“Danas jaja nisu kao što su nekad bila”: Nutricionista o hrani koja izaziva upale, a Srbi je obožavaju
Da li znate koja hrana pojačava, a koja smanjuje stres?
Hrana, osim osnovne uloge da nas opskrbi nutrijentima, vitaminima i mineralima, kao i omogući da ne budemo gladni, ona može i da nas oslobodi od stresa. Ali i suprotno, da dodatno pojača stres. O tome, koje namirnice dovode do toga, gostujući na K1, objasnio je nutricionista Strahinja Kukić.
Na samom početku, Strahinja objašnjava da pored psihiološkog stresa, postoji i fiziološki koji nastaje kada počnu da se javljaju tihe upale u telu.
“Ako jedemo hranu koja deluje na telo tako što stvara upale, hormon stresa će skakati da bi nas odbranio. Najviše upala nam stvaraju slatkiši i visoko prerađena hrana. Sa druge strane, danas je veliki problem u disbalansu omega-3 i omega-6 masnih kiselina”, dodaje nutricionista.
I dok omega-3 masna kiselina smanjuje opalu, omega-6 je povećava. Pa tako, kako je istakao Strahinja, 70-ih godina prošlog veka, jedno jaje je imalo omega-3 na prema omega-6 masnih kiselina, jedan prema jedan odnos, a danas je sve omega-6. Danas jaja nisu kao što su nekad bila, osim organskih.
Razlog je jednostavan – nekada su se kokoške hranile napolju, organski, kao i ostale domaće životinje, te je isti slučaj i sa sirom, mlekom, mesom… Zaključak je da životinje koje pasu, kreću se i izložene su suncu imaju omega-3 u sebi.
Što se tiče unosa jaja, nutricionista ističe da je dovoljno uneti dva žumanceta dnevno kako bismo uneli dovoljno omega-3 masnih kiselina za ceo dan. Takođe, posebno treba da obratimo pažnju na rafinisana ulja. Oni direktno prave upale, kao što je i margarin.
“Margarin direktno izaziva upale u organizmu i to na nivou creva. To je jedan od razloga što veći deo populacije ima problem sa nadutošću i crevima”, objasnio je nutricionista za kraj.