Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Muzička recenzija: Eyesburn „Fool Control“ (Menart Srbija, 2021. VINIL reizdanje)

AUTOR: Aleksandar S. Janković 19 Jul, 2021
Muzička recenzija: Eyesburn „Fool Control“ (Menart Srbija, 2021. VINIL reizdanje)

Dvadeset i jednu godinu kasnije stiže nam reizdanje jednog od ključnih bendova devedesetih, Eyesburn. Menart Srbija je hrabro izdao vinilno izdanje CD-a koga je pre više od dve decenije izdala zaboravljena izdavačka kuća Free b92.

U produkciji Saše Jankovića (radio kao inženjer zvuka na albumu The Cure – Bloodflowers, kasnije producira i Darkwood Dub), debi novobeogradskih Eyesburn Fool Control iz 2000-e predstavlja uspešnu i žestoku smešu regea i hardkor gitara. Iako je KKN sličnom koncepcijom (pevanje na engleskom, rege) probio led na ovim prostorima, Eyesburn idu korak dalje vešto spajajući revolucionarno-anarhičnu poeziju i čvrst postmetal, posthardkor stav.

Eyesburn su u svojoj dosadašnjoj karijeri umeli da odaberu izuzetne obrade (Exodus Bob Marlija i Šejn Darka Rundeka) koje su savršeno objasnile za šta su ovi silni momci. Album predstavlja svojevrstan vid sazrevanja i zaokruženja prve faze. Kroz svojevrstan melanž zvukova i ritmova, Eyesburn nas preko brutalnih Sun i naslovne kompozicije lagano dovlače do smirenije No Free Time da bi se priča završila efektnom i brzom Swallow.

Preporuka za sve hardkor i rege fanove u tranziciji kao i za tumače duha vremena. Kao i za sve koji bi sad da menjaju CD za LP iako je nekad bilo drugačije.