Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Dame sviraju Šopena u Galeriji Matice srpske

AUTOR: CityMagazine 13 Oct, 2021
Dame sviraju Šopena u Galeriji Matice srpske

U saradnji s Beogradskim Šopen festom i povodom jubilarnog, 10. izdanja ove ugledne međunarodne manifestacije, u četvrtak 14. oktobra u Novom Sadu, tri naše eminentne pijanistkinje sviraće dela slavnog poljskog kompozitora. Koncert počinje u 20,00 časova, a ulaz je slobodan!

Biljana Gorunović poseduje širok pijanistički repertoar na kojem su zastupljena i dela domaćih autora. Nastupala je kao solista širom Srbije i u inostranstvu. Sarađivala je sa svim značajnim orkestrima i kamernim ansamblima u zemlji i brojnim uglednim solistima. Redovno održava majstorske kurseve i predavanja u okviru brojnih međunarodnih festivala, a angažovana je i kao članica žirija na brojnim takmičenjima.

Članica je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 1994. godine, i dobitnica nagrade UMUS za najbolji koncert u 2006. godini. Radi kao redovni profesor na Katedri za klavir.

Biljana Gorunović

Interpretacije Rite Kinke karakterišu specifičan stil sviranja pun senzibiliteta i sugestivnosti i odabrana dela najzahtevnijeg klavirskog repertoara. Ostvarila je preko 800 resitala i nastupa s mnogobrojnim uglednim orkestrima u skoro svim evropskim zemljama, kao i van evropskog kontinenta.

Prva je dobitnica godišnje nagrade Evropskog parlamenta Prix femmes d`Europe (Za ženu Evrope), nagrade za najboljeg evropskog izvođača ozbiljne muzike, koja joj je uručena u Briselu juna 1991. godine, te Februarske nagrade Grada Novog Sada za 2002. godinu. Redovni je profesor za glavni predmet klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Rita Kinka

Pijanistkinja Marija Đukić poseban afinitet pokazuje prema delima klasicizma i romantizma, a naročito kompozicijama Frederika Šopena. Nastupala je kao solista i kamerni muzičar u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Rusiji, Italiji, Švajcarskoj, Turskoj. Član je trija Amorosso i Classica Aeterna.

Godine 2015. koncertom u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine obeležila je 30 godina umetničkog rada. Kao solista sarađivala je s najboljim beogradskim orkestrima. Zaposlena je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao redovni profesor na Katedri za klavir.

Dame sviraju Šopena

Trg galerija 1
14.Oct 2021
Galerija Matice Srpske
Besplatno

Najčitanije

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Kikiriki, semenke, sport za zube: Ne skidaj delove, pucaću!

Juče sam, izašavši iz kuće, videla jedan prizor koji mi je uveselio čitav dan. Sasvim običan prizor, reklo bi se.…

Najnovije - Kultura

Izložba „Šuma i zvezde“ Frančeska Amorozina

Izložba Šuma i zvezde Frančeska Amorozina biće otvorena 18. oktobra u 18.30h u galeriji Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu…

Nemi pesnik: Nova nada novosadske muzičke scene

U inat vremenu u kojem je sve manje poeta a sve više tekstopisaca i kopirajtera Nemi pesnik odlučio je da…

Klišei iz romantičnih filmova koji su nam dosadili

Možda romantični filmovi nisu vaš omiljeni žanr, ali morate priznati da ste sigurno bar nekad pogledali neko takvo ostvarenje, bilo…