• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Naučnici potvrdili: Ovo je najbolje ulje za prženje
Foto: ben bryant / Shutterstock.com

Naučnici potvrdili: Ovo je najbolje ulje za prženje

CityMagazine
01.04.2023. 2 min Gourmet

Često se pitamo koje je ulje najprikladnije koristiti u kuhinji kada je u pitanju prženje, način kuvanja koji nije naročito zdrav, ali uz pomoć koga dobijamo ukusne obroke.

Odgovor, do koga su došli naučnici, ne ostavlja mesta sumnji: najbolje ulje za prženje maslinovo ulje, prenosi Novi list.

U stvari, maslinovo ulje je biljna mast s vrlo visokom tačkom dimljenja (oko 240°) koja je dobra i za prženja na laganoj i na jakoj vatri.

Našli smo 40 godina star recept za pileći paprikaš iz poznatog jugoslovenskog kuvara

U otklanjanju svake nedoumice pomoglo je istraživanje objavljeno u Žurnalu poljoprivredne i prehrambene hemije, naučnom časopisu Američkog hemijskog društva, koje nam je dalo konačan odgovor.

Istraživanje pod nazivom “Praćenje karakteristika kvalitete i stabilnosti te sastava masnih kiselina rafiniranih maslinovih ulja i ulja od semenki tokom ponovljenog prženja u tiganju i sudu za duboko prženj” analiziralo je ponašanje različitih ulja i uočilo kako je maslinovo ono koje je najbolje za ovu vrstu kuvanja.

Razlog je vrlo jednostavan: maslinovo ulje bolje podnosi visoke temperature koje se postižu tokom prženja, što omogućava zdraviju pripremu hrane.

Kuvari nam otkrivaju koje greške svi pravimo kad kuvamo testeninu

Naučnici su objasnili kako različita ulja, koja poseduju višestruka fizička, hemijska i nutritivna svojstva, reaguju na različite načine kada se zagrevaju. Taj proces ponekad može dovesti do stvaranja novih jedinjenja, koja su štetna za ljudsko zdravlje i mogu značajno smanjiti nutritivnu vrednost hrane.

Cilj sprovedenog eksperimenta bio je stoga upravo da se otkrije koje je ulje uspelo da zadrži svoja svojstva gotovo nepromenjenim čak i pri visokim temperaturama i nakon višekratne upotrebe.

Ispitana su četiri različita ulja:

  • maslinovo ulje
  • kukuruzno ulje
  • sojino ulje
  • suncokretovo ulje

Sva su zagrejana na vrlo visokim temperaturama (160°-180°) i ponovno korišćena desetak puta.

Iz ovog testa pokazalo se da je jedino ulje koje može zadržati visok kvalitet i u ovim uslovima upravo maslinovo ulje koje je pokazalo veću stabilnost i otpornost na toplinu i oksidativno propadanje.

Ostala ulja su imala lošije rezultate, posebno suncokretovo koje se pokazalo najnepogodnijim za prženje.

Izvor: Novi List

Oznake:

eksperimentkuvanjeprženjeulje

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Viljamovka prva na listi najboljih alkoholnih pića na svetu: Iza sebe ostavila viski i džin
Prethodni

Viljamovka prva na listi najboljih alkoholnih pića na svetu: Iza sebe ostavila viski i džin

Jaja u kalupima za mafine ili na pari: Evo najboljeg načina za pripremu tvrdo kuvanih jaja
Sledeći

Jaja u kalupima za mafine ili na pari: Evo najboljeg načina za pripremu tvrdo kuvanih jaja

Sledeći
Jaja u kalupima za mafine ili na pari: Evo najboljeg načina za pripremu tvrdo kuvanih jaja
01.04.2023.

Jaja u kalupima za mafine ili na pari: Evo najboljeg načina za pripremu tvrdo kuvanih jaja

Prethodni
30.03.2023.

Viljamovka prva na listi najboljih alkoholnih pića na svetu: Iza sebe ostavila viski i džin

Viljamovka prva na listi najboljih alkoholnih pića na svetu: Iza sebe ostavila viski i džin

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac", rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac”, rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    CityMagazine
    igor božanić
    DA SE P(L)OČASTIMO – Igor Božanić na novom albumu peva mračne sevdalinke na jarkom suncu
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