Rastu kao pečurke posle kiše: Biznis nastao iz taloga kafe, koji svi bacamo
Ekološki poduhvat Danaca koji uključuje talog od kafe novitet je u polju zaštite životne sredine Skandinavije.
Već je poznato da su Skandinavci predvodnici održivog razvoja i zaštite životne sredine. Norveška već koristi ekološke brodove, Švedska reciklira smeće u neverovatnim količinama, a u Danskoj su se, između ostalog, dosetili nečeg nesvakidašnjeg.
Interesantnom idejom istakla se kompanija Beyond Coffee u Kopenhagenu, koju u delo sprovode brojna udruženja za zaštitu životne sredine i promociju ekološkog stila života.
Iako mnogi od nas misle da prevelike količine taloga od kafe koje bacamo svaki dan ničemu ne služe, Danci su pronašli način da koriste vredne sastojke kafe sadržane u talogu.
Stoga, Beyond Coffee kupuje talog kafe koji bi inače bio bačen i koristi ga za uzgajanje bukovača.
I vi možete biti svoj odgajivač
Ohlađeni talog kafe mešaju sa micelijumom, vegetativnim delom pečurke koji se sastoji od razgranatih niti. Sve ovo se čuva u kontejnerima, a proces uzgoja traje četiri nedelje.
Prvo se drže tri nedelje na toplom, tamnom mestu koje simulira zemljište u kome bi rasle u prirodi. Zatim se premeštaju na nedelju dana u hladnije prostorije sa visokom vlažnošću vazduha i sa više svetlosti. Tada pečurke bukovače počinju da niču.
Napominje se i da je moguće uzgajati pečurke u više navrata koristeći isti sediment, a kada ga koriste, proleđuju ga lokalnim poljoprivrednicima koji takođe mogu da ga iskoriste, piše punkufer.dnevnik.hr.
Bukovače se uzgajaju na urbanoj farmi samo kilometar udaljene od prodavnice u kojoj se prodaju. Za samo mesec dana imaćete jestive bukovače.
“Sve je to pola nauka – pola umetnost”, objašnjavaju uzgajivači.
$bp(“Brid_116966774093592”, {“id”:”40419″,”stats”:{“wp”:1},”title”:”\u0160ta zna\u010di kuver”,”video”:”1378114″,”width”:”16″,”height”:”9″});