FODMAP dijeta: Za sve koji imaju probleme sa nadutošću, bolovima u crevima i viškom gasova
Koliko vam se puta desilo da nakon što pojedete određene namirnice osećate se naduveno i imate čudan osećaj u stomaku? Da li ta neprijatnost utiče na vaše svakodnevne aktivnosti?
Danas vam donosimo detaljan vodič koji će vas naučiti šta je FODMAP način ishrane koji će vam za sva vremena rešiti ove probleme u stomaku.
Ovo je privremeni program ishrane koji se sastoji od veoma malog dela određenih komponenti koje se nalaze u hrani, a koji se zovu FODMAP.
FODMAP je akronim koji je osmislila nutricionistkinja, inače tvorac ovakvog načina ishrane, Su Šepard. A evo šta se krije iza početnih slova ovog akronima.
Fermentisane – znači da su razložene (fermentisane) od strane bakterija u debelom crevu.
Oligosaharidi – oligo znači nekoliko, a saharidi su šećeri, ovi molekuli su napravljeni od individualnih šećera spojenih u jedan lanac.
Disaharaidi – di znači dva. To su šećeri izgrađeni od dva molekula.
Monosaharidi – mono znači jedan, odnosi se na šećere sa samo jednom molekulom šećera.
Polioli – šećerni alkoholi koji ne mogu izazvati pijanstvo.
Dakle, kao što ste već sami zaključili FODMAPS dijeta je ishrana siromašna namirnicama koje sadrže gore navedene supstance.
Namirnice koje možete da jedete za vreme FODMAP dijete
Povrće – Alfalfa klice, bamus, klice pasulja, cvekla, paprike, brokoli, prokelj, muskatna tikva, šargarepa, kukuruz, celer, vlašac, krastavac, čili papričica, patlidžan, endivija, komorač, đumbir, mahune, grašak, kelj, zelena salata, praziluk, masline, bundeva, pastrnak, beli krompir, morske alge, radič, spanać, ljutika, slatki krompir, paradajz, tikvice.
Voće – Avokado, banane, borovnice, dinja, brusnice, višnje, grejpfrut, grožđe, kivi, limun, limeta, liči, mandarine, narandže, nar, maline, rabarbara, jagode, tamarind, papaja.
Proteini – Junetina, piletina, leblebija, sočivo, riba, jaja, jagnjetina, svinjetina, morski plodovi, tofu, ćuretina, tempeh.
Orašasti plodovi – Bademi, kestenje, chia, makadamija, puter od orašastih plodova, kikirki, indijski orasi, pinjoli, semenke bundeve, susam, semenke suncokreta, orasi.
Mlečni proizvodi – Čedar, švajcarski sirevi, parmezan, brie, feta, krem sirevi, mocarela, mleko bez laktoze, grčki jogurt, slatka pavlaka, puter, kefir.
Alternative za mlečne proizvode – Kokosovo mleko, rižino mleko, bademovo mleko, sojino mleko.
Žitarice – Ovas, ovsene pahuljice, kinoa, riža, hleb bez glutena, heljda, kokice, palenta.
Pića – Kafa i čaj bez mleka, sok od narandže, male količine vine, džina, votke i viskija.
Dodaci – Senf, riblji sos, soja sos, sos od ostriga, vuster sos, slatko-kiseli umak, majonez, balzamični ocat, vasabi, rižino i vinsko sirće.
Slatkiši i zaslađivači – Javorov sirup, šećer, stevija, tamna čokolada, sorbe, sladoled.
Ulja i začini – Kad su u pitanju ove namirnice gotovo sve standardne opcije začina, začinskih biljaka i ulja za kuvanje su dopuštene i tu ne treba da previše pazite.
Pre nego što krenete sa ovom dijete, obavezno se posavetujte sa lekarom!