Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Tvorac Dilana Doga kao autor i nadahnuće: Tihi povratak Ticijana Sklavija

AUTOR: Đorđe Bajić 26 Nov, 2020
Tvorac Dilana Doga kao autor i nadahnuće: Tihi povratak Ticijana Sklavija

Veličina Ticijana Sklavija, italijanskog pisca i scenariste najpoznatijeg po kreaciji lika Dilana Doga i dugogodišnjem radu na Bonelijevim strip-serijalima, nepobitna je. Da više nikada ne napiše nijedan redak, njegovo nasleđe je već toliko obimno i značajno da će ostati i opstati dokle god postoji deveta umetnost. Naravno, od 1986. godine, kada je prvi broj Dilana Doga stigao na kioske, pa do danas, prošlo je mnogo, mnogo godina; a još više od Ticovih početaka 70-ih godina prošlog veka. Vreme, čest gost i u samom Dilanu Dogu, menja sve. Nezaustavljivo je.

A danas, apokalipsa – naslovnica

Nakon prvih 100 brojeva popularnog serijala, Sklavi je polako počeo da se povlači i na kraju je u potpunosti napustio Dilana Doga, vraćajući mu se tek sporadično – tokom poslednje dve decenije svega pet puta u okviru redovne serije… Tri od tih pet epizoda je u Italiji objavljeno tokom 2006. (kod nas, kako to već biva, tri godine kasnije), i u pitanju su ne baš preterano upečatljive avanture Ukronija, Ubica je među nama i Marti; dok su poslednje dve premijeru na matičnom tržištu imale 2016. (Nakon duge tišine) i 2017. godine (Nedokučiva tajna), tj. tri godine kasnije i kod nas. Nedokučiva tajna je pre mesec dana objavljena na srpskom u okviru redovne serije, a podudarilo se da se negde u to vreme u prodaji nađu još dva izdanja Veselog četvrtka koja imaju direktne veze sa Ticijanom Sklavijem – u pitanju su luksuzni albumi u punom koloru i na A4 formatu: Priče iz nekog drugog sutra I: Nemoguća knjiga i A danas, apokalipsa!. Slučajnost? Ne bih rekao.

Nedokučiva tajna – naslovnica

Nakon duge tišine, srpski čitaoci su u proteklih godinu i nešto dana imali prilike da iskuse čak četiri nova Sklavijeva stripa. Na redovnu epizodu Nakon duge tišine sam se već ranije osvrnuo za City Magazine u tekstu Novi život Dilana Doga: Usponi i padovi Rekionijeve vladavine (treći deo), a pre nego što se pozabavim Nedokučivom tajnom i prvim tomom Priča iz nekog drugog sutra (kao i albumom A danas, apokalipsa! koji Sklavi nije napisao, ali u kojem se pojavljuje kao lik), napisao bih koju rečenicu o jednom izdanju s kraja 2019. godine – prvom Sklavijevom grafičkom romanu Glasovi vode.

Glasovi vode – kiša koja ne prestaje

Sklavi i crtač Verter Del’Edera u Glasovima vode nude uznemirujuću i razlomljenu priču u kojoj vidimo jednog novog, a opet prepoznatljivog pripovedača. Nije tajna da se Sklavi već decenijama bori sa depresijom, a Glasovi vode su svojevrsni poziv u pomoć, mračno i hermetično crno-belo stripovsko štivo sastavljeno od desetak kratkih segmenata koji, na prvo čitanje, kanda i nemaju previše veze jedan sa drugim. Sklavi ovde predstavlja svog novog junaka, Stavrosa, šizofreničnog muškarca uronjenog u fantazmagorični svet pun velikih i malih užasa. U pitanju je, neosporno, jedan veoma zahtevan grafički roman: teške tematike (bolest, otuđenost, samoubistvo…) i narativno veoma, veoma nepristupačan. Jedno čitanje je nedovoljno da bi se pohvatali konci ove priče date kroz mozaičku i hronološki ispreturanu strukturu, sve to uz obilno mešanje „stvarnosti“ i „halucinacija“. Ticijano Sklavi je mnoge od tema obrađenih u Dilanu Dogu ovde predstavio bez žanrovske matrice, ogolivši ih i time ih učinivši ubitačnijim i još više uznemirujućim. Imajući sve navedeno u vidu, Glasovi vode definitivno nisu za svakoga, ali umeju da nagrade usredsređene i strpljive. Ovaj grafički roman je svojevrsna najava za ono što će doći i, bar do izvesne mere, vežba/priprema za Priče iz nekog drugog sutra, novi Ticov serijal u izdanju Serđo Boneli editorea.

