Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Divljina i fotograf Nik Brant: „Ako ste pametni, zaštita životne sredine i ekonomska korist idu ruku pod ruku“

AUTOR: Ljubisav Panić 13 Oct, 2021
Divljina i fotograf Nik Brant: „Ako ste pametni, zaštita životne sredine i ekonomska korist idu ruku pod ruku“

Nezainteresovanost prekriva afrički kontinent tamom čak i u vreme široko rasprostranjenog interneta. Stanovnici Zapada se obično ne opterećuju vestima iz Afrike. Za razliku od imena vodećih političara Nemačke, Francuske ili Austrije, većina nas ne zna ko se nalazi na čelu Angole ili Etiopije, niti šta je dobro a šta loše u afričkim zemljama.

Više svetla u Crni kontinent upiru fotografi koji su zainteresovani za prirodu. Živi svet južno od Sahare toliko je šarenolik, brojan i spektakularan da privlači autore iz mnogih krajeva sveta. Engleski fotograf Nik Brant njim je oduševljen od 2000. godine, kada je prvi put posetio Afriku. Do sada je uradio nekoliko veoma zanimljivih projekata, među kojima je i serija crno-belih fotografija Inherit the Dust.  

Preispitujući prostor i ekološke probleme, Brant je 2014. došao do ideje da iskoristi neke od svojih starih portreta životinja na neobičan način. Odštampao ih je u prirodnoj veličini i napravio panele, koje je potom podigao i fotografisao u oblastima pogođenim ekonomskim razvojem i urbanizacijom. Sličan efekat mogao je da postigne digitalnom obradom uz manje truda, ali nije ljubitelj takvih fotografija. „Digitalno me u svom često sterilnom i kliničkom savršenstvu ostavlja hladnog i u dosadi“, rekao je.

Iza kulisa – nastanak fotografija Inherit the Dust (foto Nick Brandt, theguardian.com)

Podizanjem klasičnih fotografija životinja na lokacijama na kojima su se one nekada zaista mogle sresti ostvarena je mogućnost za složeniju interpretaciju. U apokaliptičnom okruženju Brantovi radovi podsećaju da nekadašnje kraljevstvo prirode s lakoćom zamenjuje surovi svet čoveka. Paneli sa slonovima ispod glomaznog nadvožnjaka, lavovima među ljudima ili nosorozima na deponiji upozoravaju da je Afrika, poput Evrope, na putu da ostane bez velikih sisara.

„Ako nastavimo sadašnjim putem razvoja i uništenja, deca ruralne Afrike za nekoliko godina neće moći da pojme da su slonovi i žirafe lutali poljima ispred njihovih kuća, kao što mi ne možemo da pojmimo da je runasti nosorog nekada živeo na mestu na kom se sada uzdiže naš najbliži tržni centar“, napisao je Brant u uvodu monografije Inherit the Dust, koja je objavljena 2016. godine.

Divljina je dovoljno ugrožena da pojedine nevladine organizacije potražuju sredstva za njeno očuvanje prodajom fotografija. Pre nekoliko meseci, po drugi put je održana akcija Prints for Wildlife, koja je okupila više od 170 fotografa divljine. Zahvaljujući njihovim radovima, organizacija Afrički parkovi do sada je prikupila 1,75 miliona dolara za lokalne zajednice i očuvanje 19 nacionalnih parkova u 11 afričkih zemalja.

Foto: Nick Brandt, willas.com

Brant nije učestvovao u ovogodišnjoj akciji, ali nepromišljen ekonomski razvoj prepoznaje kao opasnost i očuvanju afričke prirode doprinosi na drugačiji način – jedan je od osnivača neprofitne organizacije za zaštitu životinja Big Life. Prema njegovom mišljenju, većina Afrikanaca bi u svoju odbranu rekla da su zapadna društva pregazila sopstveni svet prirode zarad ekonomske ekspanzije vekovima ranije, kao i da u Africi nikada nisu imali toliko velike šanse da se razviju kao sada.

„I tako je došao red na njihov ekonomski rast. Zašto bi oni bili lišeni komfornog, materijalističkog života kakav mi imamo na Zapadu? Donekle, to je razuman argument. Ali, po kojoj ceni? Da navedem očigledno, zaštita životne sredine i ekonomska korist ne moraju međusobno da se isključuju. Zapravo, ako ste pametni, one idu ruku pod ruku“, istakao je fotograf čiji projekat Inherit the Dust možete videti u galeriji ispod ovog teksta.

Izvori: nickbrandt.com, africanparks.org, theguardian.com

Naslovna fotografija – Nick Brandt, popphoto.com

Najčitanije

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Kikiriki, semenke, sport za zube: Ne skidaj delove, pucaću!

Juče sam, izašavši iz kuće, videla jedan prizor koji mi je uveselio čitav dan. Sasvim običan prizor, reklo bi se.…

Najnovije - Kultura

Izložba „Šuma i zvezde“ Frančeska Amorozina

Izložba Šuma i zvezde Frančeska Amorozina biće otvorena 18. oktobra u 18.30h u galeriji Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu…

Nemi pesnik: Nova nada novosadske muzičke scene

U inat vremenu u kojem je sve manje poeta a sve više tekstopisaca i kopirajtera Nemi pesnik odlučio je da…

Klišei iz romantičnih filmova koji su nam dosadili

Možda romantični filmovi nisu vaš omiljeni žanr, ali morate priznati da ste sigurno bar nekad pogledali neko takvo ostvarenje, bilo…