• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Svinjetina
Svinjetina, foto: Senserini Lucrezia / ImageSource / Profimedia

Koliko je svinjetina zaista loša po zdravlje: Ovde je sve što treba da znate

CityMagazine
26.12.2025. 3 min Ishrana

U vreme praznika, kada se na trpezama tradicionalno nalazi više mesa nego inače, svinjetina se često nameće kao jedan od glavnih izbora. Iako važi za kontroverznu namirnicu, uz pravi odabir i pripremu, može imati svoje mesto i u uravnoteženoj ishrani.

Svinjetina sadrži niz važnih nutrijenata – od proteina i vitamina B grupe do holina i gvožđa. Kada se biraju nemasni komadi i pravilno pripremaju, može biti deo uravnotežene i nutritivno bogate ishrane, čak i u periodima kada se meso jede češće nego inače, poput praznika.

Svinjetina je razlog zbog kog obožavamo roštilj, pečenje i šnicle. U kombinacijama poput kobasica ili suvih šljiva umotanih u slaninu, ona je nezaobilazan deo party zalogaja.

Ovo dobro poznato crveno meso ujedno je i najčešće konzumirano meso na svetu.

Ipak, svinjetina je često u centru rasprava i važi za jednu od najkontroverznijih namirnica.

Dok je neki izbegavaju iz verskih, kulturnih ili zdravstvenih razloga, drugi teško odolevaju svemu što je umotano u slaninu.

U nastavku Eating Well piše kakav efekat svinjetina ima na zdravlje i kada može biti deo uravnotežene ishrane.

@city_magazine

Internet je ovih dana izgoreo zbog jedne stvari: pice sa ćevapima. Posetili smo restoran Maksilijan u Golf naselju i proverili da li je ovo kulinarski greh ili mala gastronomska genijalnost. #pizza #ćevapi #food #foodtiktok

♬ original sound – CITY MAGAZINE – CITY MAGAZINE

Može biti deo ishrane zdrave za srce

Određeni komadi svinjetine dobili su sertifikat American Heart Association Heart-Check, među njima svinjski file i pečenje od svinjskog buta bez kostiju.

To znači da je reč o izuzetno nemasnom mesu koje sadrži manje od 5 grama masti, do 2 grama zasićenih masti, najviše 95 miligrama holesterola i do 480 miligrama natrijuma po porciji, uz najmanje 10 odsto preporučenog dnevnog unosa proteina.

Može pomoći da jedete više povrća

Većina ljudi ne unosi dovoljno voća i povrća. Dobra vest je da se svinjetina lako kombinuje sa biljnim namirnicama – od salata sa rukolom, kruškama i plavim sirom, do činija sa pirinčem, ananasom, pasuljem i lukom. Ovakve kombinacije doprinose većem unosu proteina, vitamina, minerala i fitonutrijenata.

Tri načina za pečenje najhrskavije slaninice: Ovo je najbrža i najurednija metoda

Nutritivne vrednosti svinjetine

Porcija od 85 grama pečene svinjetine (bez vidljive masnoće) sadrži:

171 kaloriju

0 g ugljenih hidrata

23 g proteina

8 g masti

3 g zasićenih masti

47 mg natrijuma

303 mg kalijuma

55 mg holina

Mogući nedostaci

Iako svinjetina može biti nutritivno vredna namirnica, postoje i određeni rizici, naročito ako se konzumira često ili nepravilno priprema.

Rizik od trovanja hranom

U zemljama sa visokom potrošnjom svinjetine postoji rizik od trihineloze – infekcije parazitom koji se nalazi u nedovoljno termički obrađenom mesu. Iako je danas taj rizik nizak kod industrijski uzgajane svinjetine, pravilna termička obrada je ključna. Preporučuje se da unutrašnja temperatura mesa dostigne oko 63°C, uz kratko odmaranje pre serviranja.

Povećan rizik za srce

Problem često ne leži u samom mesu, već u visoko prerađenim proizvodima poput slanine, kobasica i viršli, koji sadrže mnogo zasićenih masti i soli. Redovna konzumacija takvih proizvoda može povećati rizik od povišenog holesterola, visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti.

Kako birati i pripremati svinjetinu


Birajte nemasne komade

Najbolji izbor su:

svinjski file

krmenadla od buta

pečenje od buta

mlevena svinjetina sa 96% nemasnog mesa

Uklonite vidljivu masnoću

Bez obzira na komad koji koristite, odstranjivanje vidljive masnoće smanjuje unos kalorija i masti, naročito kod masnijih delova poput plećke.

Nutricionistkinja otkrila koje pečenje je najbolji izbor: “Svi misle da masno meso ima više holesterola, zapravo je obrnuto”

Zdravstvene prednosti svinjetine


Kvalitetan izvor proteina

Porcija od 85 grama sadrži oko 23 grama visokokvalitetnih proteina, koji doprinose očuvanju mišićne mase, sitosti, imunološkoj funkciji i nivou energije.

Bogata holinom i vitaminima B grupe

Holin je posebno važan tokom trudnoće jer doprinosi razvoju mozga i kičmene moždine kod beba. Svinjetina je i dobar izvor vitamina B1, B6 i B12, koji igraju važnu ulogu u proizvodnji energije i funkcionisanju nervnog sistema.

@city_magazine

City Magazine deli 9 majica! 🎁 Ove majice nisu obične – imaju poruku kojom želimo da završimo ovu godinu. I ti možeš da budeš jedan od srećnih dobitnika! 😎👕 Kako da učestvuješ? 1️⃣ Zaprati naš kanal 2️⃣ U komentar taguj 2 prijatelja i pozovi ih da nas zaprate 👫 3️⃣ Lajkuj ovu objavu ❤️ ⚡ Dobitnici se izvlače 30.12. u 11h, a njihova imena objavljujemo u 12h na sajtu CityMagazine.rs, ali i na našim kanalima. Ne čekaj – zgrabi šansu i stavi tačku na 2025. sa stilom! ✨ #citybeauty #citymagazine #giveaway

♬ original sound – CITY MAGAZINE

Oznake:

svinjetina

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

štikle
Prethodni

Da li je tačno da nošenje štikli menja oblik stopala?

Prethodni
25.12.2025.

Da li je tačno da nošenje štikli menja oblik stopala?

štikle

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    "Ko ne ume da razume, evo ide siže": Hit iz 90-ih, iz kog su izbačeni političari, a ostao je Berček, koji ako ne znate, propuštate mnogo
    “Ko ne ume da razume, evo ide siže”: Hit iz 90-ih, iz kog su izbačeni političari, a ostao je Berček, koji ako ne znate, propuštate mnogo
    CityMagazine
    Božić
    Ceo svet svakog Božića sluša ovu pesmu koju u Srbiji niko nije čuo: Potvrda da ljudskost opstaje
    CityMagazine
    porodica po ugovoru
    Brendan Frejzer u filmu „Porodica po ugovoru” od 15. januara u bioskopima
    CityMagazine
    "Sakati bog", završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    “Sakati bog”, završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    Filip Milosavljević
    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