Karfiol ili brokoli: Koja je zdravija opcija?
Brokoli i karfiol su krstasto povrće. Oba su ukusna za jelo, bilo pečena, bilo kuvana. Ali šta je zdravije? Ispitajmo činjenice.
Prednosti brokolija za zdravlje
Dr Vil Kol, tvorac ketotarijanske ishrane, kaže nam da je povrće poput brokolija posebno hranljivo jer sadrži vitamine i hranjive sastojke koji „pomažu u jačanju zdravlja srca, borbi protiv raka i rebalansiranju šećera u krvi“. Ono je takođe niskokalorično i sa visokim sadržajem vlakana. I dok drugo povrće nema u sebi toliko belančevina poput mesa, brokoli sadrži iznenađujuću količinu.
Druge zdravstvene prednosti:
1. Smanjuje nivo holesterola
2. Pomaže zdravlje očiju
3. Doprinosi zdravlju kostiju
Prednosti karfiola za zdravlje
Prema rečima sertifikovane dijetetičarke i nutricionistkinje Ejmi Šapiro, karfiol je bogat vitaminom C, vitaminom K, kalcijumom, folnom kiselinom, kalijumom i vlaknima. „Karfiol takođe sadrži fitonutrijente“, kaže Šapiro, „koji imaju svojstva za jačanje imuniteta, protiv starenja i protiv raka.“
Druge zdravstvene prednosti:
1. Odličan izvor antioksidanasa
2. Može pomoći u mršavljenju
Pa, šta je zdravije?
Brokoli, koji je hranljiviji, sa impresivnom količinom kalcijuma, vitamina K i vlakana. Ipak, obe vrste povrća imaju malo kalorija i sadrže hranljive sastojke poput folata, mangana, proteina i drugih vitamina. Takođe su uklapaju u mnoge obroke i zaista bi trebalo da budu deo svake zdrave ishrane. Ali, ako baš moramo da izdvojimo pobednika, to bi bio brokoli.
Izvor: PureWow
Fotografije: Pixabay/Unsplash