Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

EEnlarge Europe: Kako slušamo muziku – popunite anketu

AUTOR: CityMagazine 15 Nov, 2022
EEnlarge Europe: Kako slušamo muziku – popunite anketu

Zajednica malih koncertnih mesta iz pet zemalja Jugoistočne Evrope, nazvana EEnlarge Europe i ove godine pravi anketu kako bi saznali više o dinamici konzumiranja kulture među našom publikom.

Kolektiv čine: Kvaka 22, Zentropia i SKC Kragujevac u Srbiji, Channel Zero u Sloveniji, Močvara i Azimut u Hrvatskoj, Aurora, Grand Cafe, Nappalí i Szimpla Kert u Mađarskoj i Moszkva Cafe u Rumuniji.

Cilj ovogodišnjeg istraživanja je prikupljanje znanja o regionalnoj publici uz postavljanje relevantnih pitanja u skladu sa datom kulturno/istorijskom situacijom. Kao i upoređivanje rezultata sa drugim delovima sveta i prikupljanje informacija o navikama slušanja muzike.

Anketu možete popuniti na ovom linku, na pet jezika: eenlargeeurope.com/survey

– Naš život se brzo menja usled razvoja tehnologije, a naše navike se menjaju zajedno sa njim, koristimo nove platforme i alate. To utiče na način na koji slušamo muziku i to ne samo očigledno, na digitalno slušanje (prebacivanje sa fizičke prodaje na striming, sa CD-ova na smartfone), već utiče i na način na koji mi slušamo muziku uživo. Od kada smo počeli da koristimo slušalice, način na koji lično slušamo muziku postao je od društvene aktivnosti nešto izolovanije. Danas je odlazak na koncert više društveni događaj nego svesno fokusiranje na muziku i umetnike na sceni. Ili možda nije? – upitali su oni.

EEnlarge Europe ukazuje da u kulturnom i muzičkom sektoru postoji samo par izveštaja o globalnim i lokalnim trendovima zato postoji nedostatak podataka o segmentiranim potrošačkim i specijalnim trendovima, posebno vezano za muziku uživo.

Zato oni na godišnjem nivou ponavlja ovu anketu kako bi skupili podatke o poljima koja nikada nisu bila predmet dubljeg istraživanja.

– Ponavljanjem mi takođe prikupljamo istorijske podatke, kako bi merili promene i trendove. Svakoga dana se pojavljuju novi izazovi, nakon pandemije došli su rat, inflacija, energetska kriza. Mi želimo da na sve moguće načine saznamo njihove efekte. To znanje, zasnovano na skorašnjim, svežim podacima, će pružiti podršku samoorganizovanim koncertnim mestima, muzičarima, umetnicima i kulturnim profesionalcima koji će vam biti veoma zahvalni ako popunite ovaj upitnik.. – kažu iz skupa.

Samoorganizovana scena na kojoj počinje sva live muzika

EEnlarge Europe je zajednica mesta za održavanje muzičkih događanja i obrazovni projekat posebno orijentisan na samoorganizovanu scenu, na kojoj počinje sva muzika uživo. Njihov cilj sa ovom anketom je da bolje razumeju publiku: kako oni slušaju muziku onlajn i oflajn i kakav su psihološki i ekonomski uticaj na njih imale pretnje koje je donela pandemija. Oni žele da upotrebe ovo sveže znanje kako bi nam pomogli da se oporavimo i ponovo pokrenemo posle ovog dugog i teškog perioda punog izazova.

Izvor: Danas
Naslovna fotografija: EEnlarge Europe

Najčitanije

Seksualne navike koje su izašle iz mode: Mladi danas retko rade ove stvari

Kao i generacije pre njih, i mladi u današnje vreme su ubeđeni da su promiskuitetniji nego ljudi ranijih doba. Neće…

Koje od ovih 8 lica vas najviše plaši? Ovaj test otkriva mračnu i potisnutu stranu vaše ličnosti

Dobro pogledajte ovih osam portreta i izaberite ono lice koje vas najviše uznemiruje, koje ne biste želeli da sretnete kada…

Ovih 7 namirnica nikako ne čuvajte u frižideru

Po povratku iz prodavnice, često nesvesno stavljamo namirnice u frižider, međutim, da li je to uvek dobar potez? Dok se…

Šta se dešava u vašem telu kada jedete čokoladu svakog dana?

Ukoliko ste ljubitelj čokolade (a ko nije), verovatno vam je zbunjujuće to što se ona čas preporučuje kao deo ishrane,…

Ovo su četiri misli koje muškarcima prođu kroz glavu kada se nađu pred nagom ženom

Golo žensko telo oduvek je delovalo kao magnet za muškarce. Kada se žena skine, muškarci zaborave na sve ostalo i…

Jedna čaša ovog čudesnog soka dnevno smanjuje rizik od srčanog udara, a to nije jedina njegova zdravstvena korist

Cvekla je zdravo korenasto povrće koje se može pripremiti na mnogo različitih načina, a njen sok jedan je od sve…

Najnovije - Kultura

Margo Robi i Skarlet Johanson u novom filmu Vesa Andersona

Ves Anderson je u poslednje vreme izuzetno produktivan. Pre nešto više od godinu dana ovaj osoben američki autor imao je…

Deset hitova koje je Deborah De Luca osvežila odličnim techno zvukom – poklanjamo karte za njen nastup 17. decembra u Beogradu!

Deborah De Luca, globalna tehno zvezda poreklom iz Napulja, uživa u tome da velike hitove iz različitih muzičkih pravaca presvuče…

Kanda, Kodža i Nebojša u Zappa Bazi 1. januara

Beogradski sastav Kanda, Kodža i Nebojša će, u već tradicionalnom terminu, 1. januara odsvirati svoj novogodišnji koncert u Zappa bazi!…

Koncert Nikole Čuturila u Zappa Bazi

Nikola Čuturilo, beogradski rok autor, kompozitor, pevač i gitarista, održaće koncert u novom gradskom koncertnom prostoru – Zappa Bazi, 11.…

Kijanu Rivs kaže da mu je ovaj film bio najteži za snimanje

Kijanu Rivs je nedavno gostovao na panelu Comic Con Experience u Brazilu gde je govorio o svojoj karijeri ali i…

8. Dead Lake Festival horora od 9. do 11. decembra na Paliću

Ove godine se u bioskopu Abazija na Paliću, od 9. do 11. decembra, održava osmi po redu Dead Lake Horror…