Trik za duži vek jagoda: Evo kako da sprečite truljenje vašeg omiljenog voća odmah po odlaganju u frižider
Savršeno je vreme za sveže jagode sa obližnje pijace ili direktno iz bašte. Ukusne i osvežavajuće, jagode ipak imaju jednu manu a to je – lako se kvare.
Srećom, postoji jedan trik čak i za to!
Šta bi trebalo da uradite?
U veću posudu promešajte pola litre obične vode sa 100 mililitara sirćeta. Kupljene jagode nežno ubacite u sirćetnu kupku i ostavite ih tako nekoliko minuta. Sirće će ukloniti spore plesni i bakterije sa površine jagoda, koje, kako piše punkufer.dnevnik.hr, uzrokuju brzo truljenje voća. Ne brinite, kasnije nećete okusiti sirće na jagodama.
Zatim jagode prenesite na ubrus dobro ih prosušite. Što temeljnije to uradite, duže će trajati u vašem frižideru.
Jagode možete da čuvate u bilo kojoj kutiji, u koju ste prethodno stavili papirni ubrus koji će upiti preostalu vlagu. Na ovaj način, jagode će danima ostati sveže u vašem frižideru.
Stručnjaci savetuju da i ostavljanje stabljike na jagodi takođe sprečava truljenje ploda.
Ukoliko primetite da jagoda počinje da truli, bacite je u smeće i sprečite kontaminaciju celog pakovanja. Takođe, ako ne možete da potrošite sve jagode koje ste kupili u željenom roku, zamrznite ih i upotrebite u pripremi raznih smutija i drugih poslastica.