• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Koje ulje je najbolje za kuvanje?

Koje ulje je najbolje za kuvanje?

Milica Arsić
22.06.2022. 2 min IshranaZdravlje

Ekstra devičansko, maslinovo, suncokretovo, od repice ili kikirikija? Ukoliko se pitate koje od pomenutih je najbolje za pripremu hrane, otkrićemo vam kako ih koriste vrhunski kuvari…

Odgovor na večitu dilemu možemo pronaći u knjizi Samina Nosrata Salt, Fat, Acid, Heat: The first step in choosing a fat is to identify the primary role it will play in a dish. Prvo pitanje koje se nameće jeste da li ulje koristite za dodavanje ukusa ili teksture, ili za začinjavanje jela. Ako primenjujete zagrevanje, drugo pitanje je, naravno, temperatura. Kao što Nik Šarma navodi u The Flavor Equation: „Poznavanje temperature na kojoj mast ili ulje počinje da dimi, pokazuje kolikoj toploti može biti izloženo bez uticaja na ukus i da li je primenljivo na visokoj temperaturi kao u slučaju prženja”.

Ravinder Bogal, vlasnik jednog restorana u Londonu, predlaže da se posmatra i kulturološki aspekt, te se on služi kokosovim uljem za indijske i azijske recepte, uljem repice ili kikirikija za prženje i maslinovim uljem za italijanska i mediteranska jela. Lagano maslinovo ulje je „veoma svestrano“, dodaje Jun Tanaka, takođe šef kuhinje u Londonu, koji ga koristi za sotiranje, roštiljanje i pečenje: „To je rafinisano ulje, pa ima višu tačku dimljenja od drugih maslinovih ulja”. Tanaka zadržava kvalitetne, ekstra devičanske proizvode za prelive za povrće, ribu i meso na žaru.

U međuvremenu, Tom Hant, iz lista Guardian, koristi ekstra devičansko maslinovo ulje „za većinu stvariˮ. Slično razmišlja i Hose Pizaro, koji koristi ovo ulje „90-95% vremenaˮ. Kuvar, čija je poslednja knjiga The Spanish Home Kitchen, poručuje: „To je jedino maslinovo ulje koje moja mama ima u svojoj kući, što znači da ga ima u friteziˮ. Ipak, Tom Hant naglašava važnost tačke dimljenja. „Za ekstra devičansko maslinovo ulje je negde između 180-200ºC”, kaže on, koji, kada se peče ili prži iznad 180ºC, preporučuje korišćenje organskog kokosovog ili ulja repice. „Međutim, ne bih koristio neorgansko repičino ulje, zbog pesticida koji se koriste”.

Za kraj, prenosimo i reči Pizara: „Volim svoje maslinovo ulje zabibereno i zeleno, jer sam odrastao s tim. Međutim, za neke je to previše moćno, zbog čega ponekad koristim suncokretovo ulje”. Imajte na umu, rat u Ukrajini doveo je do pada izvoza suncokretovog ulja, uz vesti o nestašici i rastu cena. Dakle, za sada možete poslušati Tanaku, koji umesto toga bira ulje semenki grožđa. Također ga koristi u mnogim prelivima: „Ima čist, neutralan ukus, a idealan je i za pečene obroke”.

U međuvremenu, kada je u pitanju duboko prženje, Tanaka smatra da je biljno ulje najbolje. „Ovo je mešavina različitih ulja i neutralnog je ukusa, tako da ga možete koristiti za prženje”, kaže on. „Ima visoku tačku dimljenja, može da se koristi više puta i dobro je uložen novac”. Najbolje je za pripremu u obroka fritezi, složićete se.

Izvor: The Guardian

Naslovna fotografija: Gareth Hubbard / Unsplash

Oznake:

kuvarinajboljepriprema hraneulje

Podeli

Zaprati Autor

Milica Arsić

Ostali članci

Da li ste helikopter roditelj? Rešite test i saznajte
Prethodni

Da li ste helikopter roditelj? Rešite test i saznajte

Lakše do letnje romanse uz nove korisne opcije na Tinderu
Sledeći

Lakše do letnje romanse uz nove korisne opcije na Tinderu

Sledeći
Lakše do letnje romanse uz nove korisne opcije na Tinderu
22.06.2022.

Lakše do letnje romanse uz nove korisne opcije na Tinderu

Prethodni
22.06.2022.

Da li ste helikopter roditelj? Rešite test i saznajte

Da li ste helikopter roditelj? Rešite test i saznajte

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Supermen
    Gledao sam novog Supermena, i postoji jedan detalj koji se Srbima možda neće dopasti
    Miloš Dašić
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    CityMagazine
    Tymock
    DA SE P(L)OČASTIMO: Poezija je rokenrol, a Tymock ima jedno od najoriginalnijih izdanja godine
    Miloš Dašić
    festival
    Da li se ovo prvi put dešava kod nas: Festival u Srbiji je otkazao izvođača, a fanovi su se zbog toga zapravo obradovali
    CityMagazine
    Exit
    Himna studentskih protesta čuće se večeras na otvaranju Exita: Najpopularnija pesma u Srbiji otvara festival
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