Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Zagor na milansko-novosadski način: „Pueblo!“ Morena Buratinija i Baneta Kerca

AUTOR: Đorđe Bajić 24 Feb, 2022
Zagor na milansko-novosadski način: „Pueblo!“ Morena Buratinija i Baneta Kerca

Veseli četvrtak ne miruje ni ove godine, pa se tako krajem januara 2022. u prodaji pojavilo nešto posve posebno: tvrdoukoričeno kolekcionarsko izdanje koje u sebi objedinjuje sve delove priče iz redovnog serijala Zagora koje je nacrtao naš (i svetski) Bane Kerac. Na čak 328 strana (314 tabli stripa + dodaci) proteže se ova uzbudljiva avantura iz pera Morena Buratinija, ranije objavljena u četiri sveske redovne serije (u pitanju su epizode Dolina spomenika, Pustinjska ekspedicija, Tajanstveni pueblo i Vatreni fetiš).

Pored Kerčeve prekrasne naslovne strane nacrtane posebno za ovo novo luksuzno izdanje, treba istaći i to da Pueblo! donosi do sada neviđenu integralnu verziju stripa. Kerac je u kolekcionarskom izdanju predstavio svoj strip baš onako kako je i želeo, što znači da Pueblo! sadrži prvobitne verzije stripovskih tabli, te da su u priču vraćeni izbačeni kaiševi i, uz to, pridodati za ovu priliku docrtani kadrovi! Ovaj integral upotpunjavaju predgovor scenariste i trenutog urednika Zagora Morena Buratinija (koji je bolje pročitati nakon stripa, pošto sadrži delove koji vam mogu pokvariti određena iznenađenja u priči) i, kao šlag na torti, odličan pogovor pisca i stripovskog poznavaoca Vase Pavkovića. Sve u svemu: izdanje koje se ne propušta!

Pueblo naslovna (Foto: Veseli četvrtak)

Zna se… Crtač, scenarista i ilustrator Branislav Bane Kerac je živa legenda balkanskog i evropskog stripa, proslavljen njegovim voljenim autorskim serijalima Ket Klou, Poručnik Tara i Kobra, kao i angažmanom na licencnim serijalima Tarzan i Veliki Blek. Kerac je pre Puebla! nacrtao dve kraće Zagorove pustolovine Prošlost Džimija Gitare i Dranki Dak na zadatku (Veseli četvrtak ih je objavio na srpskom u okviru edicije Biblioteka Obojeni program), dok je zahvaljujući epizodama Dolina spomenika, Pustinjska ekspedicija, Tajanstveni pueblo i Vatreni fetiš (objedinjenim u integralu Pueblo!) postao prvi ne-italijanski crtač koji je dao svoj doprinos redovnoj ediciji ovog dugovečnog i voljenog strip-serijala.

Pustinjska avantura Zagora i Čika počinje prologom koji se odigrava u bazi „Drugde” i u kome glavnu reč ima specijalni agent Rejven (čitaj: Edgar Alan Po)! Nakon dvadesetak stranica rekapitulacije prethodnih Zagorovih avantrura, Po započinje priču koju je čuo direktno od Duha sa Sekirom… Zagor i Čiko (koji je za ovu priliku nabavio ružičasti kišobran/suncobran – omaž čuvenom špageti vesternu Dobar, loš, zao) tumarajući suncem sprženom kamenom pustinjom Arizone nailaze na poharan karavan i surovo pobijene ljude.

Zagor u akciji (Foto: Veseli četvrtak)

Naš dinamični duo pronalazi Angusa Makflaja, profesora starogrčkog jezika sa Harvarda, koji je nekim čudom izbegao napad Apača. Od njega saznaju za ekspediciju koja je u meksičkoj pustinji tražila antičko blago – čuvene svitke iz Aleksandrijske biblioteke koje je grčka naučnica Hipatija pokušala da spase od najezde raspomamljenih hrišćana. Kada Zagor sazna od Angusa da su Indijanci u zarobljeništvo odveli odvažnu profesorku Juliju Šulc koja je bila deo ekspedicije, on odlučuje da joj pomogne. Naravno, to neće proći bez komplikacija…

O Pueblu! sam porazgovarao sa Banetom Kercem, autorom ove netipične vesternolike epizode. Do saradnje sa Buratinijem je došlo veoma prirodno i jednostavno, pojasnio mi je Kerac: „Morena sam upoznao u Kragujevcu, 2011. godine, na Međunarodnoj strip-konferenciji. Pokazao sam mu nekoliko svojih albuma Ket Klou i kolekciju vestern stripova – svideli su mu se moji crteži. Uspostavili smo tada lični kontakt, nastavili druženje, a kada se ispostavilo da delimo isti dan kao rođendan, shvatili smo da je naša saradnja sudbinska i zapisana u zvezdama“.

