Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

10 gotskih romana idealnih za čitanje uoči Noći veštica

AUTOR: Zorana Karapandžin 25 Oct, 2021
10 gotskih romana idealnih za čitanje uoči Noći veštica

Noć veštica nije nešto što se slavi kod nas, ali jeste zabavna kao fenomen i može poslužiti kao inspiracija da pročitate neki gotski roman ili horor. Gotika je podvrsta horora ili romana strave i kao književni pravac nastala je u XVIII veku kao reakcija na racionalistički građanski roman. Naziv pravca ili žanra potiče od razdoblja u umetnosti, pretežno u arhitekturi, pošto su najveća inspiracija za ovaj žanr bili stari, razrušeni gotski dvorci, katedrale i crkve.

Gotski roman karakteriše obavezan element misterije, koji opet nije osnovna stvar i nije ono što nas u gotskom romanu vuče da ga čitamo. Ono što je najvažnije ovde jeste amotsfera. Radnja je gotovo uvek smeštena u neki dvorac ili neko ogromno imanje, koje je ili ukleto ili nosi neku strašnu priču, ili je bilo mesto dešavanja nekih strašnih događaja. Ambijent  je uvek mračan, siv, sumoran, i opisan toliko živopisno da čitalac može maltene da čuje kišu koja dobuje po prozoru.

Mi smo, u duhu Halloween-a, izdvojili 10 fenomenalnih romana iz žanra gotike koji su apsolutni klasici i koje morate pročitati.

1. Senka vetra, Karlos Ruiz Safon

Radnja ovog romana odvija se u Barseloni, ali verujte da je ovo prava pravcata gotika. Glavni junak ovog romana je Danijel, dečko koji pokušava da sazna nešto više o piscu čija knjiga mu je promenila život. Ta knjiga se zove Senka vetra, a pisac Hulijan Karaš. Šta Danijela zapravo podstiče na istraživanje? Pa činjenica da knjige Hulijana Karaša neko sistematski uništava! Danijel se upušta u avanturu po Barseloni, a cela priča odiše neverovatnom misterijom i onom pravom spooky atmosferom. Ovde imamo senke koje vrebaju iz mraka, smrt, ljubav, kišu, maglu – dakle sve što vam treba za jedan savršen mračni gotski roman.

2. Rebeka, Dafne di Morije

Rebeka je roman na koji mnogo ljudi pomisli kad se pomene gotika, toliki klasik je već postao. O čemu se ovde zapravo radi? Imamo neimenovanu naratorku koja dolazi iz nižeg staleža i udaje se za jednog elegantnog gospodina, Maksima de Vintera i seli se na njegovo imanje Menderlej. To je staro zdanje, puno starih stvari, sa lavirintima od hodnika koji su puni paučine, i nečeg zlog što vreba iza svakog ćoška. Još ako vam kažemo da je junakinja po kojoj roman nosi ime mrtva i da se za nju misli kako se udavila? Da li je to dovoljno da vas ubedimo da je Rebeka pravi roman za Noć veštica? Ova knjiga je tako napisana da je ne ispuštate iz ruku i da ćete imati utisak da ste tamo, u Menderleju, da slušate zvuk kiše, da možete da omirišete tu maglu i da vam je konstantno neko za petama.

3. Frankenštajn, Meri Šeli

Verovatno znate priču o Frankenštajnu, ali moramo spomenuti ovaj roman jer on jeste gotika nad gotikama. Dakle, radi se o Viktoru Frankenštajnu, naučniku koji želi da bude larger than life i da otkrije tajne života, te je u toj svojoj znatiželji stvorio grozomorno čudovište. Dakle, on je lik kog sopstveni intelektualni potencijal vodi u propast jer je prekoračio granice moralnog i koji, poput Prometeja, biva kažnjen zbog toga. Ovaj roman pokreće zaista mnogo moralnih i etičkih pitanja, a priča o Frankenštajnu je nadživela samu knjigu, i ovo je zaista veliki klasik književnosti koji teba da pročitate.

