Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Srpska filmska 2021: Brzo premotavanje unapred

AUTOR: Zoran Janković 07 Apr, 2021
Srpska filmska 2021: Brzo premotavanje unapred

Dok se situacija na tom planu nije u potpunosti zahuktala, red bi bio da predstavimo i ostatak srpske filmske 2021. godine. Tim pre što je, reklo bi se, u ponudi, podosta posve raznorodnih ostvarenja, i arthaus, i onih neprikriveno komercijalnih ambicija. Uz izuzetak Lihvara, svi pomenuti filmovi nastali su uz podršku Filmskog centra Srbije (FCS). Krećemo, abecednim redom…

Dara iz Jasenovca

Šta: Ova istorijska drama se osvrće na period 1942. godine, kad posle velike ustaško-nemačke ofanzive na Kozari lokalno stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima. Među njima je i dvanaestogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti u logoru smrti učiniće da odraste preko noći.

Zašto: Već u svojim prvim filmskim režijama u pokojnoj nam domovini, ostvarenjima O pokojniku sve najlepše i Mala, Predrag Antonijević je pokazao podosta veštine, a isto se može reći i za Spasitelja s Denisom Kvejdom u glavnoj ulozi. Dara iz Jasenovca se bavi i dalje značajnom temom stradanja u jasenovačkom užasu, a, imajući u vidu zbivanja u vezi s ovim filmom poslednjih meseci, izrazito je značajno što će i šira publika, nakon nenadane TV premijere, biti u prilici da pogleda ovaj film i u bioskopima i donese sud o njemu. Na sve to, Dara iz Jasenovca će nam predstaviti i nekolicinu manje poznatih odličnih glumaca iz Republike Srpske, pre svega – Zlatana Vidovića, Nikolinu Friganović, Anju Stanić…

Hadžijino zvono

Šta: Hadžijino zvono govori o propasti stare srpske gazdinske porodice kroz koju paralelno pratimo slabljenje Osmanske imperije i stvaranje mlade srpske kneževine.

Foto: Filip Andrejević/This and That Productions

Zašto: Prvu verziju scenarija za seriju pre četiri decenije napisao je veliki Vojislav Nanović (1922–1983) koji je pripovetke, drame i romane Bore Stankovića povezao u razgranatu porodičnu sagu koja obuhvata period od 40 godina. Ovu filmsku ekranizaciju je režirao Milutin Petrović, a na scenariju je radila i Milena Marković. Ovim se projektom (filmom i serijom) napokon odaje poštovanje dvojici velikih stvaralaca iz prošlosti Srbije. Glavne uloge su odigrali: Dragan Bjelogrlić, Nedim Nezirović, Marko Grabež, Nela Mihailović, Teodora Dragićević… Snimanje ovog filma počelo je upravo na dan rođenja Nanovića, 12. avgusta, a podno Avale je sagrađena impozantna scenografija koja predstavlja staro Vranje.

Heroji radničke klase

Šta: Lidija radi za kontroverznog investitora. Zadatak joj je da nadzire ekipu građevinskih radnika koja sređuje zapušteno gradilište i pravi od njega Potemkinovo selo. Suočeni s neplaćenim radom i teškim uslovima, radnici kreću u borbu za svoja prava, koja postaje borba za sam život. Suočena s novim okolnostima, Lidija pokušava da zadrži stvari pod kontrolom.

Zašto: U pitanju je treći celovečernji igrani film novosadskog reditelja i autora Miloša Pušića, u čijoj su filmografiji i ostvarenja Jesen u mojoj ulici i Odumiranje. Ovaj, novi film, očigledno problematizuje pitanja koja zavređuju veću pažnju čitavog društva. U Herojima radničke klase gledaćemo: Borisa Isakovića, Jasnu Đuričić, Aleksandra Đuricu, kao i Filipa Đurića, koji je briljirao glavnom ulogom u filmu Moj jutarnji smeh reditelja Marka Đorđevića, a koji je producirao upravo Miloš Pušić.

Južni vetar 2: Ubrzanje

Šta: Petar Maraš koristi prednosti stečenog statusa „neprikosnovenog vođe srpskog podzemlja”. Želeći da proširi svoj posao i vrati se u okvire zakona, Maraš ulaže ilegalno stečen novac u legalne poslove, i vrebajući povoljnu priliku, on po zadatku, sa svojim vernim Baćom, odlazi u istočnu Srbiju. Tamo ga zatiče vest koja će ga primorati da momentalno promeni planove.

