Evo zašto ne bi trebalo da zagrevate već korišćeno ulje
Da li koristite isto ulje više puta prilikom kuvanja? Otkrijte u nastavku zašto je to veoma loša praksa, koja je uz to i veoma nezdrava.
Toksične supstance
Kada se korišćeno ulje ponovo zagreva, oslobađaju se veće koncentracije raznih toksičnih hemikalija, kao što su aldehidi, koji su povezani sa mnogim zdravstvenim problemima. Oni se uglavnom vezuju za srčana oboljenja i kognitivne probleme kao što su demencija, Alchajmerova i Parkinsonova bolest. Još jedna supstanca koja se oslobađa kada se ulje ponovo zagreje je 4-Hidroksinonenal ili HNE, koji se smatra prilično toksičnim i može ometati funkcije DNK, RNK i proteina.
Trans masti
Prilikom obrade ulja na visokim temperaturama, neke masti se pretvaraju u trans masti, a kada se ovo ulje ponovo zagreje, oslobađaju se još veće količine trans masti, koje su izuzetno loše za celokupno zdravlje. One mogu dovesti do problema kao što su moždani udar, gojaznost, bol u grudima, digestivnih, pa čak i srčanih oboljenja, jer konzumiranje trans masti povećava nivo LDL holesterola u organizmu.
Karcinogeni
Ponovnim zagrevanjem ulja povećava se sadržaj štetnih materija kao što su policiklični aromatični ugljovodonici (PAH) i aldehidi, koji su povezani sa povećanim rizikom od raka i zapaljenskih bolesti.
Zbog svega navedenog potrudite se da uvek koristite sveže ulje kada kuvate i izbegavajte ponovnu upotrebu ili zagrevanje prethodno zagrejanog ulja.
Izvor: Aktivni.si
Naslovna fotografija: RODNAE Productions