Nedokučiva tajna – svakog dana je za nekog smak sveta

Nedokučiva tajna, do ovog četvrka najsvežija epizoda Dilana Doga objavljena na srpskom, podelila je čitalaštvo – kako u Italiji, tako i u Srbiji. Sklavi i Stano, autori koji su nam podarili prvu epizodu Dilana Doga, udružili su snage i u poslednjoj redovnoj Dilanovoj avanturi iz Sklavijevog pera (numeracija Veselog četvrtka: 166, italijanska numeracija: 375). Pomalo mi je tužno što ću ovo napisati, ali mislim da ovo zaista jeste poslednja epizoda Dilana Doga koju potpisuje Sklavi – barem kada je u pitanju redovna serija (u novopokrenutim Pričama iz nekog drugog sutra, Tic se ponovo spojio sa Dilanom, ali u jednom sasvim drugom kontekstu). U Nedokučivoj tajni se zaokružuje mitos koji je Sklavi davno mapirao, i to ne sa praskom, već sa grcajem, tihom razgradnjom materije od koje je sazdan svemir. Sve to uz dosta nihilizma, letargije i neumitnosti – do kraja. Nedokučiva tajna dođe kao svojevrsni zakasneli epilog zlatnog perioda Dilana Doga koji je u najtešnjoj sponi upravo sa Sklavijem, tako da je toplo preporučujem čak i onima koji su odavno digli ruke od Dilana, a nekad su ga voleli. Ovo je, zapravo, dostojanstvena završnica serijala koji će još dugo trajati. Rekioni se već odavno namerio da zaokruži izvorni ciklus i krene dalje, što je u suštini i dobro, a Sklavi mu je u Nedokučivoj tajni u tome pomogao i dao mu blagoslov.

Priče iz nekog drugog sutra – naslovnica

Album Priče iz nekog drugog sutra I: Nemoguća knjiga naslanja se na Glasove vode sa kojima deli sličnu atmosferu i mozaičku strukturu: ponovo je u pitanju niz uvezanih vinjeta, s tim da je naracija ovoga puta komunikativnija i preglednija. Album je u celini nacrtao i obojio apsolutno fantastični Điđi Kavenago koji je pre nekoliko godina preuzeo od Anđela Stana ilustrovanje naslovnica redovnih brojeva Dilana Doga. U Pričama iz nekog drugog sutra pojavljuju se Dilan Dog i neki drugi poznati junaci iz njegovog sveta (Gručo i Hamlin), s tim da su oni ovoga puta uglavnom neka vrsta katalizatora i vezivnog tkiva između priča (a u prvom tomu ih ima četiri: Spoljašni svet, Perspektiva zombija, Dim i Traženje; a od kojih je druga najduža i najbolja), a mnogo manje aktivni učesnici (mada Dilan povremeno bude i to). Prvi tom ovog novopokrenutog serijala pruža izuzetno zadovoljavajuće čitalačko iskustvo na 64 stranice, mada bi greška bila doživljavati ga kao deo zvaničnog dilandogovskog kanona: ovaj album je, kao što i naslov sugeriše, priča za sebe, neka vrsta alternativne stvarnosti u odnosu na redovnu seriju (koja je, paradoksalno, u međuvremenu i sama postala alternativna stvarnost). Radnja je pomerena u nedefinisanu distopijsku budućnost (ili, možda, još preciznije: još jednu moguću stvarnost Dilana Doga), pa samim tim poseduje blagi futuristički, pa čak i proročki sloj. Nemoguća knjiga nije revolucionarna i esencijalna, ali jeste lep dodatak onome što je Sklavi do sada napisao u serijalu i van njega, a ujedno i mogućnost da se Tic konačno fokusira na priče u kojima Dilan nije glavni junak (što mu je, rekao bih, već dugo želja). Veoma je teško oceniti u kom smeru će se kretati ova edicija i kako će se priča/priče dalje razvijati, pa drugi tom očekujem sa nestrpljenjem – tim pre što je za crtež zadužen još jedan aktuelni favorit: Nikola Mari.

