Koje povrće je najhranljivije?
Ako imate želju da se hranite zdravije, ne sumnjamo da već znate da je za postizanje tog cilja neophodno da jedete što više povrća. Postavlje se pitanje, međutim, koje vrste povrća su najbogatije vitaminima i mineralima, a istovremeno imaju i dovoljno nisku energetsku vrednost da bi vam pomogle da smršate?
Naš savet je da redovno konzumirate sledeće namirnice, kako zbog njihovog ukusa, tako i zbog činjenice da su veoma zdrave.
Spanać
Ovo zeleno lisnato povrće je prava riznica hranljivih materija. Spanać ima visok sadržaj vitamina A i K, a bogat je i vlaknima. On je dobar za varenje, srce i imunitet, a neke studije su otkrile i da možda pomaže u prevenciji raka.
Šargarepa
Pored velike količine vitamina A, šargarepa sadrži i druge hranljive materije kao što su kalijum i vitamini C i K. One su veoma važne za zdravlje očiju, ali i za poboljšanje imuniteta.
Prokelj
Ovo zimsko povrće je jedna od najzdravijih namirnica uopšte. Sadrži puno antioksidanata, koji jačaju imuni sistem i održavaju zdravlje ćelija. Prokelj je takođe bogat vlaknima, magnezijumom, kalijumom i vitaminima A, C, K i B9.
Brokoli
Još jedno izuzetno hranljivo povrće je nesumnjivo brokoli. U sebi ima vitamine K, C i B9, kao i kalijum i mangan. Prema nekim istraživanjima, redovno konzumiranje ove namirnice smanjuje rizik dobijanja raka.
Beli luk
Naše bake su oduvek govorile da je beli luk prirodni antibiotik. Mada je ova tvrdnja preterana, u njoj se ipak krije zrno istine. Beli luk zaista jača imuni sistem, a ujedno i blagotvorno utiče na nivo šećera u krvi, što ga čini idealnom namirnicom za dijabetičare.
Špargle
Iskoristite proleće i što više konzumirajte špargle. Ova ukusna namirnica bogata je vitaminima B9 i K, selenom i mnogim antioksidantima. Špargle su naročito dobre za zdravlje jetre i bubrega, a preporučuju se i trudnicama.
Izvor: Aktivni.si
Naslovna fotografija: LubosHouska