4. Okretaj zavrtnja, Henri Džejms

A sada – jedan od prvih horor romana ikada napisanih. Priča ovog klasika prati mladu guvernantu koja dolazi na svoje novo radno mesto na jedno ogromno imanje. Ona dolazi da čuva dvoje siročadi, a odmah po dolasku njoj počinju da se dešavaju neke veoma čudne stvari koje ukazuju na to da je imanje ukleto. Međutim, ovo je onaj momenat u romanu koji već decenijama izaziva debate književnih kritičara. Dok jedni smatraju da je imanje ukleto, drugi su stava da je guvernanta luda i da sve umišlja. Upravo zbog ovoga je Okretaj zavrtnja predmet diskusija i čitalaca i kritičara. Henri Džejms će vas načisto zbuniti, a do samog kraja nećete znati šta da mislite. 

5. Drakula, Brem Stoker

Da li znate da je priča o Drakuli stara već više od 120 godina? Ni dan-danas ovaj klasik ne prestaje da oduševljava čitaoce i da inspiriše umetnike da stvaraju nešto na sličnu temu. Dakle, da se razumemo – Drakula je jedan od najvećih i najbitnijih horor romana ikada napisanih. I ne samo to, ovaj roman je začetnik vampirskog žanra u književnosti, pa i u filmu. Priča o grofu iz Transilvanije i njegovim mračnim porivima, njegovom usudu da večno pije krv kako bi preživeo, zauvek će biti idealan roman za Noć veštica. I ne samo to, zauvek će biti inspiracija milionima turista da se upuste u obilaženje zamaka Transilvanije. Drakula je epska priča o borbi svetla i tame i bogatstvo od knjige koje morate pročitati.

6. Slika Dorijana Greja, Oskar Vajld

Ovaj klasik je knjiga za koju mnogi ne bi rekli da pripada žanru gotike, ali činjenica je da on ima nekoliko elemenata koji ga u njega svrstavaju i zbog kojih zaslužuje da se nađe na ovoj listi. Iako ovo nije roman od kog će vas podilaziti jeza, poput Drakule ili Okretaja zavrtnja, Slika Dorijana Greja donosi tu prepoznatljivu gotsku gloomy atmosferu. Pored toga, sama radnja sadrži nekoliko važnih elemenata zbog kojih je ovaj roman idealan za Halloween. Dorijan prodaje svoju dušu đavolu u zamenu za privilegiju večne mladosti i na kraju zbog toga biva kažnjen. Pored toga, imamo damu u nevolji – Sibil, kao i motiv nauke korišćene u svrhu nečeg lošeg i zlog. To su tri elementa koja ovaj roman svrstavaju u žanr gotike, a kad na sve to dodate i mračni ambijent kojim ovaj roman odiše – dobijate još jedno štivo idealno za kišne jesenje večeri.

7. Orkanski visovi, Emili Bronte

Ako ste mislili da su Orkanski visovi ljubavni roman – varate se. Ovo je tipična priča o toksičnoj vezi. Uprkos tome što sama ideja romana možda ne upada u tipične gotske obrasce kad je u pitanju radnja, ambijent u kom se ova priča odvija, kao i element misterije, Orkanske visove smeštaju na listu preporuka za gotiku. Ovde sve vreme dok čitate vi čujete kako odzvanjaju glasovi Hitklifa i Ketrin, a na samom početku postoji ipak neka zagonetka koja do kraja knjige treba da se reši. Ukoliko niste čitali do sad, ova knjiga je zaista apsolutni klasik i must-read, ali nemojte je čitati kao ljubavni roman i nemojte od nje to očekivati, jer zaista to nije. Ipak, ona donosi veoma intenzivne emocije, jednog veoma mračnog i proračunatog (anti)junaka, kao i duhove prošlosti koji vrebaju iz mraka.

