Evo zašto nikad nije dosta spanaća u ishrani
Spanać je namirnica koja se lako može primeniti na različite načine u kuhinje i višestruko je korisna za zdravlje. Bogat je vitaminima A, C i K, natrijumom, kalcijumom, magnezijumom, folnom kiselinom i gvožđem, a pored toga sadrži i vlakna važna za varenje i zdravlje sistema za varenje. Koje su tri najbitnije koristi spanaća, saznajte u nastavku.
Jača kosti
Konzumiranje spanaća je brz način da dopunimo nivo mnogih korisnih supstanci u organizmu, a to pre svega utiče na zdravlje kostiju, reporoduktivnih organa i podiže nivo energije. Iako je bogat gvožđem, treba napomenuti da organizam upija samo 10% njega, a to je važno za žene jer, statistički, svaka treća žena ima nedovoljno ove supstance u organizmu.
Dobar je za srce
Spanać je bogat nitratima koji imaju pozitivan efekat na srčano zdravlje. Postoje i istraživanja koja pokazuju da namirnice bogate ovim supstancama mogu da olakšaju efekte srčanog udara.
Štiti oči
U spanaću se nalaze i zeaksantin i lutein, moćni antioksidanti koji su povezani sa dobrim zdravljem očiju. Oni zapravo sprečavaju degeneraciju makule (dela rožnjače) i pojavu katarakte, koji su vodeći uzroci slepila.
Svi znamo priču o Popaju i o tome kako mu mišići ojačaju kad pojede spanać. Da li je i u stvarnosti spanać ovoliko dobar za mišiće? Svakako ne škodi, ali treba još istražiti kako bi se detaljno znalo sve o tome. Mnogi upoređuju njegove sastojke sa onim koje ima kelj, koji je zapravo bogatiji kalcijumom i vitaminom B6 od spanaća, ali ipak sadrži manje gvožđa, magnezijuma i kalijuma. To znači da i jedan i drugi treba da budu deo zdrave ishrane, a evo kako to možete učiniti sa spanaćem.
Kao salata
Sveži spanać može se iskoristiti kao osnova za salatu, a uz njega se mogu kombinovati razne namirnice poput grejpfruta, jabuke, leblebija, paprike, začina, sira itd.
Kao smuti
Spanać je zahvalan da se kombinuje i kao deo smutija jer tako potpomaže efekte vežbanja i fizičke aktivnosti. Možete ga iskombinovati sa 300 ml vode, borovnicama, malinama, grčkim jogurtom, medom i potom dobro izmiksati.
Kao prilog
Ne samo da ide uz voće i povrće, nego ide i uz meso, na primer biftek ili šniclu i krompir. Možete ga blanširati ili dinstati i tako dodat jelu poboljšava apsorpciju gvožđa iz ostalih namirnica.
Izvor: Stylist
Fotografije: Unsplash