Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Izložba fotografija Jadrana Lazića u galeriji ARTE

AUTOR: CityMagazine 13 Sep, 2021
Izložba fotografija Jadrana Lazića u galeriji ARTE

Ispred njegovog objektiva od 1971. godine stajali su mnogi, ali holivudske zvezde su postale vremenom ono po čemu se Jadran Lazić proslavio.

Iako njegova fotografska karijera obuhvata i druge teme kojima se bavio, naročito na početku karijere, na izložbi u Beogradu, u galeriji Arte, posetioci će moći da pogledaju selekciju od oko 70 fotografija na kojima su u najvećem broju poznate ličnosti, zvezde svetskog džet-seta i državnici koje je Lazić ovekovečio tokom 50 godina duge karijere: Šarlot Rempling, Rakel Velč, Robert de Niro, Entoni Kvin, Dejvid Bouvi, Džodi Foster, Marlon Brando, Sofija Loren, Kirk Daglas, Majkl Daglas, Pol Makartni, Pele, Orson Vels, Džejn Birkin, Elizabet Tejlor, Grejs Džouns,  Džoni Dep…

Jadran Lazić započeo je fotografsku karijeru u Hrvatskoj pre 50 godina, gde se istakao kao autor koji je fotografisao fudbalere. Pre svega splitskog Hajduka, junake svog zavičajnoga grada, kao i domaće filmske i pozorišne glumce.

Bjanka Džeger i Dejvid Bouvi (1977)

Krenuo je ambiciozno u Pariz strašću fotografa koji želi više. Od 1987. Jadran Lazić živi u Los Anđelesu. Godine rada, veliki broj naslovnih strana u renomiranim svetskim magazinima, mnoge poznate ličnosti koje je tokom svoje bogate i uzbudljive karijere Jadran Lazić uspeo da fotografiše, stalo je u monografiju Jadran Lazić – 50 godina fotografije, luksuzno izdanje, koju će autor predstaviti beogradskoj publici.

Ova knjiga je važan umetnikov projekt jer je svojevrsna istorija mas-medija uokvirena osnovnim političkim aktuelnostima, kao što su: dolazak Homeinija na vlast, Kisindžerova diplomatija, iransko-irački rat, sahrana Leonida Brežnjeva, buđenje Palestine, otmice i ucene, itd. Uz intervjue i zanimljive anegdote o nastanku pojedinih fotografija, susrete i razgovore sa čuvenim osobama, uz razne male smicalice kojim se Lazić koristio da odradi svoj nimalo lak fotoreporterski zadatak, knjiga predstavlja zaokruženu celinu jednog prošlog vremena.

U vlastitoj režiji sa strateškim partnerom snima se i dokumentarni film o Jadranu Laziću, s tim da će dokumentarac uključivati i događaje s promocija i izložbi. Izdavač monografije Jadran Lazić – 50 godina fotografije je Hrvatska autorska agencija – Centar za intelektualno vlasništvo d.o.o.

Leonid Brežnjev (Moskva, 1982)

Publika će biti u prilici da pogleda izložbu fotografija Jadrana Lazića u izložbenom prostoru beogradske galerije ARTE na adresi Andrićev venac 12, u periodu od 22. septembra do 2. oktobra 2021. godine.

Fotografije: Jadran Lazić; naslovna fotografija – Šarlot Rempling (Pariz, 1875)

Izložba fotografija Jadrana Lazića

Andrićev venac 12
22.Sep 2021
02.Oct 2021
Galerija ARTE