Frižider ima dugme za koje ne znaju svi, a koje je veoma korisno
Frižider je dragocen kućni aparat i jedan od ključnih za moderan način života, ali je zato pravilna upotreba veoma važna.
Postoje namirnice koje ne treba da držite u frižideru, neke mogu da budu u njemu samo kratak period vremena, ali postoji i jedno dugme za koje ne zanju svi a koje je veoma korisno.
U vašem frižideru postoji misteriozno dugme na koje verovatno ne obraćate mnogo pažnje, ali ono zapravo može pomoći da različite vrste hrane budu sveže, piše britanski Miror.
To je dugme za temperaturu. To je jedna od onih malih, ali izuzetno važnih funkcija u frižideru koju mnogi ljudi možda ne vide, ali igra vitalnu ulogu u održavanju hrane svežom, prenosi N1.si.
Namenjen je regulaciji unutrašnje temperature rashladnog dela. Promena temperature omogućava korisniku fleksibilnost u zavisnosti od vrste hrane koja se čuva u frižideru.
Odgovarajuća temperatura je ključna za održavanje svežine hrane i sprečavanje razvoja bakterija na njoj.
Koja je najbolja temperatura za frižider?
Prema mišljenju stručnjaka, idealna temperatura frižidera je 4 stepena Celzijusa. Održavanje ove temperature ključno je za inhibiciju rasta bakterija na hrani, što može produžiti njenu svežinu i sprečiti brzo kvarenje.
Temperaturu u frižideru možete proveriti tako što ćete termometar staviti u čašu vode i staviti ga na srednju policu. Za najtačniji rezultat, najbolje je ostaviti ga preko noći. Zapamtite da temperatura može varirati od police do police.
Što je polica viša, to je toplija, pa razmislite o tome gde stavljate određenu hranu. Na gornjim policama možete staviti suvo meso, ostatke, peciva ili drugu hranu koju ne treba kuvati.
Sirovo meso, živinu i morske plodove treba držati na donjim policama, a voće i povrće u posebnim fiokama.
Takođe, pazite da ne prepunite zamrzivač jer to može ometati cirkulaciju vazduha i na taj način uticati na efikasnost hlađenja.