• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Foto: Melissa LeGette on Unsplash

7 zdravstvenih koristi cvekle

CityMagazine
06.01.2023. 2 Mins Read Ishrana

Cvekla je izuzetno zdrava namirnica, koja je i u antičko doba bila poznata po svom blagotvornom delovanju na ljudski organizma. Stari Grci i Rimljani su je redovno konzumirali, kako zbog njenog ukusa, tako i zbog njenih lekovitih svojstava.

Međutim, mnogi često kupuju samo koren cvekle dok lišće bace pre nego što krenu s kuvanjem korena, ne znajući da se na taj način odriču niza vitamina i minerala kojima lišće obiluje.

Upooznajte se u narednim redovima sa sedam neverovatnih zdravstvenih koristi od konzumiranja cvekle:

Povezani članci

Jedna čaša ovog čudesnog soka dnevno smanjuje rizik od srčanog udara, a to nije jedina njegova zdravstvena korist

Za šta je sve dobar čaj od anisa?

1. Sprečava srčane tegobe

Cvekla je pre svega bogata kalijumom pa oko 100 grama sadrži 909 mg kalijima, čime se zadovoljava 19,34% dnevne potrebe ljudskog organizma. Ovo, osim što pomaže u smanjenju zadržavanja vode povećanjem izlučivanja urina i smanjenjem nivoa natrijuma, može sniziti krvni pritiska uklanjanjem viška natrijuma iz tela.

Zapravo, visoki nivoi natrijuma mogu povisiti krvni pritisak, a visok krvni pritisak je faktor rizika za srčane bolesti.

2. Pomaže u sprečavanju osteoporoze

Osteoporoza je bolest čiji su simptom slabe, porozne kosti povezane s niskim nivoom kalcijuma. Neka istraživanja su otkrila da ishrana bogata kalijumom može sprečiti osteoporozu smanjenjem količine kalcijima izgubljenog urinom.

Kad smo već kod toga, jedno istraživanje pokazalo je da su žene koje su onosile najviše kalijuma imale najveću ukupnu koštanu masu, piše Novi list, a prenosi N1.

3. Sprečava nastanak kamena u bubregu

Kamen u bubregu nastaje u mokraći kao rezultat visokog nivoa kalcijuma. Istraživanja su otkrila da kalijum snižava nivo kalcijuma u urinu i sprečava nastanak kamena u bubregu.

Naime, jedno istraživanje je navodno otkrilo da su ljudi koji su svaki dan konzumirali najviše kalijuma imali 35 posto manji rizik od pojave kamena u bubregu.

4. Pomaže u sprečavanju degeneracije žute mrlje povezane sa starenjem

Između ostalog, 100 grama kuvane cvekle sadrži 383 mcg vitamina A , 1,81 mg vitamina E i 24,9 mg vitamina C.

Neka istraživanja su otkrila da sve ove hranjive materije u kombinaciji nude zaštitu od degeneracije žute mrlje povezane sa starenjem kod ljudi koji su bili pod visokim rizikom od razvoja ove bolesti.

5. Održava kožu zdravom

Sadržaj vitamina C i E u cvekli čini ovo povrće odličnim saveznikom u borbi protiv problema sa kožom.

Istraživanja su pokazala da vitamin C deluje kao antioksidans i ključan je za sintezu kolagena. Takođe se bori protiv oštećenja slobodnih radikala uzrokovanih izlaganjem suncu, posebno u kombinaciji s vitaminom E, a oba vitamina održavaju kožu dobro hidriranom i uklanjaju bore.

6. Podstiče zdravo varenje

Cvekla sadrži 2,9 grama dijetalnih vlakana na 100 grama. Vlakna u hrani prolaze kroz creva i apsorbuju vodu, stvarajući masu koju crevni mišići mogu lako izbaciti iz tela kao otpad.

Konzumacija odgovarajuće količine cvekle takođe može sprečiti zatvor.

7. Pomaže u borbi protiv anemije prouzrokovane nedostatkom gvožđa

Konačno, cvekla nudi 1,90 mg gvožđa na 100 grama, što čini 13,8% preporučenog dnevnog unosa. Uključite cveklu u svoju ishranu ako ste anemični i verovatno ćete osetiti smanjenje simptoma, piše Novi list.

Izvor: N1

Tags:

cveklazdrava ishranazdravstvene koristi

Povezani članci

Ako ne možete da stojite na jednoj nozi 10 sekundi…

Možda zvuči suludo, ali hodanje unazad je veoma zdravo, a evo i zašto

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Ovo su običaji za Badnji dan: Kako se slavilo nekada?

Next

Liči na peršun, ali od nje se umire sa jezivim osmehom na licu: Blago onom ko ovu biljku zaobiđe

Next
08.01.2023.

Liči na peršun, ali od nje se umire sa jezivim osmehom na licu: Blago onom ko ovu biljku zaobiđe

Previews
06.01.2023.

Ovo su običaji za Badnji dan: Kako se slavilo nekada?

Najnovije

Ovogodišnja Evrovizija je dobila novi logo, kao i slogan – „Ujedinjeni muzikom“
CityMagazine
Majkl Džekson
Objavljeno ko će igrati Majkla Džeksona u predstojećem filmu o „kralju popa“
Aleksandar Maksimović
Kako je jedan deda završio u Slagalici, a slavila ga je cela ekipa obožavalaca dobrih serija
CityMagazine
„Kosi tata, kosim ja“: Srđan Đoković je otpevao stari narodnjak, a evo šta tekst ove pesme znači
CityMagazine
Stigla je Magnificova muzika za kafanu i pozorište – „KAFANA LJUBLJANA“
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