Kako hranom regulisati holesterol: Ova dijeta vam može pomoći u tome
Postoje dve vrste holesterola – HDL, “dobar” i LDL, “loš”. Kada se osobi dijagnostikuje povišen holesterol, to se obično odnosi na LDL. Tada lekar odlučuje da li će pacijenta podvrgnuti terapiji ili će mu savetovati da promeni ishranu.
Holesterol i ishrana
Ukoliko lekar odluči da promeni ishranu, pacijent će morati da se drži stroge dijete najmanje tri meseca jer se holesterol nalazi u mnogim stvarima koje se svakodnevno konzumiraju.
U ishrani koja ima za cilj smanjenje lošeg holesterola treba potpuno izbaciti masnu hranu, kao i namirnice koje su pune konzervansa, odnosno mesne prerađevine poput salama, viršle, kobasica i pašteta.
Kako sniziti holesterol kroz ishranu?
Takođe je neophodno eliminisati nezdrave ugljene hidrate, što se odnosi na belo brašno u bilo kom obliku, kao što su hleb i testenine. Pored navedenog, ove namirnice treba izbegavati ili barem konzumirati što je manje moguće:
– mlečni proizvodi sa visokim sadržajem masti
– slatka i pavlaka
– punomasni sirevi
– rafinisana ulja (npr. suncokretovo)
– margarin, puter
– žumanca
– crveno meso
– prženu hranu
– iznutrice
– svinjetina i govedina
– svinjska mast
– koža od živinskog mesa.
Ako inače pušite i/ili konzumirate alkohol, svakako bi trebalo da prestanete sa ovim navikama jer nikotin i alkohol izazivaju povišen holesterol.
Šta je dozvoljeno da se konzumira?
Kada se iz ishrane izbaci skoro sve što smo navikli da jedemo svakodnevno, postavlja se pitanje – šta je ostalo?
Iako bi trebalo da odbacite belo brašno, možete dodati zdraviju verziju. Tako beli hleb možete zameniti crnim ili raženim hlebom, a obične testenine integralnim.
Zamenite crveno meso živinom (bez kože) i ribom. Svakako je poželjno da se meso, ali i ostalo, ne prži na ulju, a prilikom prženja potrebno je koristiti minimalnu količinu maslinovog ulja.
Umesto margarina se može koristiti avokado.
U ishranu treba uključiti žitarice, grašak, mahunarke i voće i povrće. Ovsena kaša je dobra za snižavanje LDL holesterola, kao i laneno seme i razni biljni čajevi.
Nedeljni meni sa dozvoljenim namirnicama
Ovako drastičnu promenu u ishrani može biti veoma teško održati, ali najteže od svega je svakako osmišljavanje obroka koji ne sadrže stvari koje utiču na rast holesterola.
U nastavku pogledajte kako izgleda nedeljni jelovnik osobe na dijeti protiv holesterola.
Ponedeljak
Doručak: grčki jogurt sa raženim hlebom
Ručak: kuvana pileća prsa (bez kože), kuvani krompir sa blitvom i belim lukom
Večera: Pirinčani krekeri sa avokadom
Utorak
Doručak: nezaslađene žitarice sa niskim sadržajem masti ili obranim mlekom
Ručak: Hladna salata od integralnih testenina sa tunjevinom i povrćem
Večera: integralni krompir
Sreda
Doručak: Ovsena kaša sa grčkim jogurtom, orašasti plodovi i voće po želji
Ručak: Rižoto sa povrćem i piletinom
Večera: Hladna salata od krompira, luka i prokulica
Četvrtak
Doručak: Kajgana sa spanaćem
Ručak: čorba od pasulja
Večera: Integralni tost i gvakamole namaz
Petak
Doručak: Domaća pašteta od tunjevine i raženi hleb
Ručak: Pasirano povrće i riba na trupu
Večera: Ovsena kaša sa crnom čokoladom, čia semenkama i orašastim plodovima po želji
Subota
Doručak: hleb od celog zrna sa grčkim jogurtom i semenkama za posipanje po želji
Ručak: čorba od sočiva sa grilovanim povrćem po izboru
Večera: voćna salata
Nedelja
Doručak: Ovsena kaša sa jabukama i cimetom
Ručak: pljeskavica od pasulja sa salatom
Večera: Palenta sa grčkim jogurtom
Zaključak: Snižavanje holesterola kroz ishranu nije ni lak ni kratkotrajan proces. Neki će videti rezultate nakon tri meseca, dok će drugima trebati duže. Ali to ne znači da je nemoguće. Ali, ako dijeta ne daje rezultate u određenom vremenskom periodu, obavezno se konsultujte sa lekarom o uzimanju terapije, prenosi n1info.hr.