Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

„Mučna ljubav” – roman Elene Ferante od kog je sve počelo

AUTOR: Zorana Karapandžin 17 Apr, 2021
„Mučna ljubav” – roman Elene Ferante od kog je sve počelo

Kada je reč o imenu Elene Ferante, nema potrebe za posebnim predstavljanjem. To je ime koje je našoj (a i svetskoj) čitalačkoj publici odavno poznato, pre svega preko njene čuvene Napuljske tetralogije koja je pre par godina dobila i svoju ekranizaciju. Naši čitaoci i čitateljke su takođe imali priliku da uživaju i u njenim drugim romanima – Dani napuštenosti, Mračna kći i Lažljivi život odraslih, a pre mesec dana su imali priliku i da se vrate na sam početak stvaralaštva ove sjajne književnice. Naime, izdavačka kuća Booka koja inače izdaje Elenu Ferante, izdala je njen prvi roman – Mučna ljubav. Šta možete da očekujete ovde?

Kao prvo, možete da očekujete upravo one teme karakteristične za njene romane. Glavna junakinja, Delija, u potrazi je za odgovorima koji bi mogli da joj rasvetle majčinu smrt. Naime, njena majka se jedne noći udavila, a za sobom je ostavila bezbroj pitanja na koja Delija nema odgovor. Njena majka nije delovala kao osoba kojoj bi palo na pamet da digne ruku na sebe, a sve ukazuje na to da je baš to učinila. Pored toga, pojavljuju se neka misteriozna nova imena, koja su Deliji nepoznata, te ona odlučuje da se vrati u rodni Napulj i pokuša da stupi u kontakt sa ljudima koji su njenu majku poznavali, kako bi doznala nešto više. Put će je navesti na odgovore koje ne očekuje, te će njene predstave o majci, ali i o sopstvenom odrastanju, biti u potpunosti promenjene.

Dakle, Elena Ferante se još u svom prvom romanu pozabavila temama poput majčinstva, odrastanja i odnosa muškaraca prema ženama. Mučna ljubav je roman od kog je sve počelo, pa se kroz kasnija njena dela dodatno razvijalo i dobijalo pažnju koju zavređuje. Delijina majka je junakinja koja je život provodila sa sebičnim i čak nasilnim muškarcima, a odnose koji su vladali u tim vezama bismo mi danas nazvali toksičnim. U romanu bitno mesto zauzima i nekoliko muških likova koji su veoma upečatljivi. To su upravo oni muškarci koji se prema ženama odnose kao da su bića inferiorna u odnosu na njih i koji čak nesvesno vrše objektivizaciju žena u svojoj okolini. Delija je mlada žena koja je zbunjena raskorakom koji nastaje između njenih sećanja i onoga što drugi tvrde da je tačno. Kao i u romanu Lažljivi život odraslih, ovde nailazimo na taj momenat kada, u toku odrastanja, shvatimo da naši roditelji nisu baš superheroji kakvim smo ih smatrali i da i oni čine greške.

Što se tiče stila, Mučna ljubav je roman u kom se tačno vidi da je nastao na samom početku stvaralačke karijere Elene Ferante. Opisi su siroviji i takav stil umnogome doprinosi celokupnoj misteriji. I nemojte misliti da je ovo triler, pošto nije. Ovo je roman koji kroz tu misterioznu smrt majke obrađuje neke druge teme, a fokus je na njima – ne na razrešenju misterije.

Ono što je posebno zanimljivo, ako ste čitali ostale knjige Elene Ferante, jeste to što sada zaista imate uvid u to kako je ona počela da piše. I videćete tačno sve one likove koje je kasnije razrađivala – ovde su i Lila i Elena i Nino Saratore, ali i Đovana iz Lažljivog života odraslih. Prepoznaćete sve njih u liku Delije i njene majke Amalije i videćete zapravo kako su izgledale skice tih likova, njihova početna faza razvoja. Pored dobre priče, to je upravo ono što Mučnu ljubav čini vrednom čitanja. Ovo je roman koji je Eleni Ferante doneo slavu u Italiji, a po njemu je 1995. godine snimljen i istoimeni italijanski film.

Za više informacija o knjizi i mogućnosti poručivanja posetite www.booka.rs.

Fotografije: Zorana Karapandžin