Kako da vam paradajz ostane svež duže vreme?
Omiljeno povrće u srpskoj kuhinji zasigurno je paradajz, međutim ni on ne može stajati u frižideru večno. Evo kako da produžite životni vek paradajza.
Izuzetno zdrava namirnica, paradajz, koristi se svakodnevno u domaćinstvima. Od sosa do raznih salata, paradajz je dobrodošao u bilo koji recept.
Naravno, svež paradajz je najukusniji, što nas dovodi do pitanja – kako održati svežinu paradajza što duže?
Kada paradajz donesete kući, trebalo bi da odradite kratak test kako biste proverili u kakvom je stanju. Pri dodiru na paradajz moći ćete da razlikujete zreo i nezreo paradajz. Kada je u pitanju zrelo povrće, pri dodiru će popustiti, a takođe će i zamirisati. Zreo paradajz zahteva da bude iskorišćen što pre, međutim ako odlučite da ga sačuvate za kasnije, u frižideru može idržati do čak dve nedelje.
Ako kući donesete nezreo paradajz koji na pojedinim mestima ima zelenkastu boju, bolje bi bilo da ga ostavite napolju da sazre, jer bi skladištenje u frižideru zaustavilo proces sazrevanja. Ovim savetima čuvate svežinu omiljenog povrća, ali i smanjujete nepotrebno bacanje hrane i samim tim štedite novac.