Stjuardesa otkrila koje piće nikad ne bi popila u avionu: “Nikad se ne čisti i apsolutno je odvratno”
Putovanje avionom mnogima je rutina, ali jeste li se ikada zapitali šta kabinsko osoblje zaista misli o hrani i piću koje se poslužuje?
Stjuardese i stjuardi imaju jedinstven uvid u ono što se dešava iza kulisa, a njihovi saveti mogu biti od neprocenjive vrednosti. Jedna od njih, Kat Kamalani, koja je postala popularna na TikToku, podelila je upozorenje koje je privuklo milione pregleda: postoji jedno piće koje ona, kao i mnoge njene kolege, nikada ne konzumira tokom leta.
Glavni razlog za oprez, prema Kamalani, leži u vodi koja se koristi za pripremu toplih napitaka poput kafe i čaja. Ta voda dolazi direktno iz rezervoara aviona, a Kamalani tvrdi da se ti rezervoari „nikada ne čiste“ i da su „apsolutno odvratni“. „Pravilo broj jedan: nikada nemojte piti tečnost koja nije u limenci ili boci“, rekla je u viralnom videu.
@leannacoy Adults ordering apple juice? Pop off. Marg at 10am? Slay. Bloody Mary? Gross, but that’s your preference. Decaf AIRPLANE coffee though?🤨 #flightattendant #flightattendantthings #cabincrew #flightattendantlife ♬ Club Penguin Pizza Parlor – Cozy Penguin
Njene tvrdnje nisu usamljene. Su Fogvel, koja je kao stjuardesa letela 22 godine, potvrdila je za Travel + Leisure: „Nikada nisam pila vodu iz slavine. Kafa i čaj prave se od vode iz slavine, koja dolazi iz rezervoara u avionu.“ Njen savet? „Ako želite kafu, kupite je na terminalu, a ako vam treba doza kofeina, tražite Colu ili Pepsi.“
Zabrinutost oko kvaliteta vode u avionima nije novost. Studija Centra za politiku hrane Hunter koledža iz Njujorka i sajta DietDetective.com iz 2019. analizirala je kvalitet vode kod velikih avio-kompanija. Rezultati su pokazali značajne razlike – voda kod nekih kompanija ocenjena je kao potencijalno nezdrava. Čak sedam od deset testiranih velikih prevoznika dobilo je ocenu ispod tri (od mogućih pet), što ukazuje na mogući zdravstveni rizik. Još ranije, uzorkovanje američke Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) iz 2004. na 158 aviona otkrilo je da 13% sadrži koliformne bakterije, a dva uzorka imala su opasne količine E. coli.
Osim same vode iz rezervoara, problem mogu biti i aparati za pripremu napitaka. Kamalani ističe da se aparati za kafu retko čiste, osim ako se ne pokvare. „Grejač vode možda se očisti između letova, ali sami aparati za kafu? Ne baš“, kaže ona. Dodatnu zabrinutost izaziva činjenica da se ti aparati često nalaze u blizini toaleta, koji nisu najčistiji deo aviona.
Stjuard Kevin, koji je postao komercijalni pilot, podelio je još jedan uznemirujući detalj za New York Post. „Za mene je uvek bio problem način na koji stjuardese moraju da čiste lonce za kafu“, objasnio je, navodeći da se talog kafe često baca u avionski toalet, pri čemu grlić lonca dolazi opasno blizu potencijalno kontaminirane WC šolje. „Zamišljam da postoji neka vrsta prskanja čestica, bakterija, čega god, koje idu direktno nazad u lonac za kafu, koji se odmah vraća u aparat.“
Stjuardesa Leanna Coy dodaje da je naručivanje kafe bez kofeina posebno „sumnjivo“, pitajući se zašto bi neko pio avionsku kafu isključivo zbog ukusa, bez potrebe za kofeinom, s obzirom na njen sumnjiv kvalitet.
Upozorenja se ne odnose samo na tople napitke. Anonimna stjuardesa na Redditu upozorila je putnike da ne uzimaju led uz piće. „Led se stavlja u posudu sa hvataljkom, a te se posude ne čiste baš često“, objasnila je. Dodala je da osoblje tokom posluživanja pića nema uvek priliku da opere ruke, a površine u avionu dodirne stotine ljudi dnevno i retko se temeljno dezinfikuju.
Su Fogvel takođe savetuje oprez s vodom koja se ponekad nudi iz bokala u ekonomskoj klasi. „Ponekad bi nam na letovima nestalo flaširane vode. Ako vidite bokal s vodom na kolicima za piće u ekonomskoj klasi, preskočite ga – to je iz rezervoara za vodu. Tražite limenku.“
Ipak, postoje i drugačija mišljenja. Na Redditu je jedan korisnik, koji se predstavio kao avio-mehaničar, tvrdio da se sistem za pijaću vodu čisti. „U osnovi ga napunimo razblaženim izbeljivačem i ostavimo da odstoji nekoliko sati pre nego što ceo sistem isperemo nekoliko puta“, napisao je. Drugi mehaničar dodao je da, iako je cevovode teško čistiti, oni se ipak redovno ispiraju sredstvima za čišćenje i da zbog česte cirkulacije vode ne očekuje značajno nakupljanje nečistoća.
Vans Hilderman, izvršni direktor kompanije za razvoj avio-industrije AFuzion, rekao je za USA Today da se bakterije uništavaju na temperaturi od oko 80°C, a voda u avionu ključa na visini od oko 2100 metara, što je oko 90°C. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, bakterije se uništavaju na 77°C, „tako da su kafa i čaj u redu“. Dodao je da je jedina stvarna briga ako let polazi iz zemlje u kojoj je voda generalno manje sigurna za piće.
Moze te izbeci eventualne probleme sa vodom za pice u avion,ako koristite pica: vodu iz bokala,kafu caj,vodu u casi sa kockama leda.To sve moze da se izbegne na sledeci nacin. U koliko ste u drzavi,gradu gde je gradski vodovod ispravan.Voda za pice moze se koristiti iz cesme,onda uradite ovo.Pri kontroli putnika na prolasku bezbednisne kontrole rucnog prtljaga na aerodromu.Ponessite praznu plasticnu flasu.Ona vam nece biti oduzeta.Mozete je tada slobidno uneti u avion.Pazite sad !!! Idite u toalet u tamo iz cesme napunite flasu sa vodom.Ako ste sigurni da u toj drzavi,gradu,stanovnistvo koristi vodu za pice iz gradskog vidivoda.Ili Kupite u Avionu flasirano vidu, koja moze da kodta nekoliko eura.Pid uslovim da ih ima dosta za sve putnike.Ovo je malo opsirno,ali moze biti od koristi putnicima, familijama sa malom deco itd. Hvala na paznji.Srecan put-let.