Zašto: Ovde nisu potrebna dodatna pojašnjenja – zadržan je isti žanrovski kontekst, a ključni deo autorske i šire ekipe ponovo je na okupu. Publika je već rekla šta je imala, budući da je početni Južni vetar daleko najgledaniji srpski film u poslednjih deset i kusur godina. U novom filmu Miloša Avramovića udarne uloge glume: Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Luka Grbić, Jovana Stojiljković, Bogdan Diklić i Aleksandar Berček, a tu su i gosti iz Bugarske: Zahari Baharov i Marian Vale.

Kelti

Šta: Kratak sinopsis u samo jednoj rečenici glasi: Usred raspada zemlje, tri generacije, svi jednako urnebesni i sluđeni, prisustvuju dečjoj kostimiranoj rođendanskoj zabavi.

Zašto: Milica Tomović je višestruko nagrađivana na referentnim filmskim festivalima na konto kratkog filma Tranzicija, a režirala je i neke od epizoda zapažene serije Jutro će promeniti sve. Reditejka Kelte pojašnjava kao porodičnu dramu s elementima komedije, pisanu sa željom da se stvori zabavan, lud, nostalgičan i emotivan film za koji će publika poželeti da se nikad ne završi. Uloge tumače: Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković. Početkom marta ovaj srpski film doživeo je svetsku premijeru u zvaničnom programu Berlinskog filmskog festivala, 71. po redu.

Lihvar

Šta: Lihvar predstavlja kombinaciju kriminalističke drame i trilera i donosi priču o Mundiru, zelenašu, bivšem bokseru koji boluje od dijabetesa. On je čovek starog kova koji shvata da su se vremena promenila, priroda posla zelenaša je sada drugačija: sve se radi preko ugovora, preko advokata, nema više prebijanja i pretnji kao pre. U poslednje vreme je imao mnogo prijava i malo je falilo da završi u zatvoru. Mundir se uvek čvrsto držao svog kodeksa: niko mu nikad ne ostaje dužan i nikad ne daje pare narkomanima…

Zašto: Nemanja Ćeranić, mladi reditelj poznat po kratkim filmovima Stočar i Soba smrti, kao i serijama Grupa i Švindleri, snimio je svoj prvi dugometražni film. Gledaoci mogu da očekuju ovdašnji ekvivalent, recimo, starostavnim francuskim arthaus krimićima od pre 40-50 godina, uz omaž ranim delima velikana Voltera Hila, a sve u nedvosmisleno srpskom kontekstu današnjice. U filmu igraju: Dušan Petković, Strahinja Blažić, Milica Grujičić, Branko Vidaković, Zlatan Vidović, Ivan Đorđević Džudi, Mladen Andrejević, Aleksandar Đurica, Tatjana Venčalovski, Miloš Milaković Ćićo, Stefan Bundalo, Sunčica Milanović, Jovo Maksić…

Mrak

Šta: Radnja psiho-horora Mrak dešava se u vreme Martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji nakon Uskrsa 2004. godine. Film obrađuje temu života u stalnom strahu srpske devojčice Milice koja, nakon što su joj otac i ujak nestali, ostaje sama s majkom i dedom u sablasnoj kući. Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a čija prekomanda, ipak, menja sve…

Zašto: Treći film scenariste i reditelja Dušana Milića, Travelator, dobitnik godišnje nagrade City Magazine-a, predstavljao je vidan zaokret u odnosu na ono što je ovaj autor pokazao u prva dva fima – Jagodi u supermarketu i Guči. Stoga će biti zanimljivo videti u kom pravcu ide Mrak, za koji kažu da nosi i jasne odlike žanrovski profilisanog ostvarenja. Ključne uloge su povrene: Danici Čurčić, poznatoj i hvaljenoj danskoj glumici srpskog porekla, Slavku Štimcu, malenoj Mioni Ilov, Nikoli Rakočeviću, Koletu Angelovskom, Slaviši Čuroviću, Slađani Bukejlović, Flaviju Parentiju…

Nebesa

Šta: Ovo je, kažu, priča o čudima. U pitanju je neobična i provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima s nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i, često, suprotan efekat. Radnja prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda.

Zašto: Ovo je, reklo bi se, povratak Srđana Dragojevića u punu autorsku formu. Njegove filmove od početka je, mimo lako uočljive poetike i specifične estetizacije, odlikovala komunikativnost, a ovde, u žanru crne komedije, imamo i upliv fantastičnog. Scenario za film zasnovan je na prozi Marsela Emea (1902-1967), dok glavne uloge tumače: Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Nataša Marković, Anđelka Prpić, Miloš Samolov, Srđan Todorović, Nikola Pejaković…

Nije loše biti čovek

Šta: Od postanka sveta pa do dana današnjeg svako se upitao bar jednom u životu: Šta će biti sa mnom kad se privede kraju ovozemaljski život? Da li je to večiti kraj? Zauvek? Postoji li neka nada da se još jednom pojavimo u ovom svetu i vidimo sve one koje smo voleli? I koja bi bila „cena” te pojave? I te ljubavi? Da li ćemo ovaj svet – možda, videti još jednom svojim očima ili očima nekog drugog živog bića?

