Da, mamurluk je zaista gori u tridesetima – i nauka zna zašto
Ako ste milenijalac i imate utisak da vas mamurluk sve teže pogađa otkako ste ušli u tridesete, niste jedini – i definitivno ne umišljate. Farmaceut je sada potvrdio ono čega su se mnogi potajno plašili: oporavak posle večernjeg izlaska zaista postaje naporniji kako prolaze godine.
U vreme prazničnih okupljanja, kada čaša vina ili omiljeni koktel deluju kao neizostavan deo druženja, mnogi se ujutru suoče s jačim glavoboljama i sporijim povratkom u normalu. Ian Badd (Ian Budd), farmaceut iz kompanije Chemist4U, objašnjava da postoji jasna naučna pozadina ovog neprijatnog fenomena.
Manje enzima, više stresa
Kako starimo, jetra sporije razgrađuje alkohol, a san postaje laganiji i češće isprekidan. „Kombinacija ta dva faktora već je dovoljna da mamurluk bude teži, ali iza kulisa dešava se još toga“, kaže Badd.
S godinama, telo proizvodi manje enzima koji su odgovorni za razgradnju acetaldehida – toksičnog nusprodukta metabolizma alkohola. Kada se on duže zadržava u organizmu, posledice su poznate: jače glavobolje, mučnina i opšti osećaj slabosti.
Uz to, većina ljudi u tridesetim godinama živi pod većim stresom nego u dvadesetim – pritisci na poslu, više obaveza, neredovan ritam spavanja. Hormoni stresa, poput kortizola, čine da alkohol deluje snažnije i usporava oporavak. A hronična blaga dehidratacija, koja pogađa mnoge odrasle, dodatno pojačava dejstvo alkohola kao diuretika.
Lošiji san i jače upale
Starenjem opada prirodna otpornost organizma, a alkohol dodatno remeti REM fazu sna, ključnu za kvalitetan odmor. „Povrh svega, bazalna upala raste s godinama, a alkohol samo dodaje ulje na vatru“, objašnjava Badd.
Zato, kako kaže, nije stvar u tome da smo „odjednom postali loši“ u podnošenju alkohola. Menjaju se naše telo, životne navike i način na koji se oporavljamo – mamurluk nije nužno gori, ali mi smo manje otporni.
Kako ublažiti posledice?
Farmaceut nudi nekoliko praktičnih saveta, a prvi se tiče izbora pića. Ljubitelji slatkih koktela verovatno neće biti oduševljeni.
„Šećer ne izaziva mamurluk direktno, ali pogoršava dehidrataciju i može dovesti do naglih oscilacija šećera u krvi, što pojačava mučninu, glavobolju i umor“, kaže Badd. Umesto toga, preporučuje bistra žestoka pića.
Votka i džin sadrže manje kongenera (supstanci koje nastaju tokom fermentacije i destilacije) od tamnih žestina, posebno kada su višestruko destilisani. Često se povezuju s blažim mamurlukom – ali samo pod uslovom da se ne mešaju sa zaslađenim sokovima i sirupima.
Što se tiče tableta protiv bolova, Badd upozorava na uobičajenu grešku: „Paracetamol odmah posle konzumiranja velike količine alkohola nije najbolji izbor, jer dodatno opterećuje jetru.“ Ibuprofen narednog jutra, uz hranu, obično je sigurnija opcija za ublažavanje glavobolje.
Dakle, ako ove sezone primetite da se vaši prijatelji iz milenijal generacije sporije vraćaju „u život“ posle noćnog izlaska – budite blagi prema njima. Nauka je, izgleda, na njihovoj strani, piše Index.hr.

Trenutno nema komentara! Budite prvi