Glavni aduti ulja avokada
Ulje avokada je biljno ulje koje se dobija iz pulpe zrelog ploda stabla iz porodice lovora. Koncentrat je sastojaka korisnih za liniju i zdravlje, a uz to može se koristiti za začinjavanje bezbroj sirovih jela, uključujući salate, glavna jela na bazi ribe ili mesa, te kao alternativa za druga biljna ulja u pripremi obroka. Vrlo je hranljivo zbog bogatstva vitamina, minerala i dobrih masti.
Osim toga, ima antioksidativno dejstvo, što ga čini sjajnim u suzbijanju oksidativnog stresa i sprečavanju čitavog niza bolesti. Kao i kod maslinovog ulja, količina koja se ne sme prekoračiti je jedna kašika po obroku. Zapravo, ulje avokada ima visok energetski sadržaj koji prelazi 800 kalorija na 100 grama. Ostanite sa nama i u nastavku za više detalja…
1. Usporava proces starenja
Ulje avokada posebno je bogato molekulima protiv starenja. Osigurava antioksidanse, uključujući vitamin E, koji se bori protiv prodora slobodnih radikala i odlaže pojavu bora i znakova starenja. Ovo ulje je izvor pantotenske kiseline koja učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata i lipida, te dubinski neguje kožu, pogodujući figuri i zdravlju. Konačno, sadrži znatne količine magnezijuma i kalijuma, dva minerala koja pomažu u sprečavanju nadimanja.
2. Podiže raspoloženje
Antioksidansi kojima je ulje avokada bogato štite ćelije od oksidativnog stresa, uključujući one u mozgu koji su uključeni u proizvodnju neurotransmitera za dobro raspoloženje poput serotonina. Zahvaljujući bogatstvu vitamina B5, poznatog i kao antistresni vitamin, ulje avokada takođe je korisno za podsticanje koncentracije.
3. Pospešuje rad srca
Za ovo je zaslužno bogatstvo polinezasićenih esencijalnih masnih kiselina, uključujući Omega 3, koje smanjuju rizik od visokog holesterola i štite od kardiovaskularnih bolesti. Zahvaljujući prisutnosti vitamina E, ovo ulje je odličan saveznik za cirkulaciju i pritisak.
Izvor: Grazia Italia
Naslovna fotografija: Garreth Paul / Unsplash