Na ova dva mesta u kuhinji ne bi trebalo da ostavljate ulje, a većina ga baš tu drži
Većina nas u kuhinji ima razna ulja, od suncokretovog i maslinovog ili kokosovog do ulja avokada… Iako su izvrsni izvori zdravih masnoća i antioksidansa, način skladištenja može biti ključan za očuvanje kvaliteta i nutritivnih svojstava ulja. Zašto onda često pravimo osnovne greške u njihovom skladištenju?
Temperatura može da ošteti ulje
Mnogi od nas misle da je najbolje mesto za skladištenje ulja u blizini šporeta i ploče za kuvanje. Međutim, ulje koje je stalno izloženo toploti može brzo da izgubi na kvalitetu. Idealna temperatura za skladištenje ulja ne sme da prelaziti 20°C. Ovo je pravilo posebno važno za ulja s nižom tačkom dimljenja, poput maslinovog, piše Krstarica.
Uticaj svetlosti na kvalitet ulja
Hladno ceđena ulja, popularna zbog svojih hranljivih svojstava, posebno su osetljiva na svetlost. Svetlost može da užegne ulje, što znači gubitak ukusa i hranljivih svojstava. Stoga je preporučljivo čuvati ga u tamnim staklenim ili keramičkim posudama. Ako ste ikad posetili područja specijalizovana za proizvodnju ulja, možda ste primetili da ih čuvaju u posebnim sanducima koji ih štite od svetlosti.
Vazduh nije prijatelj
Osim na svetlost i toplotu, ulje je osetljivo i na vazduh. Kiseonik može da izazove oksidaciju, što uzrokuje brže sagorevanje ulja. Zbog toga je ključno čuvati ulje u dobro zatvorenim posudama. Čvrsto zatvorite čep nakon svake upotrebe kako ulje ne bi došlo u kontakt s kiseonikom.
Još saveta za čuvanje ulja u kuhinji
Takođe je dobra ideja uzeti u obzir vrstu ulja koje koristite. Dok se neka ulja, poput kokosovog, bez problema mogu čuvati na sobnoj temperaturi, druga, poput lanenog ulja, bolje je držati u frižideru kako bi im se produžio rok trajanja.
Pravilno skladištenje ulja za kuvanje može im produžiti vek trajanja. Osim toga, sačuvaćete hranljive materije. Iako ih je zgodno ostaviti pored šporeta ili u providnim bocama, razmislite o dugoročnom očuvanju kvaliteta.