Priče iz nekog drugog sutra – Dilan je ugledao knjigu

 A danas, apokalipsa! je zapravo broj 400. koji je u Italiji objavljen krajem decembra 2019. godine. Ova epizoda je važna iz više razloga: predstavlja veliki jubilej i označava kraj jedne i početak nove ere u istorijatu ovog dugovečnog serijala. Scenario je pisao lično Roberto Rekioni, trenutni urednik Dilana Doga koji već godinama pokušava da serijal povede u novom smeru. A danas, apokalipsa! se nadovezuje na kraj tzv. Ciklusa meteora koji obuhvata trinaest epizoda (izvorna italijanska numeracija 387-399) koje će na red za objavljivanje u Srbiji doći za nekih godinu dana – što znači da je ovo prekrasno luksuzno izdanje zavir u ono što nas tek očekuje. Ne brinite: iako postoji spona sa Ciklusom meteora, broj 400. je priča za sebe. U pitanju je jedna od onih slavljeničkih meta epizoda koje jedni vole, a drugi ih se gnušaju i koja se, pre svega, nadovezuje na epizode koje već dobro znamo (Sklavijeve Zora živih mrtvaca, Morgana, Priča ni o kome, Priča o Dilanu Dogu + Rekionijeve Mater Morbi, Duboki svemir, Mater Dolorosa – od kojih je neke Veseli četvrtak ponovo štampao pre dve godine u luksuznom i danas rasprodatom izdanju Dilan Dog: Majke i očevi). Uz sve to, kao što i sam Rekioni u pogovoru naglašava, A danas, apokalipsa! je parafraza romana Džozefa Konrada (Srce tame) i filma koji je Frensis Ford Kopola po tom romanu snimio (Apokalipsa danas), sve to obogaćeno brojnim drugim uticajima i citatima – od Vilijama Šekspira do Frenka Milera. Slavljeničku epizodu je crtao dobri stari Stano i zaista se potrudio da u vizuelnom pogledu ovo bude nezaboravno iskustvo (a uz pomoć Đovane Niro koja je, kao i u Nedokučivoj tajni, bila zadužena za kolor).

