Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Novi roman Milice Vučković u izdanju Booke!

AUTOR: CityMagazine 19 Jul, 2021
Novi roman Milice Vučković u izdanju Booke!

Izdavačka kuća Booka u julu je objavila knjigu Smrtni ishod atletskih povreda Milice Vučković koja u svom novom romanu govori o patološkim emotivnim vezama.

Vučković rasvetljava kompleksne sisteme manipulacije, njihovu suptilnost i postepenu gradaciju. Svoju junakinju, snažnu i nezavisnu ženu, spisateljica potpuno degradira i ogoljava patrijarhalne obrasce u kojima su žene naučene da trpe i ćute ili da veruju da ljubav mora i treba da boli.

Foto: kunst.weekly

Pisac Božo Koprivica ovu knjigu naziva „knjigom teskobe i ljubavi“ i „romanom apsolutne iskrenosti“, a spisateljica Lana Bastašić ističe da Vučković „vješto rekonstruiše obrazac poetizovane ’velike ljubavi’ kojoj smo odmalena učene, a potom ga jednako vješto objelodanjuje kao košmar bezizlazne toksične igre“.

Kako sama Vučković kaže, ovaj roman možda „može da pomogne i pruži sagovornika ljudima koji se u takvim odnosima nalaze, jer je značajno da o svojim traumama mogu s nekim da pričaju, da znaju da nisu sami i jedini koji to proživljavaju“.

Proza Milice Vučković je britka, oštra, brza, poetična, ali nikako i patetična, i ne pruža laku katarzu srećnih krajeva. Prema rečima pozorišnog režisera Nikole Zavišića, Smrtni ishod atletskih povreda je „mudro, talentovano, crnohumorno, analitički detaljno, hrabro i duhovito ispričana priča“.

O autorki

Milica Vučković rođena je 1989. godine u Beogradu. Završila je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti, gde je doktorirala 2021. Članica je umetničkog udruženja ULUPUDS od 2014. godine sa statusom samostalnog umetnika, i ima iza sebe više od deset samostalnih slikarskih izložbi.

Foto: kunst.weekly

Prvu knjigu, zbirku kratkih priča Roj, objavila je 2014. Za priču Jedu ljudi i bez nogu dobila je 2017. prvu nagradu na konkursu Biber. Svoj prvi roman Boldvin objavila je 2018. i s njim je uvrštena u najuži izbor za književne nagrade Vital i Biljana Jovanović. Piše i prozu i poeziju, a pesme su joj objavljene u nekoliko književnih časopisa kao što su Fantom slobode, pančevački Rukopisi, Povelja, Sent.

Za više informacija o knjizi i mogućnosti poručivanja posetite booka.rs.