5 zdravih namirnica koje uvek morate imati na zalihama
Bez zdrave ishrane nema zdravog života. Ako planirate da okrenete novi list kada je u pitanju hrana koju konzumirate, naša preporuka je da svoje zalihe dopunite sa sledećih pet namirnica.
Mahunasto povrće
Pasulj, sočivo, boranija, grašak i drugo mahunasto povrće veoma su bogati hranljivim materijama, a takođe su i veoma zahvalni za kuvanje. Od njih, na primer, možete napraviti čorbu, prilog mesu ili salatu.
Orašasti plodovi i semenke
Orašasti plodovi i semenke puni su vitamina, zdravih masti, proteina i vlakana. Mogu se jesti sirovi ili pečeni, a od njih je moguće napraviti i namaz. S njima uvek možete obogatiti svoju salatu, musli i smuti, a odlični su i kao užina.
Smrznuto voće i povrće
Mada uvek dajemo prednost svežem voću i povrću u odnosu na smrznuto, nije pametno gomilati zalihe ovih namirnica, jer one vrlo brzo trule. Ako ih pak operete i oljuštite i u odgovarajućoj ambalaži stavite u zamrzivač, biće vam pri ruci u svako doba dana i godine.
Zdrave masti
Nisu sve masti jednako (ne)zdrave. Maslinovo, kokosovo i ulje konoplje sadži zdrave masti, zbog čega je poželjno da njima obogatite svoju ishranu. Prelijte ovim uljima svoju salatu ili ih iskoristite u pripremi drugih obroka, samo vodite računa da ne preterujete u prženju na ulju, jer ovaj proces smanjuje količinu hranljivih materija u namirnicama.
Fermentisana hrana
U ovu vrstu namirnica spadaju, između ostalog, kiseli kupus, kiseli krastavci, kombuha i jela od kvasca. Nećete pogrešiti ako redovno konzumirate bilo koju od njih, a naročito ćete učiniti uslugu svojim organima za varenje. Mnoge fermentisane namirnice takođe imaju veoma dug rok trajanja, što ih čini idealnim za odlaganje u špajz.
Izvor: Aktivni.si
Autorka naslovne slike: Annie Spratt