8. Džejn Ejr, Šarlot Bronte

Evo jednog romana koji ima sve elemente gotike, a povrh toga je i ljubavna priča i jedan od najdivnijih romana koji su ikada izašli iz ženskog pera. Šarlot Bronte je napisala priču o junakinji koja bi trebalo da bude uzor svim devojkama koje su se nekad osetile nesigurno u sebe, koje su bile autsajderke i neshvaćene. Džejn je junakinja koja je žudela za ljubavlju, ali je u najtežim trencima ipak birala ljubav prema sebi i zbog toga od nje možemo mnogo da naučimo. A zašto je Džejn Ejr čista gotika? Pa zato što sadrži sve elemente koje treba da sadrži jedan gotski roman – misteriju, ukletu kuću, jezive priče iz prošlosti, jednog namrštenog i misterioznog muškarca i atmosferu od koje ćete imati utisak da se nalazite negde u maglovitim brdima ruralne Engleske.

9. Nortengerska opatija, Džejn Ostin

Ova lista ne bi bila potpuna i bez jednog satiričnog romana koji je suštinski svojevrsna parodija na gotski roman. U suštini, Nortengerska opatija je bildungsroman, ali je mesto odvijanja radnje veoma slično onim koji su tipični za gotski roman, a ovde postoji i element misterije koji se zapravo dešava u glavi glavne junakinje. Ona umišlja da su se dogodile neke strašne stvari, te je to ono što Nortengersku opatiju čini nekom vrstom parodije na gotski roman. Uprkos tome, Ketrin Morland je junakinja koja je jako slatka i koja će vam prirasti srcu, a uzbuđenje i duhovitost kojim ovaj roman odiše stavlja ga na listu romana koji će vas nasmejati i koji ćete zavoleti, ali koji je opet dovoljno mračan da može da bude savršeno štivo za Noć veštica.

10. Doktor Džekil i Mister Hajd, Robert Luis Stivenson

Za kraj smo ostavili klasik gotske literature, priču koja sadrži sve što jedan gotski roman treba da sadrži, a pored toga smatra se jednim od preteča horora. Ovde imamo i uklete dvorce, tamu, ludilo, tajne, nasledna prokletstva, ali osnovna tema ovog romana jeste poremećaj podvojene ličnosti i to je ono što ga čini genijalnim i relevantnim i za današnje vreme.

Fotografije: Zorana Karapandžin

Najčitanije

Bredli Kuper donosi čuveno naučnofantastično delo na veliko platno

Dug je put za pojedine adaptacije od štampanih stranica do njihovih filmskih ili serijskih verzija. Takav je slučaj i sa…

10 sireva koje možete jesti bez griže savesti

Namirnica o kojoj će danas detaljno biti reči dragocena je u ishrani, jer je bogata proteinima i važnim vitaminima, a…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Viktorija i Dejvid Bekam sa kapama u „Peaky Blindersˮ stilu

Iako dizajnerka Viktorija Bekam živi na relaciji Engleska – Amerika, prvenstveno zbog posla, osnova njenog stila jeste sa područja porekla.…

Najnovije - Kultura

5 serija koje su ove godine napunile 25 godina

Mnoge svetske serije, popularne i kod nas, ove godine napunile su dvadeset pet godina. Ova takozvana „srebrna godišnjica“ predstavlja četvrt…

Ovaj Netfliksov film trenutno je broj jedan po gledanosti

Glavnu ulogu u vesternu The Power of the Dog tumači Benedikt Kamberbeč, a rediteljka Džejn Kempion tek je jedna od…

Glumačka diva Rita Moreno posle 60 godina ponovo igra u „Priči sa zapadne strane“

Nakon što je osvojila Oskara za ulogu Anite u originalnoj verziji filmskog mjuzikla Priča sa zapadne strane (West Side Story)…

Uskoro stiže autobiografija Mire Furlan

U februaru 2022. godine, na srpsko tržište stiže autobiografija Mire Furlan originalnog naziva Voli me više od svega na svijetu.…

Koncert benda Eyesburn u Novom Sadu

Kultni beogradski hardcore/reggae sastav Eyesburn nastupiće 10. decembra u Fabrici SKCNS-a. Pored dobro poznatih hitova, bend će odsvirati i neke…

Čuvena opera „Toska“ u džez aranžmanu u Kombank dvorani

Veliki džez spektakl, opera Toska u džez aranžmanu Petera Rajter-Šauba, održaće se 16. decembra u Kombank dvorani, sa početkom u…