Da li znate kako se pravilno ljušti avokado?
Američko hemijsko udruženje otkrilo je da se ispod kože avokada krije važan nutritivni sadržaj, što znači da, ako svakog jutra pažljivo izvlačite meso kašikom, pravite veliku grešku – evo zašto!
Karotenoidi su pigmenti koji se nalaze u različitim biljkama i daju im svetlu boju, poput crvene, žute i narandžaste. Oni su vrsta fitonutrijenta koji pomaže biljci da koristi svetlosnu energiju za fotosintezu, a imaju i antioksidativno dejstvo u ljudskom telu. To znači da mogu pomoći deaktivaciji pojedinačnih atoma kiseonika poznatih kao slobodni radikali, za koje se smatra da su faktor u razvoju raka. U avokadu, meso koje je direktno u kontaktu s korom ima najveću koncentraciju karotenoida. Ako i vi kašičicom jedete mnoge namirnice, na taj način lišavate sebe mnogih zdravih i korisnih sastojaka, kao što su u ovom slučaju karotenoidi, posebno ako žurite ili ne želite da detaljno ostružete svaki mogući zalogaj sa unutrašnje strane kore.
Najbolje rešenje je da umesto da svaku polovinu gulite kašikom, samo isečete avokado na kriške sa sve korom. Zatim jednostavno ogulite koru, i tako ćete ne samo dobiti lepe male kriške avokada, već i sve zdrave sastojke koje avokado sadrži u sebi.