• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Koje ulje je najbolje za kuvanje?

Milica Arsić
22.06.2022. 2 Mins Read IshranaZdravlje

Ekstra devičansko, maslinovo, suncokretovo, od repice ili kikirikija? Ukoliko se pitate koje od pomenutih je najbolje za pripremu hrane, otkrićemo vam kako ih koriste vrhunski kuvari…

Odgovor na večitu dilemu možemo pronaći u knjizi Samina Nosrata Salt, Fat, Acid, Heat: The first step in choosing a fat is to identify the primary role it will play in a dish. Prvo pitanje koje se nameće jeste da li ulje koristite za dodavanje ukusa ili teksture, ili za začinjavanje jela. Ako primenjujete zagrevanje, drugo pitanje je, naravno, temperatura. Kao što Nik Šarma navodi u The Flavor Equation: „Poznavanje temperature na kojoj mast ili ulje počinje da dimi, pokazuje kolikoj toploti može biti izloženo bez uticaja na ukus i da li je primenljivo na visokoj temperaturi kao u slučaju prženja”.

Ravinder Bogal, vlasnik jednog restorana u Londonu, predlaže da se posmatra i kulturološki aspekt, te se on služi kokosovim uljem za indijske i azijske recepte, uljem repice ili kikirikija za prženje i maslinovim uljem za italijanska i mediteranska jela. Lagano maslinovo ulje je „veoma svestrano“, dodaje Jun Tanaka, takođe šef kuhinje u Londonu, koji ga koristi za sotiranje, roštiljanje i pečenje: „To je rafinisano ulje, pa ima višu tačku dimljenja od drugih maslinovih ulja”. Tanaka zadržava kvalitetne, ekstra devičanske proizvode za prelive za povrće, ribu i meso na žaru.

Povezani članci

Otkriveno zašto se gojimo nakon dijete: Krive su bakterije

Da li znate šta je pasivno kuvanje koje štedi energiju?

U međuvremenu, Tom Hant, iz lista Guardian, koristi ekstra devičansko maslinovo ulje „za većinu stvariˮ. Slično razmišlja i Hose Pizaro, koji koristi ovo ulje „90-95% vremenaˮ. Kuvar, čija je poslednja knjiga The Spanish Home Kitchen, poručuje: „To je jedino maslinovo ulje koje moja mama ima u svojoj kući, što znači da ga ima u friteziˮ. Ipak, Tom Hant naglašava važnost tačke dimljenja. „Za ekstra devičansko maslinovo ulje je negde između 180-200ºC”, kaže on, koji, kada se peče ili prži iznad 180ºC, preporučuje korišćenje organskog kokosovog ili ulja repice. „Međutim, ne bih koristio neorgansko repičino ulje, zbog pesticida koji se koriste”.

Za kraj, prenosimo i reči Pizara: „Volim svoje maslinovo ulje zabibereno i zeleno, jer sam odrastao s tim. Međutim, za neke je to previše moćno, zbog čega ponekad koristim suncokretovo ulje”. Imajte na umu, rat u Ukrajini doveo je do pada izvoza suncokretovog ulja, uz vesti o nestašici i rastu cena. Dakle, za sada možete poslušati Tanaku, koji umesto toga bira ulje semenki grožđa. Također ga koristi u mnogim prelivima: „Ima čist, neutralan ukus, a idealan je i za pečene obroke”.

U međuvremenu, kada je u pitanju duboko prženje, Tanaka smatra da je biljno ulje najbolje. „Ovo je mešavina različitih ulja i neutralnog je ukusa, tako da ga možete koristiti za prženje”, kaže on. „Ima visoku tačku dimljenja, može da se koristi više puta i dobro je uložen novac”. Najbolje je za pripremu u obroka fritezi, složićete se.

Izvor: The Guardian

Naslovna fotografija: Gareth Hubbard / Unsplash

Tags:

kuvarinajboljepriprema hraneulje

Povezani članci

5 vrsta namirnica koje treba izbegavati kako biste očuvali pamćenje i fokus

Zdravi napici koji pomažu u regulisanju hormona na prirodan način: Svaka žena treba da zna za ovaj prirodni lek!

Share Article

Follow Me Written By

Milica Arsić

Ostali članci

Previous

Da li ste helikopter roditelj? Rešite test i saznajte

Next

Lakše do letnje romanse uz nove korisne opcije na Tinderu

Next
22.06.2022.

Lakše do letnje romanse uz nove korisne opcije na Tinderu

Previews
22.06.2022.

Da li ste helikopter roditelj? Rešite test i saznajte

Najnovije

Najveću britansku zvezdu jedni slave, drugi pljuju, a mi na Balkanu ga poredimo sa ovdašnjom velikom turbo folk zvezdom
CityMagazine
Nikola Kojo potkačio RTS: „Ne bih da uđem u sferu politike…“
CityMagazine
Ova pesma je zamalo završila kao naš predstavnik na Evroviziji, a masna je krađa velikog hevi metal hita
CityMagazine
Meni dan miriše na Pako Raban: da li se sećate domaće pesme koja odaje poštovanje preminulom dizajneru
CityMagazine
Pesma našeg kandidata za odlazak na Evroviziju već postala hit u Hrvatskoj
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