7 zdravstvenih koristi cvekle
Cvekla je izuzetno zdrava namirnica, koja je i u antičko doba bila poznata po svom blagotvornom delovanju na ljudski organizma. Stari Grci i Rimljani su je redovno konzumirali, kako zbog njenog ukusa, tako i zbog njenih lekovitih svojstava.
Međutim, mnogi često kupuju samo koren cvekle dok lišće bace pre nego što krenu s kuvanjem korena, ne znajući da se na taj način odriču niza vitamina i minerala kojima lišće obiluje.
Upooznajte se u narednim redovima sa sedam neverovatnih zdravstvenih koristi od konzumiranja cvekle:
1. Sprečava srčane tegobe
Cvekla je pre svega bogata kalijumom pa oko 100 grama sadrži 909 mg kalijima, čime se zadovoljava 19,34% dnevne potrebe ljudskog organizma. Ovo, osim što pomaže u smanjenju zadržavanja vode povećanjem izlučivanja urina i smanjenjem nivoa natrijuma, može sniziti krvni pritiska uklanjanjem viška natrijuma iz tela.
Zapravo, visoki nivoi natrijuma mogu povisiti krvni pritisak, a visok krvni pritisak je faktor rizika za srčane bolesti.
2. Pomaže u sprečavanju osteoporoze
Osteoporoza je bolest čiji su simptom slabe, porozne kosti povezane s niskim nivoom kalcijuma. Neka istraživanja su otkrila da ishrana bogata kalijumom može sprečiti osteoporozu smanjenjem količine kalcijima izgubljenog urinom.
Kad smo već kod toga, jedno istraživanje pokazalo je da su žene koje su onosile najviše kalijuma imale najveću ukupnu koštanu masu, piše Novi list, a prenosi N1.
3. Sprečava nastanak kamena u bubregu
Kamen u bubregu nastaje u mokraći kao rezultat visokog nivoa kalcijuma. Istraživanja su otkrila da kalijum snižava nivo kalcijuma u urinu i sprečava nastanak kamena u bubregu.
Naime, jedno istraživanje je navodno otkrilo da su ljudi koji su svaki dan konzumirali najviše kalijuma imali 35 posto manji rizik od pojave kamena u bubregu.
4. Pomaže u sprečavanju degeneracije žute mrlje povezane sa starenjem
Između ostalog, 100 grama kuvane cvekle sadrži 383 mcg vitamina A , 1,81 mg vitamina E i 24,9 mg vitamina C.
Neka istraživanja su otkrila da sve ove hranjive materije u kombinaciji nude zaštitu od degeneracije žute mrlje povezane sa starenjem kod ljudi koji su bili pod visokim rizikom od razvoja ove bolesti.
5. Održava kožu zdravom
Sadržaj vitamina C i E u cvekli čini ovo povrće odličnim saveznikom u borbi protiv problema sa kožom.
Istraživanja su pokazala da vitamin C deluje kao antioksidans i ključan je za sintezu kolagena. Takođe se bori protiv oštećenja slobodnih radikala uzrokovanih izlaganjem suncu, posebno u kombinaciji s vitaminom E, a oba vitamina održavaju kožu dobro hidriranom i uklanjaju bore.
6. Podstiče zdravo varenje
Cvekla sadrži 2,9 grama dijetalnih vlakana na 100 grama. Vlakna u hrani prolaze kroz creva i apsorbuju vodu, stvarajući masu koju crevni mišići mogu lako izbaciti iz tela kao otpad.
Konzumacija odgovarajuće količine cvekle takođe može sprečiti zatvor.
7. Pomaže u borbi protiv anemije prouzrokovane nedostatkom gvožđa
Konačno, cvekla nudi 1,90 mg gvožđa na 100 grama, što čini 13,8% preporučenog dnevnog unosa. Uključite cveklu u svoju ishranu ako ste anemični i verovatno ćete osetiti smanjenje simptoma, piše Novi list.
Izvor: N1