Hipatijina smrt (Foto: Veseli četvrtak)

Nakon saradnje na stripovskim pričama Prošlost Džimija Gitare i Dranki Dak na zadatku, Buratini i Kerac su se udružili na svom do sada najambicioznijem zajedničkom projektu. Crtanje epizoda u okviru redovne serije Zagora je za Kerca bio veliki izazov, kako zbog obima (preko 300 tabli) tako i zbog Bonelijevih zahteva koji su morali biti poštovani. „Buratini mi je slao opise scena, dok je ’kameru’ prepustio meni, što znači da sam imao veliku kreativnu slobodu da priču islikam onako kako sam želeo“, objašnjava Kerac. „Buratini i ja smo uvek nalazili isti ’talas za surfovanje’. Tako je bilo i u ovom slučaju.“

Naravno, ta sloboda nije mogla da bude baš potpuna. Serđo Boneli editore uvek zahteva određene dorade i izmene, koje su obično prepuštene „kućnim“ crtačima i retušerima. „Reč urednika je konačna“, objašnjava Kerac. „Kod njih se ozbiljno vodi posao i svako ima svoj resor i zadatke.“

Kerčeve skice (Foto: Veseli četvrtak)

Na pitanje koliko traje proces priprema za početak crtanja, Kerac je odgovorio: „To zavisi od težine zadatka. Sada kada imamo internet, pripreme i traženje materijala traju smešno kratko u odnosu na vreme kad sam počinjao da se bavim crtanjem… Pre su me izbacivali iz muzeja kada sam za potrebe stripa Poručnik Tara precrtavao automat MP40, poznat kao Šmajser. Danas imamo hiljade slika iz svih uglova za to oružje… Kada pričamo o epizodama koje su sada objedinjene u Pueblu!, crtanje je, mislim, trajalo oko dve i po godine, a pripreme su išle uporedo sa crtanjem“.

Obim Puebla! i lokacije na kojima je smeštena radnja zahtevali su dosta istraživanja, a Kerac je nadahnuće pronašao u stvarnim mestima, kao što je, na primer, Talasasta udolina pokraj Kojot Butsa na granici Arizone i Jute (The Wave Canyon) i koja je nadaleko čuvena zbog svog oblika koji izaziva vrtoglavicu. Podrazumevalo se da je pozornica Fordova Dolina spomenika (Monument Valley), a Kerčeva inspiracija bio je i kanjon Antilopa (Antelope Canyon) lociran na teritoriji rezervata Navaho Indijanaca, takođe u Arizoni.

Edgal Alan Po (Foto: Veseli četvrtak)

Tu je i nacionalni park Mesa Verde smešten na jugozapadnom delu američke savezne države Kolorado, u zemlji Četiri ugla, na mestu gde se spajaju Juta, Kolorado, Arizona i Novi Meksiko, i u kome se nalaze veličanstvene ruševine kuća i sela koje su izgradili pleme Anasazi i generacije Pueblo Indijanaca u periodu od VI do XII veka. Naročita inspiracija bila je ogromna stena iznad puebla Bela kuća u Kanjonu De Čeli (Canyon De Chelly).

Naravno, tu su i filmske reference kojima je Kerac oduvek bio sklon… Pored pomenutog Leoneovog klasika Dobar, loš, zao koji je omažiran na početku Puebla!, Kerac je iskoristio i film Agora u režiji Alehandra Amenabara u kome je Rejčel Vajs glumila Hipatiju. Desetak tabli stripa nas vode u daleku prošlost, u V vek, pa je Amenabarov film bio zgodan kao smernica. Julija Šulc, svakako najzanimljiviji novi lik u Pueblu!, nastao kao spoj različitih uticaja – uključujući tu i bar jedan filmski.

Bane Kerac sa 314 tabli Puebla (Foto: Ljiljana Kerac)

Italijanski čitaoci su naročito bili oduševljeni scenom u kojoj se Julija Šulc penje na bibliotekarske merdevine – jer je to direktan omaž Lauri Antoneli i filmu Malicija iz 1973. godine u režiji Salvatorea Samperija koji ima kultni status za generaciju Italijana i Jugoslovena odraslih na Zagoru.

Gotovo čitava radnja Puebla! se odigrava u raskošnim pustinjskim eksterijerima. Kerac zaista maestralno crta stene i kanjone, podzemne špilje i pećine. Naravno, tu su i likovi… Pre svega: Zagor, mlad i snažan, u Kerčevom viđenju nekako još poletniji nego uobičajeno, te Čiko, zaokrugljen i uvek spreman za šalu, komični ventil koji, očigledno, veoma prija crtačevom pripovedačkom senzibilitetu. Ipak, Pueblo! će pre svega ostati upamćen po liku Julije Šulc. Odvažne i vatrene junakinje Kercu nisu strane. Mnogi su u crnokosoj i zelenookoj Juliji prepoznali odjeke Ekstremiti, plućno nadarene suparnice Ket Klou, ali Kerac to pobija.

