Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

„Flešbek” Marčela kao lična, a svačija priča

AUTOR: CityMagazine 16 Jul, 2021
„Flešbek” Marčela kao lična, a svačija priča

Vrelina leta nam oduzima dah, ali i novi singl Flešbek, gde Marko Šelić Marčelo udružen sa Aleksandrom Jovanovićem Šljukom, nudi nešto malo drugačije – nadasve duhovito, urnebesno razmišljanje o društvu i uticaju na čoveka danas u Srbiji, kroz prisećanja na slomjeno srce i prvi hit 1.

Singl se nalazi na Marčelovom dugo očekivanom novom albumu Nojeva varka, na kojem će se naći čak 16 pesama.

„Leto je i ljude treba makar nakratko odmoriti od teških tema, koje svakako imaju svoje mesto na albumu”, kaže Marčelo. „Ovo je jedna od onih svačijih priča, predstavljena šaljivo: koliko su nam samo prve ljubavi, to jest njihov kraj, bili nekakav smak sveta kad smo bili klinci, a koliko to danas u životu gotovo nikako ne figurira, osim kao nešto što ti izmami osmeh. Ali da bi se ta priča ispričala, dva su sastojka nužna: vratiti se na lokaciju (u Marčelovom slučaju: Paraćin) i vratiti se na jezik. Ovo je pesma na paraćinskom, ljudi će morati da izguglaju šta su Grza, Petrus, Donji Park, Hipi-dolina… a tu je i putovanje u vreme arkada na žetone, tetrisa, narezivanja diskova, lepljenja postera – i famozne pesme 1 s prvog albuma, koja je bila tu da, pomalo nevešto, poetizuje romansu. Sad smo seli da je malo… pa, raspoetizujemo na šalu, ali jednako pošteno.”

Muziku je uradio Aleksandar Jovanović Šljuka, prekaljeni džez pijanista, kompozitor i vokal, član Markovog benda koji se postarao za dobar deo kompozicija na predstojećem albumu.

„Mi volimo da idemo tamo gde nismo bili ranije i da zadajemo jedni drugima izazove. Ovo generalno nije ni Šljukin ni moj teren, ali smo baš zato želeli da, među svim tim umetnički izazovnijim pesmama u koje smo se upustili, napravimo i nešto ovakvo: zajebantski, a s dušom. Jer ispod šaljive površine, pažljivi slušalac će čuti: ovo je zapravo pesma o prolaznosti poprilično svega, pa i nas samih”, objašnjava Marčelo.

U video spotu za pesmu, u glavnim ulogama su glumica Vanja Nenadić i Miloš Mijailović Jaaz, reper, producent i siva eminencija kuće Aristokrat muzik: Vanja kao Markova prva ljubav, a Jaaz kao njegov arhineprijatelj, „dizelaš” koji mu je „preotme”.

Kao i kod prethodnog singla Udahni, režiser spota je Nemanja Maraš, koji je već zamislio i ekranizaciju ostalih singlova s albuma Nojeva varka: svaki će se nadovezivati na prethodni i tako oblikovati jednu priču. A ta se priča, novim spotom, nastavlja već u septembru. Do tada, dok je album u fazi miksa, Marčelo i bend vratiće se koncertnim binama, kroz nastupe na Fresh Wave Festivalu, OK Festu i Beer Festu.

Fotografija: Nemanja Maraš