Zašto: Kanda je dovoljno reći da je u pitanju novi film Dušana Kovačevića, najznačajnijeg dramskog pisca svoje i obližnjih generacija. Realno je i ovog puta očekivati dramu s jasnim primesama blago apsurdističke komedije (lokalnih) naravi. A u glumačkoj podeli su: Vojin Ćetković, Branka Katić, Hristina Popović, Gordan Kičić, Nenad Jezdić, Andrija Milošević, Srđan Todorović, Lena Kovačević, Mira Banjac, Milan Gutović, Jelena Mihajlović, Nemanja Stamatović, Aleksandar Kecman.

Oaza

Šta: Priča Ikićevog filma (ranije poznatog pod naslovom Korisnici) smeštena je u Dom za decu i mlade s posebnim potrebama, a vrti se oko ljubavnog trougla između dve devojke i jednog mladića.

Zašto: Ovaj film je prošlog septembra prikazan i nagrađen na i dalje svakako prestižnom Venecijanskom filmskom festivalu, da bi potom nastavio bogat i berićetan festivalski pohod širom sveta, što definitivno predstavlja dovoljno ubedljivu osnovu za preporuku, posebno za ljubitelje savremenog evropskog arthaus filmskog izraza. Kao i u prvencu od pre nekoliko godina, filmu Varvari, scenarista i reditelj Ivan Ikić i ovde se odlučio za naglašeno realističan pristup. U Oazi ćemo gledati i Gorana Bogdana i Marušu Mejer.

Strahinja Banović

Šta: Ovaj Strahinja je vredni, sportu predan i impulsivan mladi čovek iz Malija. Pre tri godine, kad je otpočela migrantska kriza, on sa svojom suprugom Ababuo uspeva da dođe u Nemačku, ali ih ipak vraćaju u Beograd. Srbija možda nije Nemačka, ali je pristojna zemlja gde on može da se skrasi i otpočne novi život. Počinje da igra za lokalni fudbalski klub, volontira za Crveni krst, sve mu ide u korist… Zahvaljujući uloženom trudu, on je ubeđen da će im biti odobren azil. Ali proces je dug, veoma dug…

Zašto: Ovo ostvarenje predstavlja povratak nagrađivanog autora Stefana Arsenijevića dugometražnom igranom filmu. Film predstavlja savremenu adaptaciju tradicionalne srednjovekovne srpske pesme Banović Strahinja. Očito, reč je o društveno angažovanoj drami koja se bavi jednim od gorućih problema današnjice i ovog podneblja. Uloge igraju: Ibrahim Koma, Nensi Mensa-Ofei. Masim Halil, Rami Farah, Nebojša Dugalić, Slaviša Čurović, Strahinja Blažić, Jelena Mihajlović, Radovan Miljanić, Vladimir Grbić.

Toma

Šta: Film će prikazati same početke i vrhunac slave nezaboravnog srpskog pevača Tome Zdravkovića (1938-1991), njegove ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, kao i odnos s velikim brojem prijatelja koje je imao u umetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije.

Foto: Monika Husar

Zašto: Film su udruženim snagama režirali Dragan Bjelogrlić i Zoran Lisinac, a Bjelogrlić se (ako merimo po Montevideu… i Senkama nad Balkanom) dobro pokazao na polju priča s retro-štimungom. Lik Zdravkovića tumači Milan Marić, odličan u slučaju naslovne uloge u takođe biografskom filmu Dovlatov. Pored Tome Zdravkovića, u filmu će se kao likovi pojaviti mnogi poznati umetnici tog vremena: Silvana Armenulić, Dragan Nikolić, Predrag Živković Tozovac, Lepa Lukić, Bora Todorović, Zoran Radmilović…

Zlatni dečko

Šta: Ovo je priča o mladom fudbaleru problematičnog temperamenta, koji od rane mladosti, zbog svog talenta, postaje meta različitih interesa. U velikoj meri ovo je, kažu, priča o sazrevanju jednog mladog bića u izuzetno surovoj okolini, kao i priča o refleksiji takve sredine na glavnog junaka.

