• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Da li znate šta je na slici? Prihvatamo samo pogrešne odgovore

Ivana Milošević
27.07.2022. 2 Mins Read IshranaZdravlje

Nije beba lubenice, nije tikvica, a ni buckasti krastavac. Da li možete da pogodite šta je na slici?

Jedna vrsta egzotičnog povrća napravila je pravu pometnju na Tviteru. Devojka je objavila fotku na kojoj se nalaze mali, zeleni plodovi i upitala pratioce da li znaju šta je na slici. Odgovori su hit.

Da li znate šta je ovo? 😋 pic.twitter.com/xImvds5tyd

— Mell 💎 (@M_e_l_i_s_a_n_a) July 26, 2022

„Deca lubenice“, „Binarna lubenica koja se oseća kao krastavac“, „Bonsai lubenica“, „Zmajeva jaja“, „Belošljiva“, samo su neki od duhovitih, ali potpuno pogrešnih odgovora na postavljeno pitanje.

Povezani članci

Znate li šta je „dark turizam“: Izaziva negativna osećanja, a sve je popularniji

Kako stanovnici Srbije mogu da smanje svoj karbonski otisak?

Iako vam na prvi pogled ovo minijaturno povrće izgleda kao lubenica sa krizom identiteta, reč je zapravo o egzotičnim meksičkim mini-krastavcima, poznatijim kao kukamelon.

Šta je kukamelon i kako se uzgaja?

Kukamelon (lat. Melothria scabra) je zeljasta, višegodišnja biljka koja pripada porodici bundeva ili tikvi (lat. Cucurbitaceae). Raste kao puzava biljka dužine do 150 cm. Lako se uzgaja, a ima zahteve kao krastavac.

View this post on Instagram

A post shared by Jasmine REIMAGINED (@jazzde720)

Plodovi nalikuju malim lubenicama, veliki su oko 1 cm i ukusom podsećaju na krastavce. Kora ploda je svetlozelena i išarana sa tamnozelenim prugama. Prirodno raste u Centralnoj Americi, tačnije u Meksiku i Gvatemali, piše na sajtu biljka.rs.

Plodovi se mogu jesti sveži, u salatama, sosovima, dodavati koktelima, termički i obrađivati i kiseliti. Bogati su vitaminima i antioksidansima, a po ukusu podsećaju na kombinaciju krastavca i limete. Konzumiraju se dok su zeleni, kao i krastavci. Zreli plodovi nisu za jelo.

View this post on Instagram

A post shared by Fool's Hot Sauce (@foolshotsauce)

Iako je kukamelon višegodišnja biljka može da se gaji i kao jednogodišnja biljka u baštama. Budući da dolaskom jeseni završava njen period plodanja, biljku je potrebno izvaditi i čuvati na vlažnom mestu u podrumu i opet na proleće (kada prođe opasnost od mrazeva) presaditi u baštu. Seme se seje u martu ili aprilu u zatvorenom, a zatim presađuje u maju kada ga sejemo direktno na otvoreno. Možemo ih saditi blizu, posebno ako se gaje uz podršku. Vole vlažno tlo i potrebno ih je mnogo zalivati.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Tags:

kukamelonpovrće

Povezani članci

7 stvari koje bi trebalo da znate o sebi

Ako želite da zvučite sigurno, zaboravite ovih 10 fraza

Share Article

Follow Me Written By

Ivana Milošević

Ostali članci

Previous

Ovako nas život upozorava da smo na pogrešnom putu

Next

Žvaka koja smanjuje broj čestica omikrona u pljuvački

Next
27.07.2022.

Žvaka koja smanjuje broj čestica omikrona u pljuvački

Previews
27.07.2022.

Ovako nas život upozorava da smo na pogrešnom putu

Najnovije

Ovo smo dugo čekali: Nakon hit naslova „Ocean’s Eleven” Bred Pit i Džordž Kluni ponovo zajedno na setu
Milica Arsić
Karte za ovu beogradsku predstavu čekaju se mesecima, igra se u vili iz 19. veka, a u publici je samo 16 osoba
CityMagazine
Edo Majka: „U Beogradu se sjajno osećam, ali nije uvek bilo tako”
CityMagazine
Džonatan Mejdžors kaže da je jeo 6.100 kalorija dnevno četiri meseca kako bi se spremio za ulogu bodibildera
CityMagazine
Preslušajte drugu epizodu podkasta „Vesele 80e sa Đurom PIP POP“
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