Dilan je spreman za konačni obračun

Postavka je sledeća: nakon nepotpunog (?) smaka sveta u epizodi 399, Dilan Dog je lišen sećanja i nalazi se u nekoj vrsti limba. Putovanje galijom našeg junaka i njegovog pomoćnika Gruča vodi u brojne avanture koje, na izvestan način, predstavljaju rekapitulaciju svega onoga što smo čitali od 1986. do 2019. godine, sve do onog najvažnijeg: susreta sa tvorcem. Rekioni je, naime, odlučio da se Ticijano Sklavi lično pojavi u ovoj epizodi, doduše u predimenzioniranoj kingpinovskoj varijanti, kao i da upriliči konačni sukob tvorca i kreacije. Računica je jasna: da bi nastavio dalje Dilan se mora obračunati s čovekom koji ga je stvorio, da se jednom zasvagda otrese njegovog opterećujućeg uticaja… Ako je Nedokučiva tajna predstavljala neku vrtu Sklavijevog intimnog oproštaja od redovnog serijala, A danas, apokalipsa! je zigot novog početka. Poslednje dve table nacrtao je Korado Roi i one predstavljaju uvod u broj 401. (Crna zora – Rekionijeva postmoderna igra i nadogradnja prve Sklavijeve epizode Zora živih mrtvaca) koji je ujedno i „novi početak“ (na scenu stupaju bradati, mračniji Dilan i njegov novi pomoćnik Njagi) – ova rekalibracija serijala se u Italiji odigrala u epizodama 401-406, ali o tome nekom drugom prilikom… Što se tiče epizode A danas, apokalipsa: prijala mi je. Iako u biti nostalgična i kompilacijska, ona je zaista prekrasno nacrtana i dovoljno hrabra da pomeri serijal u novom pravcu. Više od toga u ovom trenutku verovatno i nismo mogli da očekujemo. Šezdeset i nešto brojeva nakon što je u potpunosti preuzeo uredništvo Dilana Doga (epizoda Duboki svemir), Rekioni je konačno svoj na svome: više nema opravdanja i izgovora, ono što sledi više nije kompromis da se pomiri staro i novo, već njegova nepatvorena vizija. Sve greške koje uslede – biće samo njegove.

A danas, apokalipsa – vreme za umiranje

Nakon (definitivnog?) oproštaja od redovne serije Dilana Doga, Sklavi se vratio tamo gde mu je i mesto: u svet stripa. U skor(ij)oj budućnosti očekuje nas još njegovih scenarističkih radova. U Italiji samo što nije objavljen treći tom Priča iz nekog drugog sutra (nacrtao ga je Đorđo Pontreli, koji je, poput Kavenaga i Marija jedan od udarnih umetnika u novoj fazi Dilana Doga), a od jula je u prodaji i novi Sklavijev grafički roman, kriminalističke tematike i sa Emilijanom Mamukarijem kao crtačem – Zardo (zasnovan na Sklavijevom romanu Nero. iz 1992. godine). Verujem da Veseli četvrtak neće dugo čekati da ove nove Sklavijeve radove predstavi srpskoj publici.

Dilan sreće svog tvorca

Fotografije: Veseli četvrtak/Đorđe Bajić

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Zašto ponekad osetimo i čujemo krckanje u kolenima kad se saginjemo i da li je to normalno?

Da li ponekad čujete krckanje svojih kolena kada hodate niz stepenice? A kada čučnete ili trčite? Saznajte u narednim redovima…

Najnovije - Kultura

Ljudi su imali noćne more nakon ovih jezivih prizora na TV-u, ali razlog je ipak manje strašan

Neverovatno jeziva marketinška kampanja za predstojeći horor film “Smile” postala je viralna i preplašila je gledaoce u Sjedinjenim Američkim Državama.…

Stručnjaci su otkrili zbog čega žene više vole “true crime” serije od muškaraca

Užasni, prestrašni i jezivi događaji sve su češća inspiracija, za snimanje true crime serija i filmova, kojih ima na desetine…

Preminula je legendarna pevačica Loreta Lin

Loreta Lin, pevačica koja je ostavila veliki trag u kantri muzici, umrla je u 90. godini. Loreta Lin preminula je…

Olga Odanović je dobitnica “Zlatne antene” za sveukupan doprinos TV produkciji

Zlatna antena za sveukupan doprinos TV produkciji, na 12. međunarodnom Festivalu drama i serija FEDIS, ove godine biće dodeljena glumici…

Brkati momci stižu u Beograd – ostalo je još jako malo ulaznica

Zbog velikog interesovanja za beogradski koncert poznatog balkan-pank-folk benda Brkovi, poslednjih 200 ulaznica, koje su bile predviđene za prodaju na dan…

Novi trejler filma “Black Panther: Wakanda Forever” najavljuje nastavak Marvelovog hita

Black Panther je bio jedan od najunosnijih filmova o superherojima iz Marvelovih stripova. Sa budžetom od 200 miliona dolara, on…