• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Porcija ovog voća dnevno može smanjiti loš holesterol
Foto: jongjai jongkasemsuk / Panthermedia / Profimedia

Porcija ovog voća dnevno može smanjiti loš holesterol

CityMagazine
14.06.2023. 2 min Zdravlje

Prema istraživanju sprovedenom na Univerzitetima Penn State, Loma Linda, Tufts, UCLA i Wake Forest u Americi, učesnici koji su jeli jedan avokado dnevno tokom šest meseci primetili su smanjenje nivoa lošeg holesterola.

Ovo istraživanje je pokušalo da utvrdi da li konzumacija avokada može pomoći u smanjenju telesne težine, indeksa telesne mase (BMI) i obima struka.

Od 1.000 učesnika sa prekomernom težinom i onih gojaznih, polovina je dobila jedan avokado dnevno, dok je druga polovina ohrabrena da nastavi sa normalnom ishranom. Iako ispitivanje nije otkrilo da redovna konzumacija avokada ima uticaj na abdominalnu masnoću, masnoću jetre i obim struka, uočene su razlike u nižim nivoima LDL holesterola.

Prednosti za zdravlje srca

Poznato je da telo proizvodi dve vrste holesterola – lipoprotein visoke gustine (HDL) i lipoprotein niske gustine (LDL). HDL je poznat kao “dobar” holesterol i može vam pomoći da se rešite “lošeg” LDL holesterola u krvi, koji se može nakupiti u vašim arterijama.

Prema Američkom udruženju za srce, ishrana bogata zasićenim i trans mastima može povećati LDL holesterol, što povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Međutim, iako je avokado poznat po tome što ima veći sadržaj masti – 29 grama masti u jednom voću – popularan je kao bogat izvor mononezasićenih masti. Mononezasićene masti pomažu u smanjenju nivoa LDL holesterola, što zauzvrat smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Drugo istraživanje objavljeno u Journal of the American Heart Association otkrilo je da je veći unos avokada povezan sa manjim rizikom od kardiovaskularnih i koronarnih bolesti srca – posebno kada se zameni drugim namirnicama koje sadrže masti.

Kalorije koje ne debljaju

Iako ispitivanje nije rezultiralo razlikom u masnom tkivu stomaka i obimu struka, dnevna konzumacija avokada takođe nije dovela do dodatnog povećanja telesne težine – uprkos tome što je avokado gust kalorijama.

“To je pozitivna stvar jer konzumiranje dodatnih kalorija iz avokada ne utiče na telesnu težinu ili masnoće u stomaku, a blago snižava ukupan i LDL holesterol”, rekla je Džoan Sabate, profesorka u Školi javnog zdravlja Univerziteta Loma Linda.

Iako jedan avokado ima 322 kalorije, on je takođe bogat vlaknima, sa 13 grama u samo jednom voću. Avokado sadrži rastvorljiva vlakna, vrstu vlakana za koju se zna da apsorbuje holesterol u krvotoku i izbacuje ga.

“Konzumiranje najmanje 30 grama vlakana dnevno takođe može pomoći u kontroli težine, smanjenju krvnog pritiska i poboljšanju nivoa insulina u vašem telu. Istraživači su takođe zaključili da se za one koji su jeli jedan avokado dnevno kvalitet ishrane značajno poboljšan. Ovo je važno jer znamo da je kvalitetnija ishrana povezana sa manjim rizikom od nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2 i neke vrste raka”, rekla je Kristina Petersen, docent nutricionističkih nauka, prenosi ordinacija.hr.

Oznake:

avokadoholesterol

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Ulje na kom ste pržili hranu, moguće je iskoristiti ponovo, a evo i kako
Prethodni

Ulje na kom ste pržili hranu, moguće je iskoristiti ponovo, a evo i kako

Farmaceut upozorava na simptom dijabetesa za koji neki misle da je posledica vrućine
Sledeći

Farmaceut upozorava na simptom dijabetesa za koji neki misle da je posledica vrućine

Sledeći
Farmaceut upozorava na simptom dijabetesa za koji neki misle da je posledica vrućine
14.06.2023.

Farmaceut upozorava na simptom dijabetesa za koji neki misle da je posledica vrućine

Prethodni
13.06.2023.

Ulje na kom ste pržili hranu, moguće je iskoristiti ponovo, a evo i kako

Ulje na kom ste pržili hranu, moguće je iskoristiti ponovo, a evo i kako

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Jakov Jozinović
    Ovo je glavno pitanje koje su postavljali ljudi iz Beograda ovih dana, i kakve veze sa tim ima Jakov Jozinović
    CityMagazine
    predator divljina
    Specijalna projekcija filma „Predator: Divljina“ 5. novembra
    CityMagazine
    Crna svadba
    Pogledali smo drugu sezonu serije “Crna svadba” i dobili smo sve, sem onoga što smo želeli
    CityMagazine
    superpaun
    Indie rock bend Superpaun objavio album prvenac „Ti si heroj“: Pravedni borac protiv nepravedne svakodnevice
    CityMagazine
    hbo max novembar
    Novembar na HBO MAX: Erotika, komedije i kuvanje
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