• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
mleveno meso
Mleveno meso, foto: Cadalpe / ImageSource / Profimedia

Kada solite mleveno meso? Trenutak dodavanja začina je ključan za ukus

CityMagazine
31.01.2024. 2 min Ishrana

Novi trikovi i saveti su uvek dobrodošli u kuhinji. Evo nekih sa kojima će mlevena govedina biti savršena.

  1. Da li znate koliko je masti u mesu?

Dobro je znati koliko je masnoće dodato nemasnom mesu u mašini za mlevenje mesa. Pravi odnos je važan jer utiče na teksturu i ukus završnog jela.

Takođe zapamtite da se mast pečenjem pretvara u tečnost. Dakle, ako ćete pržiti mleveno meso, a zatim ocediti masnoću, učinite sebi uslugu i kupite posniju mešavinu. Ljubitelji sočnih pljeskavica prirodno će izabrati mlevenu junetinu sa malo više masti.

Savet: neka mesar uvek melje meso ispred vas, tako da ćete biti sigurni šta ste kupili.

  1. Ispravno ponašanje

Svako mora da vodi računa o higijenskom rukovanju mesom.

Pre svega: mleveno meso ne treba ispirati! Ali meso treba držati na hladnom (na 4 stepena Celzijusa) i iskoristiti ga u roku od jednog do dva dana od kupovine. Ako ne možete ili ne nameravate da ga koristite u tom roku odmah ga zamrznite.

Znaci da mleveno meso više nije dobro: kiselo je, jakog mirisa, meso je ljigavo ili lepljivo, ponekad goveđe meso može malo potamniti usled oksidacije, ali ako je spolja porumenelo ili je sivo ili su se pojavile zelene mrlje plave mrlje, definitivno ga bacite.

  1. Da li pravilno odmrzavate meso?

Ako ste u žurbi, možda ćete doći u iskušenje da odmrznete meso u tiganju dok se kuva. Ali postoji dobar razlog zašto to ne bi trebalo da radite: otopljeni kristali leda prekidaju proces smeđivanja i uništavaju ukus.

Najbolji način za odmrzavanje: ostavite meso preko noći u frižideru.

Lazanje, recept koji je najbolje ocenjen na internetu
  1. Postanite majstor za pečenje
    Ako želite da zaista dobijete najviše ukusa, morate pravilno ispeći meso.

‘Pržite dok ne porumeni’ je uputstvo koje ćete obično dobiti u receptu. Procedura je, naravno, jednostavna, meso stavite u tiganj i pržite dovoljno dugo.

Ali ako zaista želite da dobijete najviše ukusa, morate pravilno ispeći meso.

Dobro zagrejte tiganj i tek onda u njega sipajte mleveno meso bez lomljenja. Sačekajte da meso porumeni i postane hrskavo sa jedne strane pre nego što ga okrenete i razbijete varjačom.

Takođe je važno da tiganj nije pretrpana, jer će u tom slučaju voda početi da se akumulira – to će sprečiti proces zapečenosti, a takođe ćete izgubiti ukus.

  1. Začinite u pravo vreme

Ovo značajno utiče na završno jelo. So je više od samo pojačivača ukusa, ona može promeniti strukturu hrane. So može da rastvori određene molekule kao što su šećeri i proteini, što može promeniti ukus, teksturu i izgled.

Zato pljeskavice treba posoliti neposredno pre nego što ih bacite na roštilj ili neposredno pre nego što ih oblikujete. Da biste izbegli reakciju koja meso čini suvim i žilavim. Ako spremate ćufte i druga jela koja zahtevaju mešanje mesa sa ostalim sastojcima, meso možete posoliti i ostaviti da odstoji.

Pečenje u tiganju: soljenje na početku stvara suvo, hrskavije pečeno meso, soljenje na kraju čuva više soka.

Drugačije je sa suvim začinima. Začini kao što su mleveni kim, paprika i čili u prahu daju mnogo više ukusa kada se zagreju u ulju. Pa ih dodajte na početak ili pre dodavanja tečnih sastojaka.

Oznake:

mleveno meso

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Suvi kašalj? Oslobodite ga se ovom hranom
Prethodni

Suvi kašalj? Oslobodite ga se ovom hranom

Spavanje na boku je jedini ispravan položaj koji čuva zdravlje, ali grešku sa jastucima svi pravimo
Sledeći

Spavanje na boku je jedini ispravan položaj koji čuva zdravlje, ali grešku sa jastucima svi pravimo

Sledeći
Spavanje na boku je jedini ispravan položaj koji čuva zdravlje, ali grešku sa jastucima svi pravimo
31.01.2024.

Spavanje na boku je jedini ispravan položaj koji čuva zdravlje, ali grešku sa jastucima svi pravimo

Prethodni
31.01.2024.

Suvi kašalj? Oslobodite ga se ovom hranom

Suvi kašalj? Oslobodite ga se ovom hranom

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine
    hajduk u beogradu
    100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