Keto dijeta: Stručnjaci upozoravaju na opasnost
Keto dijeta, ishrana sa niskim udelom ugljenih hidrata i visokim udelom masti može da se dovede u vezu sa povećanim vrednostima “lošeg” holesterola i udvostruči rizik od kardiovaskularnih tegoba poput: blokiranih arterija, srčanih udara i moždanih udara, prema novom istraživanju koje je za CNN obrazložila autorka studije dr Julija Itan sa Klinike za program prevencije „Zdravo srce” bolnice „St. Paul” u Vankuveru.
Kristofer Gardner, profesor medicine u Istraživačkom centru za prevenciju Univerziteta Stanford koji je sproveo klinička ispitivanja na keto dijeti, a nije bio uključen u ovo istraživanje, je rekao:
„Ova studija daje važan doprinos naučnoj literaturi i sugeriše da štete nadmašuju prednosti. Povišeni LDL holesterol ne sme se odbaciti kao zanemariva nuspojava ishrane sa malim kalorijskim unosom ili keto ishrane.
Ukazao je na veći rizik od kardiovaskularnih problema kod osoba s višim novom ketona u krvi, u poređenju sa onima na standardnom režimu ishrane.
U studiji su naučnici definisali dijetu s niskim udelom ugljenih hidrata kao ishranu u kojoj 45 % ukupnih dnevnih kalorija potiče iz masti, a 25 % iz ugljenih hidrata.
Pacijenti se obraćaju s teškom hiperholesterolemijom
Studija, koja nije imala naučnu recenziju, predstavljena je na godišnjem zasedanju naučnika Američkog koledža kardiologije i Svetskog kongresa kardiologa.
Iatan je napomenula:
„Istraživanje smo sproveli zato što smo uvideli da su pacijenti u našoj kardiovaskularnoj klinici za prevenciju imali tešku hiperholesterolemiju nakon ove ishrane. To nas je dovelo da se zapitamo o vezi dijete s niskim udelom ugljenih hidrata i visokim udelom masti i nivoa lipida i kardiovaskularnih bolesti. Postoje ograničeni podaci o ovoj vezi.
Naime, hiperholesterolemija ili visoki holesterol povećava rizik osobe za srčani udar ili druge kardiovaskularne tegobe.
Naučnici su uporedili ishranu 305 ljudi koji su jeli hranu s visokim udelom masnoća i niskim udelom ugljenih hidrata sa oko 1.200 ljudi koji su imali standardnu ishranu, koristeći zdravstvene podatke ispitanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koje su obuhvatile period od najmanje 10 godina.
Otkrili su da su ljudi na keto ishrani imali viši udeo lipoproteina niske gustine, poznatih kao LDL holesterol i apolipoprotein B.
Apolipoprotein B je protein koji prekriva proteine LDL holesterola i može da budebolji pokazatelj predstojeće srčane bolesti od povišenog holesterola LDL holesterola.
Više nego dva puta veći rizik od pojave velikih kardiovaskularnih događaja
Naučnici su takođe primetili da je u ukupnom unosu masnoća u keto ishrani udeo zasićenih masti bio veći i da su dvostruko više konzumirane životinjske masnoće (33 %) u poređenju sa onima u kontrolnoj grupi (16 %):
„Nakon proseka od 11.8 godina praćenja i nakon uzimanja u obzir i druge faktore rizika za srčane bolesti, poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska, gojaznosti i pušenja, ljudi na keto ishrani imali su više nego dva puta veći rizik od pojave velikih kardiovaskularnih tegoba, poput: začepljenja arterija koje je trebalo otvoriti postavljanjem stentova, srčanog udara, moždanog udara i periferne arterijske bolesti.
Naučnici su naveli da njihova studija može da pokaže samo povezanost između ishrane i povećanog rizika za velike srčane bolesti, a ne i uzročno-posledične veze, ali otkriće je vredno daljeg proučavanja.
Izvor: krenizdravo.dnevnik.hr