Julija Šulc se osvežava (Foto: Veseli četvrtak)

„Inspiracija za Juliju Šulc su mi bili ženski likovi Boba Labersa koji je crtao fenomenalne pin-ap lepotice i veoma senzualne ženske likove u stripovima.“ Tabla u Pueblu! na kojoj se Julija osvežava u potoku je prilično provokativna (bar za standarde uobičajeno čednog Zagora), ali Kerac tvrdi da se italijanskom uredniku veoma dopao taj deo, te da nije bilo problema da se lepa Julija čitaocima predstavi kako dolikuje.

Bane Kerac je veoma zadovoljan reakcijama italijanskih čitalaca na epizode koje je nacrtao za redovnu seriju. „Prijem tih epizoda je bio više nego pozitivan. Doduše, ’Ferijevi svedoci’ nisu bili naročito oduševljeni, poznato je da oni priznaju samo jedan način crtanja Zagorovog lika, ali većina Zagorovih poklonika je dala visoke ocene – a komplimenti na račun crteža su me posebno obradovali. Kolekcionarsko izdanje Puebla! u izdanju Veselog četvrtka je, što se mene tiče, konačna i najreprezentativnija verzija ove Zagorove avanture. Sve se uklopilo na jednom mestu. Veći format od onog iz redovne serije, tvrde korice, kvalitetni ofsetni papir… Ne mogu da ne budem zadovoljan!“

Edgar Alan Po (Foto: Veseli četvrtak)

Kerac je potpuno u pravu – i treba da bude zadovoljan. Veoma zadovoljan. Veliko je zadovoljstvo u rukama držati jedno ovako kvalitetno izdanje na kome je, kao dodatni bonus, radio naš autor. Pueblo! donosi sve ono najbolje od klasičnog Zagora, osećaj avanture i jednostavnost priče, ali uz to sadrži i mnoge teksvilerovske elemente karakteristične za italijanske klasične vestern stripove. Posveta Banetovoj junakinji Kati je ispoljena u načinu na koji je nacrtana kompleksna (pa još i kontroverzna) naučnica Julija Šulc…

A za sam kraj, nešto veoma lepo… Buratini i Kerac upravo sarađuju na novoj zajedničkoj epizodi, koja će se po svoj prilici takođe pojaviti u okviru regularne serije, tako da će Zagoru i ovoga puta na crtu izaći jedna vatrena junakinja – ali o tome kada za to dođe vreme. Do tada, tu je susret Zagora i Julije Šulc u magičnom svetu Puebla!. Uživajte.

Buratini i Kerac (Foto: Veseli četvrtak)

Naslovna fotografija: Veseli četvrtak

Najčitanije

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Jedina slika koja treba da obiđe svet posle subotnjeg prajda, a nije golišavi lik pored crkve

Još jedan prajd je došao i prošao. Puno je izrečenih stvari, puno nezadovoljstva, kontraverzi ali i lepih sećanja i trenutaka…

Detalj koji na glavi nosi partnerka Ane Brnabić će danas nositi sve žene na sahrani kraljice, osim jedne

Sahrana kraljice Elizabete II će se održati danas u Vestminsterkoj opatiji, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je stigla…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Najnovije - Kultura

60 godina Džejmsa Bonda na velikom platnu

Voleli ga ili mrzeli, čini se da je Džejms Bond neuništiv i da će ova franšiza još dugo vremena biti…

Tolerance project na Weekend Media Festivalu powered by Direct Media

Jedna od trenutno najvećih i najuticajnijih izložbi na svetu pod nazivom “Tolerenacija” otvorena je na Weekend Media Festivalu u Rovinju.…

Isuse! Našli smo staru fotku sa snimanja filma kog svi volimo, a opis joj je genijalan

Film “Štefica Cvek: U raljama života” Rajka Grlića je jedan od omiljenih i najoriginalnijih filmova jugoslovenske kinematografije, koji nema možda…

Četrdeset godina jednog od najgledanijih domaćih filmova, koje mnogi potajno vole, a plaše se da priznaju

Voleli vi ovaj film ili ne, smatrali da je prost, jeftin i laka zabava, 40 godina kasnije postao je deo…

Nova decenija TAKT Festa

Nakon uspešne prošle godine, TAKT Fest se i ove godine održava u Novom Sadu od 23. do 25. septembra. Ovogodišnja…

Fedis je objavio nominacije za najbolje iz prethodne televizijske sezone

Serije “Kljun” i “Vreme zla” u produkciji “United media” dobile su čak jedanaest nominacija za “Zlatnu antenu” u 12 kategorija…