Domaća orahovača: recept, priprema i blagotvorna svojstva
Orahovača je tradicionalna domaća rakija koja se pravi od mladih zelenih oraha i komovice, često uz dodatak začina i meda.
Ovaj aromatični liker omiljen je u mnogim domaćinstvima, ne samo zbog bogatog ukusa, već i zbog lekovitih svojstava koja se vekovima prenose s kolena na koleno.
Orahovača, recept
40 zelenih oraha (beru se u junu, pre nego što stvrdnu)
1 l domaće komovice (ili lozovače)
500 g smeđeg šećera (ili meda, po ukusu)
1 štapić vanile
2-3 karanfilića
po želji: kora limuna ili narandže, cimet
Priprema:
Zeleni orasi se operu i iseku na četvrtine (najbolje u rukavicama jer puštaju tamni sok).
Stavljaju se u veću staklenu teglu, preliju rakijom, dodaju začini i šećer (ili med).
Tegla se dobro zatvori i ostavi na suncu ili toplom mestu 40 dana. S vremena na vreme, teglu treba protresti kako bi se sastojci sjedinili.
Nakon toga, orahovača se procedi kroz gazu i sipa u sterilne staklene boce.
Liker je tada spreman za konzumaciju, ali što duže odstoji – to je ukus bogatiji.
Zašto je dobra:
Orahovača se od davnina koristi kao prirodni digestiv – podstiče varenje, ublažava nadutost i jača apetit. Takođe, smatra se da povoljno deluje na krvnu sliku, naročito zbog visokog sadržaja joda iz mladih oraha. Često se koristi i kao “liker za zdravlje”, konzumira se u malim količinama i obično posle jela.
Zbog bogatog ukusa, prijatne gorčine i mirisa začina, orahovača je posebno popularna tokom jeseni i zime, ali se rado pije i kao letnji aperitiv – rashlađena i u društvu dobre priče.
No Comment! Be the first one.