Stjuardese otkrile koju hranu treba da izbegavate u avionu
Možda je volite, možda vam se uopšte ne sviđa. Svako ko je ikada leteo na veoma daleku destinaciju ima mišljenje o hrani koja se služi u avionima, a najbolji izvor informacija o tome su stjuardese koje pomažu u pripremi i serviranju obroka.
Stjuardese su za američki onlajn medij Hafington post otkrile šta je dobro izbegavati u avionu.
Voda, kafa i čaj
Flaširana voda je u redu, ali sa vodom iz česme treba pažljivo rukovati, objasnila je stjuardesa Vajtni.
„Sve zavisi od toga koliko često čiste cevi“, rekla je ona, napominjući da se voda iz česme takođe obično koristi za pravljenje kafe i čaja u avionima.
“Većina stjuardesa neće piti vodu sa česme, kafu ili čaj.”
Odresci i fileti
Iako je to stvar ličnih preferencija, zaposleni u avio-kompanijama izbegavaju da jedu odreske i filete na poslu zbog načina na koji su pripremljeni.
Tačnije, skoro uvek su prepečeni, rekla je stjuardesa po imenu Denis.
Generalno, međutim, jela kao što su odresci i fileti treba pravilno zagrejati kako bi se izbegao rizik od trovanja hranom.
Alkohol
Ako pijete piće sa ledom, treba da uzmete u obzir da je led napravljen sa istom vodom iz česme koju mnoge stjuardese izbegavaju. Međutim, to nije jedini razlog zašto bi trebalo izbegavati alkohol u avionu.
Najveći problem je dehidracija.
“Alkohol ima negativan uticaj na vaše telo kada ste na velikoj nadmorskoj visini”, rekao je Vajtni, misleći na stanje poznato kao hipoksija, koje je povezano sa niskim nivoom kiseonika u tkivu tela.
Barometarski pritisak u putničkoj kabini aviona je niži od uobičajenog.
Ovaj smanjeni pritisak znači da je telu teže da apsorbuje kiseonik. Ovo može izazvati vrtoglavicu ili hipoksiju. Drugim rečima, niži nivo kiseonika u krvi znači da možete izgledati kao da ste više pijani u vazduhu nego na zemlji nakon konzumiranja iste količine alkohola.
Predjela
Faktori kao što je nizak pritisak mogu uzrokovati da neke namirnice imaju manje intenzivan ukus među putnicima u avionu – zbog čega kompanije za ketering avio-kompanije nude hranu koja je previše zasoljena. Naročito testenine i supe, kao i svaki sendvič sa delikatesnim mesom takođe ima više soli, rekao je Vajtni.
Promene pritiska dovode do toga da neki ljudi zadržavaju vodu tokom leta, tako da previše soli može da pogorša dehidraciju, glavobolju, zatvor ili umor. Bilo bi bolje da imate voće i povrće u avionu.