini, prenosi Gardijan. Osim istorijskih…