Zašto: Ako odmeravamo na uzorku skorašnjih primera, diptiha Montevideo… i ostvarenja Ekipa, ovdašnja publika obično srčano i toplo reaguje na priče iz fudbalskog miljea, ne mareći pritom previše za sneveselo stanje fudbala kod nas u stvarnosnoj dimenziji života. Slično bi onda moglo da se zgodi i u slučaju ovog rediteljskog prvenca Ognjena Jankovića; u ovom njegovom filmu najznačajnije role poverene su: Denisu Muriću, Igoru Benčini, Andriji Kuzmanoviću, Petru Strugaru, Alisi Radaković, Jovani Gavrilović, Tihomiru Staniću, Ljubomiru Bulajiću…

Živ čovek

Šta: Živ čovek je melanholična komedija o čoveku koji nakon velikih razočaranja u svoje najbliže pokuša da vrati slobodu. Šta je sloboda i kad je čovek živ, o tome, između ostalog, kažu, govori ovaj film Olega Novkovića.

Zašto: Reč je o novom filmu scenaristkinje Milene Marković i reditelja Olega Novkovića, iza kojih su filmska ostvarenja Sutra ujutro, Beli, beli svet, Otadžbina… i serija Močvara. Oni su i ovog puta sarađivali sa svojim stalnim saradnikom, direktorom fotografije Miladinom Čolakovićem. Sva je prilika da bi i narečena žanrovska odrednica – melanholična komedija, mogla da bude mamac za mnoge. Uloge tumače: Nikola Đuričko, Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica, Filip Hajduković, Iva Milanović, Tanja Bošković, Branko Cvejić, Miodrag Krstović, Marta Bjelica, Sonja Kolačarić i drugi.

Najčitanije

Nedostatak vitamina B-12 je čest problem koji može ostaviti ozbiljne posledice na zdravlje

Nedostatak vitamina B12 uobičajen je zdravstveni problem koji pogađa oko 13% ljudi. B12 je oskudan u ishrani, a nalazi se…

Ovo je 10 najlepših žena svih vremena po izboru običnih ljudi: Prvo mesto je baš iznenađenje

Da li se slažete sa njihovim izborom? Lepota nije nešto što se može izmeriti ili oceniti, ali ljudi iz nekog…

Najbrži test inteligencije ima samo 3 pitanja, a na njemu padne 83 odsto ljudi: Da li ste među njima?

Test kognitivne refleksije poznat je i kao najkraći i najbrži test inteligencije na svetu, a potrebna su samo tri pitanja…

Gudelj i Jović objavili fotku iz svlačionice i zapušili usta dušebrižnicima

Sigurno je u proteklih nekoliko dana do vas stigao skrinšot whatsapp grupe imena koje nećemo sad da pominjemo, u kom…

Konstrakta prošetala u najlepšoj zimskoj jakni inspirisanoj Jovankom Broz

Sinoć je održana revija “Jovanka u boji” pod pokroviteljstvom Tamare Vučić. U jednom od modela inspirisanim nekadašnjom prvom damom Jugoslavije…

Šeik koketirao sa brazilskom navijačicom, reakcija njegove supruge postala hit na mrežama

Tokom utakmice između Brazila i Švajcarske brazilska navijačica snimala je publiku, a u jednom trenutku šeik joj se nasmijao i…

Najnovije - Kultura

FJAAK – Instagram senzacije i nosioci zvuka nove tehno generacije konačno u Beogradu!

Berlinski elektronski duo FJAAK konačno se vraća u Beograd! Nakon nastupa za pamćenje na Apgrade festivalu 2018. i 2019. godine,…

Gosti u fokusu Merlinka Festivala

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka biće svečano otvoreno u četvrtak, 8. decembra u 20:30h u Domu omladine Beograda.…

Da li ste spremni za noć bez sna? BABE u Domu kulture NS

Posle tri godine pauze, beogradska rok grupa Babe ponovo će se družiti sa novosadskom publikom u Domu kulture NS, i…

Konačno znamo na šta nam liči pesma sa Svetskog prvenstva, a pomogao nam je Žika iz Baba

Svetsko prvenstvo traje već nekoliko nedelja i svo to vreme traje prepiska širom intereneta na šta ljude podseća tema koja…

Harison Ford ponovo kao Indijana Džons

Holivudski glumac Harison Ford vraća se legendarnoj ulozi heroja arheologa u nastavku popularne franšize o Indijani Džons – Indiana Jones…

Zavirili smo na Marčelovu probu i sad ne možemo da dočekamo koncert 6. decembra

Ostalo je malo vremena do početka koncerta koji već jako dugo čekamo. Marčelo će 6. decembra nastupiti u MTS Dvorani…