Koji je najbolji način za odmrzavanje mesa i smemo li ga nakon toga ponovo zamrznuti?
Poznato je da se sveže meso brzo kvari i da je najsigurnija metoda čuvanja mesa zamrzavanje. Međutim, da li možemo zamrznuti meso više puta?
Zamrzivač pomaže u očuvanju mesa, a zamrzavanje na temperaturi ispod -18 stepeni nekoliko dana može pomoći i u smanjeju rizika od pojedinih bolesti koje se prenose hranom, kao što je teskoplazmoza.
U određenim slučajevima može se desiti da ipak ne ikoristite odleđeno meso, pa odlučite da ga vratite u frižider. U ovom slučaju, ponovno zamrzavanje mesa bezbedno je samo ako je odmrznuto meso čuvano u frižideru od prvog vađenja iz zamrzivača.
Iako postepeno odmrzavanje u frižideru nije jedini način odmrzavanja, ipak je najsigurniji.
Po pravilu, meso možete ponovo zamrznuti ukoliko:
- se pravilno čuva u frižideru dok se odmrzava,
- se ponovo zamrzava u roku od 3-4 dana,
- ne ostavla van frižidera duže od dva sata,
- nije provelo više od jednog sata na temperaturi iznad 32 stepena.
Efekti odmrzavanja i ponovnog zamrzavanja mesa
Ponovno zamrzavanje mesa može se obaviti bez posebnih posledica, međutim može oštetiti kvalitet mesa.
Recimo, konstantno zamrzavanje i odmrzavanje mesa može izazvati promenu boje i mirisa, gubitak vlage i povećanu oksidaciju masti i proteina.
Oksidacija je proces u kome se elektroni prenose sa jednog atoma na drugi. Kada dođe do oksidacije u mesu, može doći do značajnog pogoršanja kvaliteta.
Neretko sposobnost da zadrži vlagu u mesu, može utiictai na njegovu mekoću i sočnost.
Koji je ajbolji način za odmrzavanje mesa?
Za najbolje rezultate nakon ponovnog zamrzavanja mesa, trebalo bi da potpuno odmrznete meso pre kuvanja.
Postoje različite metode pomoću kojih možete bezbedno odmrznuti meso.
Odmrzavanje u frižideru
Odmrzavanjje može trajati od 1 do 7 dana, u zavisnosti od veličine komada. Nakon odmrzavanja, mesto treba pripremiti ili skuvati u roku od tri dana.
Odmrzavanje u hladnoj vodi
Brza metoda odmrzavanja koja uključuje stavljanje mesa u plastičnu kesu, a zatim držanje pod mlazom hladne vode. Ovako odmrznuto meso treba odmah kuvati.
Odrmzavanje u mikrotalasnoj
Hranu odmrznutu u mikrotalasnoj treba odmah kuvati, jer proces odmrzavanja na ovaj način može značajno podići temperaturu pojedinih delova mesa, centarzdravlja.hr.