Deset razloga zbog kojih se prejedate i kako to da promenite
Sa kim jedete, šta mislite o vežbanju i još iznenađujućih faktora mogu biti razlozi zbog kojih se prejedate, a kada postanete svesni njihovog postojanja, lakše ćete promeniti svoje navike.
U vašim žitaricama su – male pahuljice
Jedan od razloga zbog kojih se prejedate jeste i kada su žitarice pune manjih pahuljica – mada se ljudi tada trude da ih sipaju sve manje, i dalje unose više kalorija nego kada su pahuljice veće veličine.
Nije do vas, već do ljudi oko vas
Boravak sa ljudima prekomerne telesne težine može vas odvući od zacrtanih zdravstvenih ciljeva. Promenite to tako što ćete proveriti restoranske menije unapred, da vas okruženje ne bi iskušavalo, ili usvojite navike mršavih ljudi.
Mislite da je vaš izbor restorana važan
Ljudi konzumiraju oko 200 kalorija više kada jedu napolju, što je još jedan od razloga zbog kojih se prejedate. Stručnjaci naglašavaju značaj veličine porcije – ostanite na dobrom putu tako što ćete paziti da vam meso bude približno veličine špila karata, a testenina ili pirinač veličine pola teniske loptice.
Vežbate, ali ponašate se kao da je to dosadan posao
U jednoj studiji, učesnici su hodali istim terenom od jedne milje, ali polovini je rečeno da je to vežbanje, dok su ostali mislili da je to zbog zadovoljstva slušanja muzike. Posle toga, „vežbači“ su bili umorniji i pojeli su više poslastica. Promenite shvatanje vežbanja i usredsredite se na zabavu.
Mislite da manja užina nije dovoljna
Istraživači su otkrili da su ljudi koji su jeli velike i male porcije iste grickalice prijavili da su podjednako siti nakon 15 minuta, iako je grupa koja je jela više unela 77 odsto više kalorija. Shvatite da je manja užina dovoljna i promenite svoje navike.
Pojedete skoro sve što sebi servirate
Prosečna odrasla osoba pojede 92 procenta onoga što ubaci na tanjir, otkrila je nova studija. Bolje je uzeti manje u početku i malo dopuniti kasnije, nego sebi poslužiti pun tanjir odmah za početak, zbog čega se verovatno uglavnom i prejedate.
Nemate vinsko „pravilo“
Po jednoj studiji, ljudi koji su se pridržavali svojih pravila i, recimo, napunili samo pola čaše vina, uneli su znatno manje kalorija. Oko 70 odsto ljudi u jednoj studiji koristilo je pravilo „pola čaše“, a sami su poslužili 20 odsto manje vina od ostalih učesnika.
Sladoled vam je u pogrešnoj posudi
Po jednoj studiji, jedan od razloga zbog kojih se prejedate jeste i što nesvesno sipate sebi 31 odsto više sladoleda u veću posudu nego u manju. Ubacite slatke stvari u manje šolje ili posude za desert umesto u one za salate.
Pojedete zalogaj ovoga, zalogaj onoga…
Razlog zbog kojeg se prejedate neretko je i uzimanje obroka sa raznovrsnom hranom, umesto sa manje mogućnosti. Ako želite miks na tanjiru (naročito na zabavi), pridržavajte se jedne hrane kojoj ne možete odoleti, a zatim dodajte mnogo različitog povrća.
Prebrzo jedete
Ljudi sa visokim indeksom telesne mase (BMI) jedu brže od onih sa niskim BMI. Oni brži pojeli su oko 33 odsto više hrane u minuti nego sporiji, što može biti loše i za vaše srce, pa promenite ovu naviku.
Izvor: Reader’s Digest
Fotografije: Unsplash