Devet predloga za pripremu ukusnih obroka na putovanju
Pikantni miks lešnika i badema – Kada jednom probate ovu zanimljivu kombinaciju, više nikada nećete poželeti obične grickalice! U posudu stavite šaku sirovog badema i lešnika, dodajte malo javorovog sirupa i čili prah, pa ostavite u rerni na nekoliko minuta. Za tili čas, eto hranljive užine, lake za grickanje gde god da se nalazite.
Teletina u rerni – Savršen zalogaj za sve ljubitelje proteina, teletina sušena u rerni sprema se tako što isečete na tanke tračice nekoliko komada goveđeg mesa i ostavite ih da se mariniraju u začinjenom sosu. Trebaće im nekoliko sati na tihoj vatri u rerni, pa je ovo savršen obrok za pripremu tokom popodnevnog odmora, posle aktivnog vremena provedenog na plaži.
Čips od jabuke – Kako biste spremili ukusan i izuzetno jednostavan zalogaj, prepolovite jabuku i svaku polovinu isecite na tanke kriške. Preko njih pospite cimet i malo šećera, pa ostavite u rerni dok ne dobiju strukturu čipsa. Energija za ceo dan!
Sendvič sa kuvanim jajetom – Kuvana jaja su odlično rešenje za proteinsku užinu, a ako planirate da ih jedete tek za nekoliko sati jer ćete ih poneti na plažu, najbolje je pripremiti sendvič sa jajetom, senfom i hlebom od semenki.
Sendvič sa kikiriki puterom i bananom – Za malo slađu varijantu sendviča, potrebno vam je samo nekoliko kriški hleba na koje ćete namazati kikiriki puter, iseći kriške banane i posuti seckanim lešnikom ili bademom.
Kikiriki puter sa celerom – Još jednu zanimljivu kombinaciju lako ćete napraviti tako što u veću posudu stavite otprilike dva prsta kikiriki putera, pa unutra ubacite štapiće celera. Ukoliko niste ljubitelj celera, umesto njega možete koristiti i seckane jabuke.
Kokice sa parmezanom i biberom – Kokice su savršen izbor za užinu gde god da se na odmoru zaputite! Napravite nekoliko kesica kokica, pospite po njima malo parmezana, stavite malo maslinovog ulja i bibera po ukusu, i spremni ste za pravu porodičnu zabavu.
Smokva, jogurt i lešnici – Iz iskustva znamo da, gde god da se nađete, može vam se desiti da žudite za nečim slatkim. Ova užina savršena je za takve trenutke! U posudu stavite šaku žitarica, nekoliko orašastih plodova i dve ili tri smokve, pa dodajte nekoliko listova svežeg ruzmarina, biber, maslinovo ulje i malo meda. Celu kombinaciju možete staviti u plastičnu posudu i poneti bilo gde sa sobom, a kada osetite da ste gladni, samo dodajte nekoliko kašika jogurta i promešajte. Za mališane, ova užina može da se spremi i u varijanti sa Nestlé ili Nesquik žitaricama.
Sveže voće i povrće – Unošenje ovih namirnica i te kako doprinosi uravnoteženoj ishrani, pa se tako preporučuju i na odmoru, pogotovo deci. Zato odgovarajući unos voća i povrća uvek nađe svoje mesto u edukativnom delu projekta Zdravo Rastimo, koji već 8 godina zajednički sprovode kompanija Nestlé i Savez za školski sport Srbije, a u kojem učestvuju đaci osnovnih škola iz cele Srbije.
Unošenje voća i povrća je izuzetno važno u kontekstu informacije da oko četvrtina učenika koji su ove godine bili deo projekta (27,5 odsto) nema zastupljeno voće u svakodnevnoj ishrani, a povrće na dnevnom nivou ne jede čak 35,6 odsto njih! Ukoliko posle čitanja ovog podatka isplanirate da ove namirnice ponesete negde sa sobom kao zdraviju užinu, praktičan savet je da za takve situacije birate manje sočno voće i povrće. Na primer, izbegavajte paradajz ili pomorandže, a pokušajte da „za poneti“ spakujete sušeno voće, grašak, karfiol, jabuke, trešnje, šargarepe, rotkvice ili mandarine.
Dok putujete ka svojoj letnjoj destinaciji, ne zaboravite da:
- Grickalice stavite u plastične kutije, i držite ih pri ruci;
- Ponesete sa sobom antibakterijski gel i maramice;
- Ponesete i nekoliko kesa sa zatvaračem, koje će odlično poslužiti za odlaganje ostataka grickalica.
- Izbegavate hranu jakog mirisa (riba, beli luk, luk, neke vrste sira ili kupusa);
- Čuvate hranu u ručnim frižiderima ako idete automobilom;
- Unosite dovoljne količine vode!