• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Koliko su kokice dobre za zdravlje i kako da ih pripremate?
Fotografija: Shutterstock

Koliko su kokice dobre za zdravlje i kako da ih pripremate?

CityMagazine
14.03.2023. 3 min Ishrana

Kukuruz je nakon pšenice druga najrasprostranjenija žitarica, a jedina čija su zrna jestiva i pre nego sazru, pa nezrela mogu da se koriste kao povrće. Pored toga, postoji oko 300 vrsta kukuruza (kukuruz kokičar, kukuruz šećerac itd.). Od mnogobrojnih jela koja mogu da se pripreme od raznih vrsta kukuruza možda su najpoznatije omiljene nam kokice.

Teško je poverovati da ovako ukusna užina može da bude zdrav obrok, kada su u ponudi gotove kombinacije kokica obogaćene raznoraznim slatkim ili slanim ukusima, a koje kokice dovode na loš glas.

Na primer, dodatak ulja smanjuje njihovu hranljivu vrednost, pritom povećavajući broj kalorija koje se unose.

Kokice i zdravlje – nutritivna vrednost

Kokice ipak predstavljaju savršenu užinu, jer šalju mozgu signal sitosti, pa se sledeći obrok dosta odlaže. Predstavljaju i jedine grickalice koje sadrže 100 % neobrađeno integralno zrno, pa samo jedna porcija kokica može da zadovolji čak 70 % dnevne potrebe za celovitim žitaricama.

Ostala zrna se prerađuju i mešaju s drugim sastojcima i, iako se žitarice nazivaju „integralnim”, one to u stvari nisu jer se samo 51 % njihove težine sastoji od istih.

Najveći deo kokica, čak 78 %, čine ugljeni hidrati, ali složeni koji su najkvalitetniji izvor energije za naš organizam. Ostali sastojci u kokicama su proteini, masti i vlakna. Od vitamina sadrže vitamine B grupe, a od minerala imaju dobar izvor kalijuma, fosfora i magnezijuma. U manjim tragovima ima i gvožđa, kalcijuma, natrijuma, te cinka.

Kukuruz kokičar

Kukuruz kokičar je jedina vrsta kukuruza koja “puca” i tako stvara omiljene grickalice. Ovu vrstu kukuruza su gajili Indijanci u Južnoj i Severnoj Americi. Prenošenjem i širenjem kukuruza širom sveta povećava se i proizvodnja kokičara.

Upotreba ove vrste kukuruza postala je komercijalna pre više od 100 godina, a popularnost i njegova potrošnja naglo su se povećale 1940. godine.

Kukuruz kokičar ima ekstremno tvrda zrna, a sastoji se od endosperma, klice i perikarpa. Perikarp je čvrsta opna oko zrna koja je važan faktor u kvalitetu procesa pretvaranja kukuruza u kokice, tzv. kokanja. No, klica je ta koja najviše doprinosi fenomenu kokanja.

Raspucavanje zrna događa se kada je temperatura unutar zrna oko 177 °C, pri čemu zagrijana voda u zrnu prelazi u paru koja stvara pritisak od oko 2.5 t/cm3, zbog čega dolazi do proširenja i pucanja zrna.

Dobra i loša strana omiljenih grickalica

Dok su s jedne strane kokice dobre zbog antioksidanasa, s druge strane pripremljene na ulju imaju veliku kalorijsku vrednost i tako pripremljene gube zdrave sastojke.

Naučnici sa Univerziteta Skranton u Pensilvaniji tvrde da kokice sadrže više antioksidanasa od voća i povrća. Ističu da jedna porcija kokica ima oko 300 mg antioksidanasa, što je gotovo dvostruko više od 160 mg koliko sadrži porcija bilo kojeg voća.

Koncentrat antioksidansa kokice imaju u sebi jer sadrže samo 4 % vode, dok u pojedinim vrstama voća i povrća taj procenat dostiže 90. Pritom, upravo se u hrskavoj opni kokice nalazi najveća doza antioksidanasa i vlakana.

Profesor hemije dr Džo Vajnson sa spomenutog univerziteta u svojim istraživanjima navodi da zbog dodate masnoće kao što je ulje energetska vrednost kokica raste, a količina zaštitnih faktora opada.

Ako ih pripremate s uljem, zeaksantin i lutein koji se nalaze u kukuruzu, a predstavljaju pigmente iz grupe karotenoida, opadaju sa 1.087 mcg na 829 mcg u 100 g kukuruza, što znači i da opadaju hranljive vrednosti.

Ukoliko, pak, kokice pripremate na vazduhu, što je najčešće u aparatu za kokice, bez dodane masnoće i soli, onda se vrednosti zaštitnih faktora penju.

Tako se beta karoten, koji je takođe zastupljen u kukuruzu, a predstavlja biljni pigment bogat antioksidansima, raste na 66 mcg, dok kombinacija luteina i zeaksantina raste na 1.087 mcg.

Prosečna masnoća kokica bez dodatka ulja ili maslaca iznosi 9.5 g na 100 g, dok se ona penje dodatkom ulja na čak 43.5 g. Što se energetske vrednosti tiče, 100 g kokica pripremljenih u aparatu za kokice bez dodataka masnoća sadrži 382 kalorije. Ako dodate samo jednu supenu kašiku ulja, broj kalorija u kokicama se povećava na 517, dok ih maslac povećava na čak 536 kalorija.

Kad su u pitanju kokice i zdravlje, nije teško zaključiti da, iako su kokice pripremljene na ulju bogatijeg ukusa, treba pripaziti na količinski unos, jer se njihovim konzumiranjem unosi i puno kalorija.

Izvor: krenizdravo.dnevnik.hr

Oznake:

kokicepriprema

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Prosečan Srbin ne spava dovoljno, voli da dremne popodne, a evo u čemu najčešće ide u krevet
Prethodni

Prosečan Srbin ne spava dovoljno, voli da dremne popodne, a evo u čemu najčešće ide u krevet

"Sedi-ustani" test otkriva zdravlje vašeg srca: Lekari tvrde da otkriva koliko ćete dugo živeti
Sledeći

“Sedi-ustani” test otkriva zdravlje vašeg srca: Lekari tvrde da otkriva koliko ćete dugo živeti

Sledeći
"Sedi-ustani" test otkriva zdravlje vašeg srca: Lekari tvrde da otkriva koliko ćete dugo živeti
15.03.2023.

“Sedi-ustani” test otkriva zdravlje vašeg srca: Lekari tvrde da otkriva koliko ćete dugo živeti

Prethodni
14.03.2023.

Prosečan Srbin ne spava dovoljno, voli da dremne popodne, a evo u čemu najčešće ide u krevet

Prosečan Srbin ne spava dovoljno, voli da dremne popodne, a evo u čemu najčešće ide u krevet

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